Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

16/11/2018 13:10

Recollida dels pins blancs, en extensions forestals del sector de ca l'Almirall de la Font. 

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes participa, junt amb la Diputació de Barcelona i en el marc del conveni amb l’Associació de Propietaris Forestals del Massís del Garraf (APF) de gestió dels recursos forestals i el subministrament d’estella, en les actuacions d’aclarides que s’estan fent en extensions forestals del sector de ca l’Almirall de la Font per a la producció de biomassa. Gràcies a aquesta font d’energia orgànica vegetal es proveeix la combustió d’instal·lacions com la caldera de biomassa instal·lada a l’Espai Blau per tal de fer funcionar el sistema de calefacció i aigua calenta d’aquest complex esportiu municipal.  Amb l’objectiu de poder proveir estella per aquesta caldera —la primera en un equipament municipal— i d’altres que es puguin instal·lar en un futur, el Consistori treballa conjuntament amb NODE Garraf, altres ajuntaments de la comarca, l’APF i les ADF en un marc de gestió de recursos naturals més ampli, aprofundint amb la neteja dels boscos i aprofitant-ne la massa forestal. Precisament, aquestes setmanes s’està realitzant una actuació de desemboscat i aclarida de 43 hectàrees. 

L’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona coordina aquests treballs de gestió, intervencions de millora i actuacions de conservació de les masses forestals com aclarides, tales sanitàries, eliminació de restes vegetals i estassada del matoll. A hores d’ara, s’està extraient l’arbrat que atesa la seva mida i sent accessibles per la maquinària forestal serveixen per desemboscar les parcel·les més atapeïdes de massa boscosa. Un cop extrets aquests arbres, que són principalment pins blancs, s’apilen, per ser triturats a posteriori allà mateix, des d’on en sorgirà la biomassa, en concret, l’estella que serà després carregada i transportada per ser cremada a les calderes. 

De l’entorn de Ca l’Almirall de la Font, per exemple, en sortiran 350 tones de fusta, cosa que representa unes 25 tones per hectàrea, ha assenyalat l’enginyer forestal de la Diputació, Enric Artero. “Hi ha molts peus per hectàrea, tal vegada arribem a 50.000, tot i que no agafen ni envergadura ni diàmetre que és el que al final cerquem quan volem biomassa, que hi hagi força tronc. Són boscos que tenen molta densitat, i no es desenvolupen, per això hem de fer-ne aclarides i accelerar així aquest creixement. El pi per a biomassa és bo i és el que ens recobreix gran part de Catalunya. Sense el pi blanc moltes zones del país no serien boscoses sinó segurament matollar”, ha afegit el tècnic.

Motoserristes fent l'aclarida i el desembosc. 

Són actuacions que es duen a terme al llarg de l’any, llevat, és clar, del període de temperatures altes que va del 15 de juny al 15 de setembre, per bé que depenent de la climatologia i atesos els possibles riscos es pot veure ampliada aquesta restricció abans i després. Els treballs forestals d’aclarida i millora en el bosc de propietat privada que s’estan fent en aquests moments són a una zona que es va cremar el 1978. Es dóna el cas que en aquests quaranta anys hi ha hagut una regeneració molt significativa de pi blanc. A la demarcació de Barcelona, el 90% dels boscos són de propietat privada de manera que qualsevol actuació que s’hi vulgui fer es necessita comptar amb la complicitat de la propietat forestal. Des de la Diputació de Barcelona financen els treballs i ho vehiculen a través de les associacions de propietaris forestals. L’ens provincial i l’Ajuntament col·laboren estretament en aquest projecte de prevenció. 

El tractorista apilant els troncs que posteriorment es trituraran per fer-ne estella. 

Certament, la biomassa és un recurs disponible en els boscos del municipi i la comarca i en les tasques forestals que s’estan duent a terme aquesta tardor permeten dur a terme una gestió forestal i de prevenció d’incendis. Els treballs forestals cada cop esdevenen més necessaris, en resum, per afavorir la regeneració de les masses afectades pel foc, reduint la cobertura del sotabosc i permetent un millor desenvolupament del regenerat existent. I, justament, la biomassa forestal primària és avui dia un mercat creixent que afavoreix la gestió sostenible del bosc i presenta avantatges comuns amb la resta de les energies renovables, com ara el fet que és una energia autòctona i redueix la dependència dels combustibles fòssils importats de països tercers amb un augment constant dels preus, i les emissions derivades, fomenta la creació de llocs de treballs. El seu aprofitament millora les masses forestals amb densitat excessiva i, per tant, ajuda a les operacions de prevenció d’incendis. L’ús de la biomassa forestal com a energia tèrmica permet, en definitiva, un aprofitament directe per a calefacció, tant en instal·lacions individuals com col·lectives. 

Aquestes actuacions s’emmarquen en les mesures d’eficiència energètica, promoció i generació d’energies renovables que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes tira endavant fruit d’una subvenció de cofinançament dels FEDER. Després de posar en marxa la caldera de biomassa instal·lada a l’Espai Blau, l’any vinent es preveu tenir a punt la planta d’assecament i producció d’aquest combustible natural, al Polígon Industrial de la Vilanoveta.