A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

22/06/2020 21:19

La crisi sanitària generada per la Covid-19 i els seus efectes adversos sobre l’economia i la societat seran el marc de referència dels Pressupostos participatius d’enguany, que es limitaran a projectes socials, culturals i solidaris que ajudin a la població en aquesta difícil conjuntura.

L’Ajuntament destinarà enguany 320.000€ addicionals a polítiques socials. D’aquests, 170.000€ els decidirà la ciutadania entre els projectes que es presentin als pressupostos participatius  i els 150.000€ restants aniran destinats a cobrir necessitats d’urgència social.

Les idees que se seleccionaran per a ser votades entre el veïnat han d’anar adreçades a combatre les desigualtats i a donar suport a les persones més vulnerables, fomentant, en aquest sentit, la igualtat d’oportunitats. També es valoraran els projectes de perspectiva d’igualtat de gènere i LGTGI; els adreçats a combatre l’emergència climàtica i a garantir la sostenibilitat, i aquells adreçats a lluitar contra la bretxa digital en l’entorn de la infància i la gent gran.

El ple municipal va aprovar el 16 de juny passat les normes reguladores dels pressupostos participatius, que incideixen específicament en la nova realitat post-Covid 19. La votació de les propostes, prèviament validades i esmenades, es durà a terme del 21 d’octubre al 8 de novembre. La publicació dels resultats és prevista per a l’11 de novembre i la validació en sessió plenària de les propostes guanyadores, per al 17 de novembre.

Propostes per un màxim de 20.000€

Les propostes que optin als pressupostos participatius hauran de tenir un import màxim de 20.000€ cadascuna, resultant guanyadores les que obtinguin més vots fins a sumar el total de 170.000€. Cada persona o entitat en podrà presentar un màxim de tres. Les que superin el límit esmentat seran admeses sempre que s’adjuntin amb un compromís de cofinançament per escrit, només per entitats o col·lectius.

Les persones o col·lectius interessades a presentar propostes ho hauran de fer mitjançant les fitxes normalitzades que es trobaran a disposició a la pàgina web municipal (www.santperederibes.cat) o a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament. També es podrà fer online, a través del formulari corresponent disponible a la mateixa web.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha defensat “el replantejament que hem fet amb els pressupostos participatius davant la situació diferent que estem vivint generada per l’aparició de la Covid-19. Hi ha hagut consistoris que han anul·lat aquests pressupostos i la quantia de diners l’han destinat directament a tota classe d’ajuts. No és el nostre cas. Aquest és un instrument de participació democràtica que hem anat millorant any rere any i no volem renunciar-hi, perquè creiem profundament en aquesta línia de treball”.

La regidora de Participació Ciutadana, Antònia Pulido, ha justificat els canvis en els pressupostos participatius en “totes les xifres esfereïdores” que reflecteixen l’afectació social que ha tingut la pandèmia a Sant Pere de Ribes. “Parlem de 300 expedients nous oberts a Serveis Socials, que vol dir 1.000 persones més, i de 664 persones noves usuàries dels bancs d’aliments, entre les quals 200 són infants. Més enllà de canviar el títol, el primer canvi important va ser fer una categoria única, adreçada a promoure projectes socials, culturals o solidaris, que estiguin dirigits a combatre desigualtats i a donar suport a les persones més vulnerables i que treballi per la igualtat d’oportunitats i per a promoure projectes de perspectiva d’igualtat de gènere i LGTBIQ+. També interessen projectes adreçats a combatre l’emergència climàtica i afavorir la sostenibilitat, els dirigits a donar suport al comerç local o els adreçats a lluitar contra la bretxa digital”, ha afegit.

Les normes reguladores dels pressupostos participatius de 2020 van tirar endavant en el ple amb el suport del govern i dels grups de Fem Poble i Ciutadans, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de Construïm. El regidor de Fem Poble, Alejandro Conde, ha explicat que “la ciutadania no entendria ara que no destinéssim tots els projectes a l’emergència social que s’esdevé”. Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Òscar León, ha assegurat que “enguany era necessari abocar tots els esforços cap els temes socials. A més, vam arribar a la conclusió que era una pèrdua per a la democràcia participativa el no destinar cap partida a aquests pressupostos”.