Fes una cerca per:

Data inicial

Data final

Interes

Descripcio

13-06-2018 

UN CENTENAR DE PERSONES CELEBREN EL FINAL DE CURS DEL CNL

L’alcaldessa adreçant unes paraules als assistents a l’acte.

Un centenar de persones (entre alumnes, voluntaris, aprenents, personal del CNL i acompanyants) van celebrar divendres passat, 8 de juny, el final dels cursos de català per a adults i de l'edició actual del programa Voluntariat per la llengua a l'Alt Penedès i el Garraf. La sala Josep Lluís Palacios de la Casa de la Vila i el pati adjacent del remodelat edifici de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes va acollir la festa. Per començar, mentre es feia la recepció dels assistents, a la sala Josep Lluís Palacios es projectaven fotografies de les diverses activitats que els diferents serveis de català del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf han dut a terme durant tot l'any.

 

Ruta per Ribes, Fabra i sopar

En la primera part de la celebració, les persones que van assistir-hi van fer una visita guiada pel centre històric ribetà, que els va permetre conèixer els llocs més emblemàtics de la població i que acabava a l'Ajuntament mateix. La ruta  se centrava sobretot en les petjades que els indians han deixat a Sant Pere de Ribes. Per organitzar l'activitat, es van formar dos grups. Mentre un dels dos grups feia la ruta, la resta d'assistents a la festa participava en un seguit d'activitats relacionades amb Fabra i la llengua catalana, instal·lades a la sala i al pati de l'Ajuntament: un taller de Scrabble per demostrar la perícia a l'hora de formar paraules; el Kahoot Fabra, el concurs interactiu de la Generalitat de Catalunya, que va posar a prova els coneixements sobre el Mestre que tenien els participants; un mural per votar les deu paraules més boniques del català, basat en la proposta que la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) va fer entre l'abril i maig passats per al projecte Terra de Llengües, o bé fer-se una foto al costat de Fabra "en persona". Abans de començar les visites es va repartir a cada un dels assistents un qüestionari que contenia sis preguntes sobre algun aspecte de la vida i obra de Pompeu Fabra, i això va servir per sortejar tres premis al final del sopar entre les persones que havien contestat l'enquesta.

 

Un cop acabades les visites, l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, va dirigir unes paraules als assistents en què, a banda de donar-los la benvinguda a la vila que els acollia gustosament, els va encoratjar a continuar aprenent català o participant en activitats de foment de l'ús de la llengua i de la cohesió social, com és el Voluntariat per la llengua. L’acte també va comptar amb la presència del regidor de Cultura de Ribes i president del Consell de Centre del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, Josep Moya.

 

Tot seguit es va servir el sopar al pati del darrere de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, preparat pels mateixos comensals.

 

Capmany i Pedrolo, protagonistes de la cloenda dels cursos de català i del VxL a Sant Pere de Ribes

La sala d'actes de l'entitat cultural Ger, entitat col·laboradora del Voluntariat per la llengua (VxL), també es va omplir el passat 7 de juny amb les més de 50 persones que van assistir a l'acte M. Aurèlia Capmany i Manuel de Pedrolo. Dues veus, un compromís. El Servei Local de Català de Sant Pere de Ribes s'afegia, així, a la commemoració del centenari del naixement d'aquests dos escriptors tan importants per a la literatura i la cultura del segle XX al nostre país.

 

La catedràtica de llengua i literatura catalanes i historiadora, Àngels Parés va fer una conferència rigorosa i molt amena per presentar el context històric i les claus per entendre aquestes dues figures i les seves obres. Va explicar, també, el valor tant de les obres literàries com de la  feina com a articulistes i activistes culturals i polítics de Capmany i Pedrolo. Després, alumnes dels cursos de català, participants del VxL, membres de la Xarxa Feminista de Ribes i les Roquetes i de l'entitat Ger van llegir fragments d'algunes de les obres dels dos autors. Tots van mostrar la bona feina de preparació feta prèviament a la lectura pública i van rebre la compensació en forma dels aplaudiments i felicitacions dels assistents.