Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

07/08/2019 13:45

La regidora de Participació Ciutadana, Antònia Pulido, i l'alcaldessa, Abigail Garrido, explicant les novetats de la nova edició de Pressupostos Participatius. 

Dilluns 5 d’agost va començar el període de presentació de propostes per als Pressupostos Participatius 2019 que es tancarà el 29 de setembre. És el quart any consecutiu que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes posa en marxa aquest procés participatiu per elaborar el Pressupost municipal de l’any següent incorporant les propostes presentades i votades per la ciutadania. L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha valorat les darreres edicions i ha dit que "estem molt contents perquè cada any hi ha més projectes i més persones participants” i ha expressat “la satisfacció per aquesta manera dinàmica, propera i transparent de treballar i que a més és una eina per apoderar als veïns i veïnes en l’activitat de la vida municipal”.

Els Pressupostos Participatius tenen la finalitat de millorar els canals de comunicació entre les institucions locals i la ciutadania i generar espais de reflexió col·lectiva entorn de les demandes i necessitats del municipi. Amb aquest objectiu, l’Ajuntament destina 300.000 euros de les inversions del Pressupost Municipal als projectes sorgits d’aquest procés, 15.000 euros més per a propostes socials, culturals o solidàries i, com a novetat d’enguany, 5.000 euros a projectes de perspectiva de gènere, igualtat, LGTBI i feminismes presentats pels veïns i veïnes. Aquesta nova categoria s’ha creat “perquè creiem que és una aposta pel social, per lluitar contra les desigualtats i per això també hem creat la nova regidoria al respecte”, ha explicat la regidora d’Atenció i Participació Ciutadana, Planificació Estratègica, Turisme, Salut Comunitària, Civisme, Convivència i Mediació Comunitària i Igualtat de Gènere, Feminismes i LGTBI, Antònia Pulido.

Per explicar els pressupostos participatius, informar del calendari i resoldre dubtes relacionats amb aquests, l’Ajuntament farà dues sessions públiques informatives previstes els dies 2 i 4 de setembre a les 19,30 h, a la Biblioteca Josep Pla de les Roquetes i a la Sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila, a Ribes, respectivament.

Les propostes es poden tramitar presencialment i telemàticament

Totes aquelles persones que siguin majors de 16 anys i estiguin empadronades al municipi, així com entitats i associacions inscrites al Registre municipal d’entitats de l’Ajuntament, poden presentar fins a un màxim de tres propostes per a cadascuna de les categories. La suma del valor estimat del conjunt dels projectes d’inversions que una persona o entitat presenti a l’apartat d’inversions no pot superar la quantitat de 100.000 euros; en el cas de les propostes de despesa social o cultural, cadascuna d’elles no pot tenir un cost superior als 5.000 euros i pel que fa als projectes de perspectiva de gènere, igualtat, LGTBI i feminismes, màxim 2.500 euros. No obstant això, és permès presentar iniciatives de major valor en tots els casos sempre que vagin acompanyades d’un compromís de cofinançament.

Les propostes s’han de lliurar a les OAC o telemàticament a través del web municipal (on també es poden consultar les normes reguladores) juntament amb el formulari/fitxa establert degudament omplert on s’explica la proposta detalladament. També poden anar acompanyades d’imatges, vídeos o documents explicatius perquè se’n faci difusió a través de les xarxes socials.

Una comissió de gestió tècnica-econòmica serà l’encarregada de fer el seguiment i la valoració de les iniciatives presentades així com d’avaluar-les per incorporar-les al procés de votació tenint en compte els criteris econòmics, de legalitat, de competències, de viabilitat tècnica, de sostenibilitat i de no exclusió social.

En l’edició d’enguany, a les propostes seleccionades per la comissió també s’incorporaran aquelles propostes presentades l’any passat i que van participar en la votació però no varen resultar escollides o posteriorment incorporades en el pressupost municipal. Per tant, d’ara endavant les propostes tindran dos anys de vigència a fi de facilitar el seu coneixement per part de la ciutadania. 

Les persones impulsores dels projectes que hagin estat acceptats i que vulguin donar-los a conèixer en públic a la ciutadania ho podran fer a les sessions de presentació programades els dies 14 i 17 d’octubre. Caldrà que ho sol·licitin per escrit a la mateixa instància o bé enviant un correu electrònic a alcaldia@santperederibes.cat.

Posteriorment, les votacions es podran fer telemàticament del 21 d’octubre al 10 de novembre. Per a l’ocasió es disposaran ordinadors a les Oficines d’Atenció al Ciutadà, al CC El Local a Ribes i al CC L’Espai a les Roquetes, on es podrà demanar suport al personal municipal de l’espai. Cada persona haurà de votar a un total de 5 propostes, amb un escalat de 5, 4, 3, 2 i 1 punt, en cadascuna de les categories establertes. En cas que el total de vots vàlids emesos no superi el mínim de 795 vots (xifra simbòlica equivalent a la quantitat necessària per aconseguir representació al Consistori en les darreres eleccions municipals), s’executarà només el 80% de la quantitat destinada als Pressupostos Participatius.

El resultat final de les votacions es coneixerà l’11 de novembre a les 13.30 h en un acte obert a la ciutadania que se celebrarà  a la Sala Josep-Lluís Palacios, a la Casa de la Vila a Ribes.

Les propostes guanyadores seran incorporades al Pressupost municipal del 2020 per ordre de classificació fins a esgotar la quantitat econòmica global fixada en cada categoria. Tanmateix, l’equip de govern estudiarà la possibilitat d’incorporar aquells projectes que hagin pogut quedar fora o no hagin resultat guanyadors, segons les possibilitats, com s’ha fet els altres anys.

L’any passat es van recollir 39 propostes (8 van ser descartades) i van votar-les prop de 2.000 persones, el que va constatar un rècord de participació en les votacions dels projectes des que es van posar en marxa els pressupostos participatius a l’inici de l’anterior legislatura, l’any 2016. Els projectes guanyadors van ser: “Poble ben il·luminat, poble segur per a totes”, la recuperació del model tradicional de timbal de les colles de ball de diables de Ribes, “Salva peatones”, “De pati a Jardí” per a la llar d’infants Els Tres Pins i el projecte de marquesina al pati de l’Escola Santa Eulàlia. Pel que fa a la categoria de projectes socials, culturals i/o solidaris, els més votats van ser  “Sumem experiències és Salut Mental als instituts”, el Servei d’acompanyament emocional o “counseling” a l’alumnat que presenta conflictes emocionals propis de l’adolescència i la promoció de diferents actes per commemorar 111è aniversari de la primera ballada de sardanes a Ribes. A criteri de Garrido, “és la mostra més evident de què si ens organitzem, podem fer que les coses canviïn en allò que pensem que és més important”, i ha afegit que aviat posaran en marxa altres eines de participació ciutadana.