Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

07/12/2022 10:52

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ofereix una formació gratuïta sobre la cura i la gestió de les colònies de gats ferals a les persones interessades en el benestar d’aquests animals i que requereixen de formació per participar en la gestió i tractament de grups felins que es troben en llibertat a l’espai públic. El curs tindrà lloc el dilluns 19 de desembre, de 17h a 19h, a la Sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila, a Ribes; i el dijous 22 de desembre, de 10h a 12h, a la sala polivalent de l’edifici de la Vinya d’en Petaca, a les Roquetes.

Hi poden participar totes aquelles persones interessades en la cura animal/ambiental i en el manteniment i gestió de les colònies de gats controlats a l’espai públic, tenint en compte que han d’estar inscrites a les entitats convingudes amb l’ajuntament. Cal confirmar l’assistència a través dels correus electrònics de l’OAC: oacribes@santperederibes.cat i oaclesroquetes@santperederibes.cat. Les persones participants en la formació hauran d'estar empadronades al municipi, a més de proporcionar informació sobre la seva àrea d’actuació.

Pel que fa als continguts del curs, es tractarà el paper que han de desenvolupar les persones alimentadores i voluntàries de les colònies de gats que hi ha al municipi; la col·laboració amb l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, altres entitats i societats protectores; les mesures pel manteniment i cura dels grups felins i l’entorn, i la informació sobre la legislació vigent sobre aquest tipus de colònies en l’àmbit urbà.

 

Tractament de les colònies felines

Les colònies felines són una realitat que, en tractar-se d’animals lliures al carrer, necessiten un control i cures sanitàries, a més del factor de l’alimentació, per evitar patiments, malalties i sobrepoblació, amb la conseqüent pèrdua de benestar que això suposaria. La finalitat és tenir-los controlats i localitzats pel seu bé i pel del municipi, essent important que no s’alimentin  fora de les zones controlades.

Les colònies són gestionades per l’ajuntament amb la col·laboració d’entitats protectores d’animals i el suport de persones voluntàries que han d’estar autoritzades. Per això, des de l’ajuntament s’impulsen actuacions amb la finalitat de:

  • Mantenir un cens estable de la colònia mitjançant l’esterilització dels gats, fet que permet evitar la superpoblació i el deteriorament de les condicions de salubritat, així com  evitar les baralles i el deteriorament de les femelles per múltiples gestacions.
  • Millorar les condicions de salubritat de l’entorn: derivades de les actuacions sobre el medi (sorrals, menjadors, abeuradors, etc.) i les realitzades sobre els individus.
  • Aplicar mesures per optimitzar les condicions sanitàries dels felins.
  • Millorar la condició física per a una adequada nutrició, a més el fet d’emprar aliment sec evita en gran mesura la descomposició dels menjars i la presència de plagues.
  • Afavorir la comprensió ciutadana en mantenir colònies controlades.
  • Col·laborar amb voluntaris i societats protectores.

Cal recordar que l’Ordenança municipal de tinença responsable d’animals prohibeix donar menjar als animals al carrer, a no ser que es disposi d’una autorització específica per fer-ho.