Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

25/03/2019 14:56

El director de l’Observatori de l’Urbanisme, Francesc Muñoz,  el director del Grup de Recerca en Estil de Vida i Salut, Lluís Capdevila, el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido i el vici-rector d’Innovació i Projectes Estratègics, Javier Lafuente

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va acollir, el passat dijous, una jornada per parlar sobre com apropar l’espai natural del Parc del Garraf a la ciutadania amb l’objectiu de millorar la seva salut i qualitat de vida. A l’acte, organitzat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), hi van participar l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido i el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, i alguns acadèmics de la UAB. Per part de la UAB, van exposar noves possibilitats a desenvolupar  el vici-rector d’Innovació i Projectes Estratègics, Javier Lafuente, el director de l’Observatori de l’Urbanisme, Francesc Muñoz, i el director del Grup de Recerca en Estil de Vida i Salut, Lluís Capdevila.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, i el Diputat adjunt d’espais naturals, Jesús Calderer, van explicar que Ajuntament i Diputació estan treballant conjuntament en la conservació del medi natural i que a través d’aquest es pugui millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Per part de la UAB, Javier Lafuente va apuntar que “la nostra meta principal és el benestar de les persones” i va destacar que l’entesa i la col·laboració entre administracions permet, precisament, “la millora de la qualitat de vida de la gent”. A continuació, els dos investigadors, Francesc Muñoz i Lluís Capdevila, van desgranar la iniciativa amb la qual s’està treballant. El responsable de l’Observatori de l’Urbanisme, Francesc Muñoz, prèviament va aclarir que “quan parlem de l’adjectiu saludable no parlem de serveis sanitaris, parlem d’un estil de vida, d’una qualitat de vida, on aprofitem allò que els elements del territori ens poden donar”. D’aquesta manera, es proposa “una nova mirada sobre els paisatges que tenim, que ens poden ser útils per practicar esport, per millorar la qualitat de l’aire o per altres activitats socials”, va afegir. 

Per la seva banda, el director del Grup de Recerca en Estil de Vida i Salut, Lluís Capdevila, va animar a que “la gent de Sant Pere de Ribes faci salut caminant”, a partir de monitoritzar una sèrie d’itineraris saludables, per a tots els nivells, a través d’una app per a mòbils. L’aplicació registrarà el recorregut i les dades cardíaques, juntament amb la opinió de la gent, i la suma d’això permetrà “veure com ha viscut aquella persona aquell itinerari i traçar les vies el més saludables possibles”. Els professionals de la salut poden recomanar aquests itineraris, aprofitant les rutes ja marcades a la xarxa de parcs naturals i també a nivell urbà: a Sant Pere de Ribes hi ha dos itineraris saludables inclosos dins el Pla d’Activitat Física i Salut, del Consell General de l’Esport. 

Després de la signatura del conveni entre les tres administracions que es va fer per cloure l’acte, l’alcaldessa, Abigail Garrido, va recordar que l’objectiu del govern municipal sempre ha estat “que els veïns i veïnes de Sant Pere de Ribes siguin el més feliços possible, i que la salut era un aspecte principal en aquest sentit”. Per dur-ho a la pràctica, el Consistori es va fixar en les potencialitats del Parc del Garraf i es va trobar que la Diputació de Barcelona “ens va rebre amb les portes obertes”. Garrido també va explicar el viatge que varen fer a l’Alguer, a Sardenya, per buscar experiències extrapolables que ja s’estiguessin duent a terme, va servir per veure que la participació de la Universitat era indispensable perquè “les administracions per si mateixes no podien aportar el coneixement, la innovació o la recerca” que són necessàries per tirar endavant una idea d’aquesta envergadura. 

Aquesta mateixa primavera s’iniciaran els primers passos per identificar, donar a conèixer i desenvolupar els beneficis del territori respecte la salut i el benestar social dels ciutadans i ciutadanes de Sant Pere de Ribes. Es pretén abordar aquesta qüestió de manera específica i transversal en els municipis on la Diputació de Barcelona, conjuntament amb el món local, gestiona la Xarxa de Parcs de Barcelona, i Sant Pere de Ribes i el Parc del Garraf es convertiran en la prova pilot d’aquest programa, amb l’objectiu que es pugui replicar i escalar a d’altres municipis de zones metropolitanes i periurbanes, en particular en aquells municipis que ja estan coordinant una guia pel desenvolupament d’itineraris saludables amb els diferents actors de l’administració i altres institucions, com per exemple Sant Celoni, Castellar del Vallés o l’experiència de Can Ruti a Badalona.