Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

28/02/2024 13:56

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes continua portant a terme els treballs de prevenció d’incendis, concretament, a la urbanització de Can Lloses. Els treballs han consistit en podar les copes dels arbres, reduir la vegetació que pot actuar com a combustible vegetal, talar alguns troncs i netejar el sotabosc. Així, s’ha actuat en una zona de 28 hectàrees. Una actuació molt important que es fa durant tot l’any, no només en època d’alt risc d’incendis. 

Els troncs dels arbres retirats s’han transportat fins a la planta de biomassa ubicada al polígon de la Vilanoveta, aprofitant aquesta fusta per produir estella que després servirà per a les calderes de biomassa municipals (Aulari Blanc, a les Roquetes, i l’Espai Blau, a Ribes). Amb aquests treballs a Can Lloses es calcula que s’han aconseguit més de 100 tones de fusta. Sant Pere de Ribes aposta, d’aquesta manera, per l’economia circular aprofitant el material del boscos per escalfar aquestes calderes i donar servei a alguns equipaments desconnectats del consum de gas. L’objectiu és que en el cas que es produís un incendi, la intensitat de la flama i la velocitat de propagació disminueixin per tal que els bombers hi poguessin actuar. L’actuació ha tingut un cost de 85.465,82€, on la Diputació de Barcelona ha assumit el 80% (68.372,66€) i l’ajuntament el 20% (17.093,16€).

Durant l’any 2023 també s’han fet neteges forestals a altres zones del municipi, com a les urbanitzacions de Mas Alba, on s’han realitzat treballs de prevenció a 25 terrenys d’una superfície de gairebé 4 hectàrees; Can Pere de la Plana (42 parcel·les); o treballs forestals de desbrossat de sotabosc a diferents franges perimetrals o vores de camins municipals. Està previst que durant aquest any 2024 s’iniciïn les obres d’obertura de la franja perimetral de baixa combustibilitat de la urbanització de Vallpineda, corresponent al terme municipal de Sant Pere de Ribes.

Les actuacions, contemplades al Pla municipal de Prevenció d’Incendis Forestals 2020-2025, es realitzen a través de convenis de col·laboració amb l’ADF, l’Associació de Propietaris del Massís del Garraf o la Diputació de Barcelona. Sant Pere de Ribes és un dels municipis de Catalunya inclosos a la llista de municipis situats en zona d’alt risc d’incendi forestal atès que el 30% de la superfície correspon a massa forestal, segons dades de l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya.

Calderes de biomassa

La caldera de biomassa de l’Espai Blau ha rebut la fusta procedent dels boscos del municipi. Aquesta caldera porta funcionant des de l’any 2017 i des de llavors s’estalvien aproximadament 200 tones anuals d’emissions de CO2 (unes 1.300 tones aproximadament) i suposa un estalvi de gas natural de 1.000 MWh anuals. Pel que fa a la xarxa de calor de les Roquetes, la caldera de biomassa (instal·lada a l’Aulari Blanc) proporciona energia al mateix Aulari Blanc, a l’escola Santa Eulàlia i al camp de futbol des de l’hivern de l’any 2022 amb un estalvi de 46,19 tones anuals d’emissions de CO2 i un total d’energia estalviada en gas natural de 228,28 MWh. Per abastir durant un any l’Espai Blau i la xarxa de calor de les Roquetes es necessiten 486 tones d’estella.

D’aquesta manera es tanca el cercle de tot el procés de transformació de la fusta recollida als boscos del municipi durant les neteges forestals. Una fusta que es transporta fins la planta de producció del polígon de la Vilanoveta, on es fa tot el procés per convertir-la en estella i abastir les calderes de biomassa del municipi.