A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

21/11/2022 13:57

La nova xarxa de calor de Sant Pere de Ribes ja ha començat a funcionar i a subministrar, als equipaments del sector escolar i esportiu on es troba, aigua calenta generada amb les dues calderes de biomassa que s’ha instal·lat a l’Aulari Blanc. Ara proveeix d’ACS i calefacció a l’escola les Roquetes, l’escola Santa Eulàlia i el camp de futbol municipal i properament, en una segona fase en la qual l’ajuntament ja hi treballa, també abastirà l’edifici institucional de la Vinya d’en Petaca i els vestuaris de la piscina municipal.

Amb aquesta ja són tres les calderes de biomassa instal·lades al municipi que s’autoabasteixen de l’estella que es produeix a la planta de producció del polígon de la Vilanoveta provinent de la gestió forestal dels boscos del municipi i del territori. Anteriorment, el 2018, es va posar en funcionament la caldera de biomassa de l’Espai Blau, a Ribes.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha explicat que es tracta d’un projecte d’economia circular, ja que s’obté “la biomassa dels nostres boscos, fent gestió forestal i treballant en la prevenció d’incendis, per aplegar aquesta fusta que es transformarà en estella per alimentar les calderes”. D’aquesta manera, es tanca el cercle de l’autoabastiment i s’aconsegueix reduir residus i gasos gràcies a la gestió forestal mitjançant recursos naturals obtinguts en el municipi. L’alcaldessa ha destacat que és “una aposta important que estem fent des de l’ajuntament de Sant Pere de Ribes per desconnectar-nos en la mesura de les possibilitats del gas i de les energies fòssils i donar l’alternativa a la biomassa”.

En aquests moments, la planta de producció de biomassa, ubicada al polígon de la Vilanoveta, segons ha indicat l’alcaldessa, es troba en procés de licitació i “en breu podrem començar a produir més biomassa pròpia procedent dels boscos que anem netejant”. La planta de biomassa ha generat l’interès de la resta de la comarca i des del consistori s’està plantejant la possibilitat d’abastir a altres municipis. En aquest sentit, s’està estudiant la forma jurídica de la gestió d’aquest equipament i, fins i tot, la possibilitat d’incorporar-la a la xarxa de centres de tractament de la Mancomunitat Penedès-Garraf per proveir d’aquesta font d’energia els municipis del Garraf i l’Alt Penedès, que puguin necessitar abastir-se d’estella.

La construcció d’aquesta xarxa de calor ha tingut un cost de 457.740 euros i està inclosa en el Projecte d’Eficiència Energètica del Garraf que es duu a terme conjuntament entre el Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de la comarca, amb el cofinançament del 50% per part del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

Estalvi i eficiència

Només la caldera de biomassa de l’Espai Blau suposa una reducció d’emissions de 206 tones de CO2 i un estalvi econòmic anual de més de 18.000 euros en gas/any (segons les dades de l’any 2021). Per abastir durant un any l’Espai Blau i la xarxa de calor de les Roquetes es necessiten 486 tones d’estella.

Així, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribers ha remarcat que la línia de treball del consistori és “estalviar, ser eficients, ser nets amb el planeta i treballar amb l’economia circular, i ara que tenim uns preus molt elevats de l’energia, l’estalvi serà més important”. L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, segons l’alcaldessa, ha estat “pioner i ha obert un camí amb molta força. Vam treballar conjuntament amb el Consell Comarcal del Garraf, per anar tots a una en aquest tema i també s’ha impulsat un projecte comarcal de biomassa a ajuntaments com Canyelles o Olivella, que han optat als fons europeus per poder instal·lar calderes de biomassa. El que volem és que tota la comarca impulsi aquests projectes de sostenibilitat”, ha assegurat.

Sant Pere de Ribes treballa des de fa anys en projectes d’eficiència energètica, anteriorment es va instal·lar una caldera de biomassa a l’Espai Blau, que suposa una important reducció d’emissions de CO2 i l’estalvi econòmic i també es va construir la planta de generació de biomassa amb l’aprofitament i millora de la gestió forestal, i es van fer millores de l’eficiència en les instal·lacions d’enllumenat públic.