Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

14/06/2018 12:24

Les obres i la troballa.

A principi de juny es van iniciar les obres de reforma dels voltants de l’ermita de Sant Pau, consistents en eliminar els sots i adequar el paviment; suprimir els elements perillosos de l’entorn; millorar la rampa d’accés i l’estabilització del camí; la creació de nous trams de comunicació al voltant de l’ermita; i la construcció d’uns lavabos públics, tot aprofitant el desnivell del terreny i la supressió de l’antic galliner amb uralita. També es remodelarà l’escala que comunica el camí amb l’accés principal i les instal·lacions de subministraments bàsics. El projecte, que s’ha dissenyat tenint en compte la seva catalogació patrimonial i altres elements paisatgístics, afavorirà l’accessibilitat en el seu conjunt, la seguretat de les persones usuàries i la disposició dels serveis adequats per dur a terme les activitats que s’hi fan, principalment, a més de contribuir en la solució de les afectacions que pateix l’ermita per motiu d’humitats.

Aquesta setmana, però, després d’enderrocar l’antic galliner i excavar el subsòl per a tasques de fonamentació dels lavabos que es construiran, s’ha trobat la resta d’un mur de l’època romana, possiblement del segle I-II dC, que podria pertànyer a una casa de camp romana o vila i que suposadament té continuïtat sota la plaça de l’església o fins a l’ermita, segons els experts.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, en tractar-se d’un indret patrimonial identificat com a jaciment arqueològic i que l’any 1981 va ser objecte d’uns sondeigs i excavacions que el Consistori va encarregar abans de fer-hi una actuació en aquella moment, ja havia previst la contractació d’un arqueòleg professional per fer el seguiment de les obres davant la sospita que es pogués trobar alguna resta material històrica d’interès i en compliment de la normativa de l’àmbit. L’arqueòleg de la Universitat de Barcelona, Juan García Targa, encarregat d’aquesta tasca, ha explicat després de visitar l’obra aquest dimecres amb l’arqueòleg territorial de la Generalitat de Catalunya, Magí Miret Mestres, que es tractaria d’una troballa poc rellevant, si bé com a precaució han determinat desmuntar el mur per referenciar-lo i veure si per sota d’aquest hi pogués haver algun material ceràmic o objecte de més valor arqueològic.

Tot sembla indicar que les obres poden continuar amb normalitat i si no hi ha cap imprevist es podria rebaixar la zona afectada fins a la cota prevista per poder seguir amb el treballs de fonamentació i construcció del mòdul de serveis i de la resta del projecte, que podrien finalitzar a mitjan mes d’octubre.

L’ermita de Sant Pau forma part del patrimoni immoble que consta protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) i per aquest motiu el projecte s’ha fet amb molt cura, respectant el seu conjunt, el seu entorn, i amb un seguiment rigorós.