Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

19/09/2018 14:50

Punt d'informació de la campanya.

A final d’aquest mes i principi d’octubre, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya i la Mancomunitat Penedès Garraf, continuarà amb la campanya de reforç de la recollida selectiva de la brossa orgànica que es va iniciar el juliol amb noves sessions explicatives i punts informatius. En aquesta ocasió es tracta d’arribar a les urbanitzacions de Mas d’en Serra i Els Cards, després que a l’estiu les accions s’han centrat en el dos principals nuclis, Ribes i les Roquetes, amb el mateix objectiu de donar a conèixer a tota la població la necessitat de fer bé la separació i tractament dels residus que es generen a les llars per incrementar els percentatges de recuperació de residus, i sobretot augmentar el percentatge de recollida selectiva de la fracció orgànica.

Així, el 26 de setembre, al carrer de l’Ull de Llebre de la urbanització Els Cards (davant el parc) es farà a les 19.30h una xerrada informativa a tot el veïnat. Posteriorment, per a totes aquelles persones que no hagin pogut assistir a la xerrada, s’ubicarà un punt informatiu que s’ubicarà els dies 27 i 28 de setembre al mateix lloc, dijous de 9 a 14h i de 17 a 20h i divendres de 9 a 14h.

Al sector de Mas d’en Serra, la sessió tindrà lloc el 3 d’octubre a les 19.30h a la sala polivalent de l’edifici institucional de Les Roquetes (plaça de la Vinya d’en Petaca, s/n) i el punt informatiu romandrà ubicat i obert al públic els dies 4, 5 i 8 d’octubre a la plaça dels Pirineus de Mas d’en Serra en horari de 9 a 14h. El dia 5 també informarem a la tarda de 17:00 a 20:00 h.

Tant a la xerrada com al punt informatiu, a tothom que li faci falta, ja sigui perquè el tingui malmès, perdut o trencat, se li oferirà un cubell marró reixat de 10 litres per a la recollida de la brossa orgànica a la cuina, un paquet de bosses compostables, un recurs informatiu i un joc de bosses de ràfia (fins a exhaurir existències) per a facilitar la recollida selectiva dels envasos lleugers, del vidre i del paper i cartró.

També es rebrà informació sobre el compostatge a casa i els seus avantatges, i es facilitarà la seva pràctica a tothom que estigui interessat en iniciar-s’hi oferint-li la formació i els recursos necessaris per fer-la correctament.

Les accions informatives que s’estan portant a terme aquest any estan adreçades a tota la ciutadania i als establiments generadors de brossa orgànica del municipi (als quals també se’ls fan visites per donar-los indicacions), doncs un gran percentatge de residus orgànics no van a parar a la planta de compostatge i això fa, a més de ser un greuge mediambiental, que s’encareixi el servei per les sancions rebudes per cada tona de deixalles que van a l’abocador sense tractar i reciclar.

Des del Consistori s’espera que la tasca que s’està fent ajudi a millorar la quantitat i la qualitat de la fracció orgànica recollida, i de la resta de fraccions de residus. Actualment cada habitant del municipi està generant 94 g/habitant/dia de brossa orgànica (restes de menjar i les restes vegetals de mida petita, que poden ser recollides selectivament i transformades en compost), quan aquesta xifra hauria d’estar al voltant dels 150 g/habitant/dia, i només se’n recupera el 9% (tot i que l'orgànica representar el 36% de les escombraries que fem en pes diàriament a casa). També cal incidir en millorar la qualitat de la brossa orgànica recollida ja que la quantitat d’impropis presents en aquesta fracció  està en un 15%, lluny de la quantitat permesa, que ha d’estar per sota del 10%. Això es tradueix en que hi ha una part important de la ciutadania que no està separant la brossa orgànica a la llar i es llença com a rebuig. Si la selectiva no es fa bé, l’increment de residus que es porten a l’abocador, i per tant no poden ser reciclats, comporta un recàrrec econòmic derivat de les sancions que rep el municipi per portar-hi més quantitat de la deguda. A més, la taxa de recollida de les escombraries que paga la ciutadania no costeja tot el cost real de la gestió del servei i si la dinàmica no s’inverteix cada vegada resultarà més car la gestió i tractament de residus.