Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Educació

16/07/2019 14:23

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) té per objectiu transformar l’actual model universitari i fer efectiva la rebaixa dels preus públics.

El Ple de la Corporació del mes de març va aprovar una moció de suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) impulsada pels estudiants, i amb el suport de la comunitat universitària, que té per objectiu transformar l’actual model universitari i fer efectiva la rebaixa dels preus públics.

Amb l’objectiu de col·laborar en la recollida les 50.000 signatures necessàries per presentar al Parlament aquesta ILP, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes posa a disposició de la ciutadania a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) els documents reglamentaris on signar i adherir-se a aquesta proposició de llei de modificació de la llei d’universitats catalanes. Per signar-la, s’ha de ser major de 16 anys, tenir nacionalitat espanyola i estar inscrit al padró municipal d’un municipi català. Pel que fa a les persones estrangeres cal que aquestes tinguin residència legal a Espanya o siguin nacionals de la Unió Europea, d’Islàndia, de Liechenstein, Noruega o Suïssa.

 

L’horari de les OAC és de dilluns a divendres, de 8.30 a 14 hores. També l’OAC a Ribes (Casa de la Vila) obre els dilluns i dimecres de 16 a 19 hores (del 15 de juliol al 15 de setembre, tancat a les tardes) i l’OAC a les Roquetes (Vinya d’en Petaca) els dimarts i dijous de 16 a 19 hores (del 15 de juliol al 15 de setembre, tancat a les tardes). En el moment de signar, cal tenir en compte algunes aspectes i indicacions, com escriure en bolígraf blau, emajúscules i posar la direcció del padró independentment de la que figura al DNI. En cas d’equivocació, millor tatxar la casella i repetir la signatura al costat. Una persona només pot signar una vegada.

 

Moció al Ple

Segons la moció, “la pujada del 66% dels preus de les matrícules universitàries l’any 2012 ha tingut uns efectes molt nocius per al conjunt de la societat catalana. D’ençà que aquesta es dugué a terme, el nombre d’estudiants que accedeixen a les universitats catalanes ha disminuït gairebé cinc punts percentuals (del 48,2 al curs 2011-2012 fins al 43,5 al curs 2017- 2018) respecte a la població de divuit anys i ha provocat que Catalunya passés de ser la cinquena comunitat autònoma amb més estudiants universitaris a ser-ne la novena. Aquest augment en el cost dels preus públics va provocar que Catalunya passés a ser la Comunitat Autònoma on és més car estudiar a la universitat. Això situa als qui estudien a Catalunya en clar desavantatge respecte a la resta d’estudiants de l’Estat Espanyol. Fins al punt que, estudiar el grau més barat de Catalunya costa més diners que estudiar el grau més car d’altres tretze Comunitats Autònomes. El curs 2015-2016 la mitjana del preu del crèdit a l’Estat Espanyol era de 27’23€, mentre que a Catalunya es pagava a 41’17€. Aquestes dades no han variat des del curs esmentat a causa de la congelació de preus i, per tant, ens trobem que els estudiants han de pagar el 25% del cost de la matrícula, el més alt permès per l’administració central, en comparació al 15% les comunitats que menys paguen. També volem recordar que aquesta és una mesura històricament reclamada per l’estudiantat, tant pels sindicats d’estudiants com el moviment estudiantil assembleari i els òrgans de representació a les universitats i a la Generalitat, com el CEUCAT.”

Així mateix recorda que “la rebaixa ha estat reclamada per diverses universitats, en boca dels seus rectors, i aprovada en diversos claustres. A més, el propi Parlament de Catalunya ha aprovat mocions i resolucions que donaven suport a la rebaixa del 30% dels preus, després de l’augment del 66% efectuat el curs 2012-2013. Per tant, es tracta d’una reclamació amb amplíssim suport tant a la comunitat universitària com de les forces polítiques que representen a la majoria de la societat catalana”.

De moment, la ILP compta amb el suport del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), CGT, USTEC-STEs, l'Associació d'Estudiants Progressistes i Jovent Republicà. En l'àmbit institucional, el Consell de l'Estudiantat (Ceucat) també hi dona suport, així com l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP). A Sant Pere de Ribes la moció va ser defensada i aprovada en sessió plenària per Fem Poble amb el suport del PSC, UM9-CUP, ERC i l’abstenció del PDeCAT-VIA i PP.