Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

01/12/2017 11:01

Ple ordinari de novembre

La sessió ordinària del Ple de la Corporació d’aquest dimarts, una de les més llargues que es recorden amb una durada de vuit hores, va aprovar el pressupost municipal 2018 amb els vots a favor del  PSC i PP (7+2), l’abstenció de FEM Poble (3) i els vots en contra del PDeCAT-ViA, UM9-CUP i ERC (4+4+1). El vot de qualitat de l’alcaldessa, en segona votació, va ser clau per desempatar la votació i donar llum verda als comptes de l’any que ve.

El Pressupost aprovat, amb una xifra global de 24,8 milions d’euros que s’incrementa en gairebé 1,8 milions respecte al d’aquest any, posarà l’accent en accions i projectes d’igualtat d’oportunitats i cohesió social, l’economia local i l’ocupació i el territori. Especialment tindran un protagonisme destacat els serveis a les persones, les polítiques d’habitatge, la mobilitat i l’educació.  El regidor de Règim Intern, Fran Perona, argumentava que la proposta que portaven a Ple era “fruit del treball amb diferents grups municipals i amb la col·laboració directe de la ciutadania” i que s’havia treballat amb “la convicció que una eina tan important com el Pressupost municipal ha de tenir el màxim consens per poder construir un municipi de tothom i per a tothom”. Pel que fa a les inversions, que han incorporat 365.000 euros més i estan dotades inicialment amb 2 milions d’euros, es centraran en el desenvolupament dels projectes dels pressupostos participatius, la redacció del projecte de l’INS Xaloc, la millora del patrimoni i de les infraestructures municipals, l’actuació de la Casa de la Vila, el Teatre de les Roquetes, el castell, El Local, l’ampliació de la biblioteca i les aules d’estudi, la posada en marxa del cowork i un viver d’empreses, principalment, a l’espera d’incorporar el romanent de tresoreria del 2017 un cop s’hagi tancat l’exercici comptable.

El portaveu del PP, José Asín, va explicar el suport del seu grup als comptes perquè han valorat “els aspectes bàsics per al municipi que hi estan presents de cara el 2018” i es va mostrar satisfet de la col·laboració amb el govern i de les aportacions que han fet o proposat en projectes com la millora de les infraestructures i serveis bàsics (clavegueram, aigua i enllumenat), l’estudi d’una nova comissaria o la construcció d’un camp de futbol 7 a les Roquetes, entre d’altres.

Fem Poble, que es va abstenir en la votació, va repassar els punts d’acord amb el govern i va esmentar algunes de les seves propostes que “es veuen reflectides” i veuen amb bons ulls, en referència al “projecte pilot d’Urbanet (...), els ajuts al lloguer i a la mobilitat, l’ampliació d’habitatge públic o l’adequació de locals comercials municipals” o els espais de treball per a l’emprenedoria. No obstant, el seu portaveu, Alejandro Conde, va criticar que la proposta no reculli mocions aprovades en el Ple, com la remunicipalització de serveis, i reclama debatre la ubicació de l'INS Xaloc.

Per la seva part, el regidor d’ERC, Josep Graells, va justificar la seva negativa a donar-hi  suport perquè veu que hi ha “una manca de capacitat i manca de projecte global de projecte al llarg de la legislatura” del govern municipal i que la majoria de projectes que ha portat el seu grup en anys anteriors “han costat molt de tirar endavant”.

En el torn de paraula del PDeCAT-ViA, el cap de la formació, Lluís Giralt, va explicar que el vot en contra del seu grup es deu principalment a dues raons: “per la situació actual que viu Catalunya i el posicionament del govern local” en tot allò que hi fa referència i “per la incapacitat del govern de tirar endavant els projectes” i la falta de confiança. Giralt, a més, va reclamar més prudència en la despesa perquè l'augment de riquesa no és conseqüència d'un augment d'ingressos propis, tot i no haver-hi deute.

El regidor d’UM9-CUP, Tomàs Carandell, va expressar que el seu grup pensa que el govern “no ha estat a l’alçada i que el principal motiu és que han arribat a un punt de bloqueig”. Per això va qualificar de “nefasta” la gestió del govern i critica la seva lentitud a l'hora d'aplicar les mesures anunciades, més de titllar-los d’electoralistes i opacs. Així mateix va justificar per aquests i altres motius que el seu grup hagi “renunciat a la negociació bilateral amb el govern” i demana negociacions públiques i multilaterals.

L'alcaldessa, Abigail Garrido, va lamentar precisament l'absència dels grups d’UM9-CUP i ERC a les reunions de treball del Pressupost i va recordar que tots els grups han tingut accés a tota la documentació. També va manifestar la seva voluntat d'arribar a acords més amplis.

El plenari també va donar llum verda al conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Agència Catalana de l’Aigua per a l’execució de les obres de sanejament i depuradora de Can Pere de la Plana, així com a l’adhesió al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf. La reforma del Teatre Municipal de les Roquetes va tenir el seu moment en aprovar-se inicialment el projecte bàsic executiu de les instal·lacions escèniques per a la rehabilitació i ampliació de l’equipament.

En l’apartat de mocions, el debat es va generar a l’entorn de diverses propostes relacionades amb l’actualitat política catalana i la situació actual del país, moment en el qual el grup municipal del Partit Popular va abandonar la sessió per no estar d’acord en debatre aquests temes al Ple. El grup socialista va presentar dos documents: un sobre la convocatòria de noves eleccions al Parlament de Catalunya per fer una crida al diàleg i l’entesa entre institucions (que no es va aprovar per falta de suport) i, l’altra, demanat la revisió del procés judicial i la posada en llibertat de l’ex-vicepresident del Govern i dels sets ex-consellers (que es va aprovar amb els vots a favor del PSC i Fem Poble, doncs la resta dels presents va retreure el posicionament socialista durant el procés català). També es van aprovar unes mocions presentades pels diferents partits independentistes de rebuig a la violència de la Policia espanyola durant la jornada de l’1 d’octubre (per unanimitat dels presents) i per reclamar aturar la suspensió de l’autonomia a Catalunya (amb els vots a favor de PDeCAT-ViA, UM9 i ERC i l'abstenció de PSC i Fem Poble, tot i haver expressat també el seu desacord amb l'aplicació del 155). Pel que fa a la petició de llibertat dels presos polítics Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, tots dos escrits presentats van tirar endavant (amb el suport de PDeCAT-ViA, UM9, ERC i Fem Poble i l’abstenció del PSC, tot i compartir el posicionament a favor de l’alliberament, a causa de  determinats matisos en el redactat).

Finalment, Fem Poble i UM9 van exposar un petició de suport al soterrament de l’AVE a Múrcia que va ser recolzada per tots els regidors i regidores presents i la moció d’UM9-CUP contra la repressió i la persecució per motius ideològics portada a terme per membres del govern municipal va ser retirada, després d’un llarg debat, amb el compromís que les parts implicades participaran en un procés de mediació que serviria per retirar les denuncies presentades.