Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

17/07/2024 11:50

Amb la primera sessió pública de presentació, aquest dijous 18 de juliol a les 19.00 hores, arrenquen el Pressupostos participatius 2024. L’acte tindrà lloc telemàticament, en línia, a través de la plataforma Zoom (ID de la reunió: 773-688-0987) i del canal Youtube de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

Els Pressupostos participatius són un dels mecanismes que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes posa a l’abast de la ciutadania perquè participi activament en la proposta i elecció de projectes que es faran amb una part del pressupost municipal destinada a aquesta finalitat.

La convocatòria d’aquest any es posa en marxa el 22 de juliol amb la mateixa dotació econòmica de 320.000 euros que l’any passat (el 2023 es va augmentar amb 150.000 euros) i les dues categories de projectes ja establertes: una per a Projectes socials, culturals o solidaris (dotada amb 220.000 euros), on es poden presentar propostes amb un cost estimat de fins a 70.000 euros; i l’altra reservada a Projectes educatius (amb una dotació de 100.000 euros), per a actuacions de fins a 40.000 euros en obres i de 20.000 euros en el cas de serveis. Totes les propostes que es presentin, hauran de seguir mantenint relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb la mirada posada en l’assoliment dels compromisos de l’Agenda 2030.

Tot el procés es farà a través del web municipal i les OAC i també hi ha previstes sessions públiques i de presentació de projectes de les quals se’n farà difusió a través de les xarxes socials.

Així, fins al 22 de setembre la ciutadania podrà presentar les seves propostes (màx. 3 per persona o entitat) a través de la Seu electrònica i les OAC. Per fer-ho, cal emplenar el formulari establert (disponible en Word i PDF a l'apartat dels Pressupostos participatius 2024 del web municipal), elaborar un dossier de presentació (amb una extensió màxima de 300 paraules) i un vídeo promocional de 59 segons de durada (opcional) per a la seva difusió. Els documents o arxius s’hauran de lliurar mitjançant una instància genèrica a través d’Internet o presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Ribes o les Roquetes. 

Com a novetat, el regidor de Serveis Interns, Fran Perona; i la regidora de Participació ciutadana, Antònia Pulido, han explicat que aquest any, “s’ha revisat la ponderació de les votacions dels projectes educatius en funció del novembre d’alumnes que tingui el centre educatiu per tal d’equilibrar les opcions dels centres”. En aquest sentit, segons el nombre d’alumnes que tingui el centre educatiu relacionat del qual es presenta el projecte, els vots tindran un valor escalat d’1 a 3 punts (de 0 a 150 alumnes, 3 punts; de 151 a 300, 2 punts; i de 301 en endavant, 1 punt).

 

Després del període de presentació de propostes, se seguiran les següents fases del calendari previst:

  • Presentació de propostes: de 22 de juliol al 22 de setembre
  • Validació de propostes: del 23 de setembre al 6 d’octubre
  • Presentació d’esmenes: del 7 al 15 d’octubre
  • Sessió presentació de projectes (Ribes): 16 d’octubre (19 hores) (Sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila)
  • Sessió presentació de projectes (Les Roquetes): 17 d’octubre (19 hores) (Biblioteca Josep Pla de les Roquetes)
  • Votació: del 21 d’octubre al 10 de novembre
  • Publicació dels resultats: 12 de novembre
  • Sessió presentació pressupost (Les Roquetes): 13 de novembre (19 hores) (Biblioteca Josep Pla de les Roquetes)
  • Sessió presentació pressupost (Ribes): 14 de novembre (19 hores) (Sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila)

 

Els projectes guanyadors d’aquesta edició seran incorporats al Pressupost municipal 2025, que és previst portar-lo a aprovació del Ple del pròxim mes de novembre

Els Pressupostos participatius són un projecte més que consolidat que es porta fent des del 2016 i que permet una participació directe de la ciutadania. El 2022 es van presentar un total de 44 propostes i es van registrar 2.040 vots emesos, unes xifres similars a l’edició del 2021 (que van tenir una mica més de participació en general). L’any passat, el 2023, 67 propostes són les que es van presentar 67 i hi van votar 2.675 persones.