Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Educació

10/09/2020 15:25

Els equipaments educatius de Sant Pere de Ribes estan preparats per rebre uns 3.900 alumnes per a l’inici del curs escolar 2020-2021, una xifra que representa un lleuger increment respecte del curs passat. D’aquest total, uns 3.700 corresponen al segon cicle d’infantil, primària i secundària, i gairebé 200 a les llars d’infants municipals.

El nou curs està condicionat per les mesures establertes per a la contenció de la Covid-19. En aquest sentit, cada llar d’infants, escola i institut ha elaborat un pla de reobertura adaptant al seu cas les instruccions donades pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

El pla d’actuació per a centres educatius en el marc de la pandèmia per al conjunt del país preveu mesures com l’entrada i sortida esglaonada de l’alumnat, la majoria a les 8.45h, 9h i 9.15h, i l’accés per diferents portes d’entrada. Alguns centres han demanat a l’Ajuntament la utilització d’espais municipals o l’ampliació dels ja utilitzats com a llocs d’esbarjo. D’altra banda, a les llars d’infants els pares i mares hauran d’entrar a les aules amb peücs per evitar el contagi. A més, s’ha generat una borsa d’hores per incrementar la neteja a les escoles i s’han mantingut les 80 tauletes que es van deixar durant la primera fase de la pandèmia a alumnes sense recursos digitals.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha assenyalat que “aquest és un inici de curs excepcional, diferent, amb una situació que no havíem viscut mai. Tota la població escolar, no només les famílies, sinó també els nens i nenes, ja tenien ganes de retrobar-se als centres educatius. En aquest sentit, a Sant Pere de Ribes hem d’agrair als treballadors i treballadores de les diferents llars d’infants, escoles i instituts l’esforç que han fet per poder anar complint les normatives de prevenció i control de la Covid-19”.

Per la seva banda, la regidora d’Educació, Francisca Carrasquilla, s’ha mostrat crítica amb el Departament d’Educació que, segons ha dit, “podria haver incrementat la dotació de professorat a les escoles per començar aquest curs amb normalitat. És cert que el Conseller Josep Bargalló va dir que es contractarien més professors, però a l’hora de la veritat els centres educatius han tingut mancances i no han disposat de tots els recursos que han demanat. S’hauria d’haver donat més professorat i mitjans per poder iniciar aquest curs amb tranquil·litat per a les famílies”, ha conclòs.

Menjador amb sala de descans i aula multisensorial, al Cargol

La llar d’infants El Cargol disposarà a partir d’aquest curs de 160m2 addicionals de noves instal·lacions que complementaran les de l’antiga masia. L’actuació, pressupostada en 315.000 euros, dotarà aquest centre d’un menjador amb sala de descans annexa connectada a la sala de canvi dels infants, un segon espai de magatzem i vestuari del personal amb bany adaptat, zona porxada d’accés i una aula multisensorial. A més, s’ha condicionat la cuina.

L’actuació al Cargol suposa la culminació d’un projecte que ha tirat endavant com a proposta guanyadora als pressupostos participatius de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i que permetrà oferir espais més generosos i un millor servei a la mainada, a les seves famílies i a l’equip docent del centre. Les obres van començar a l’octubre de 2019 i han patit un petit retard a causa de les mesures de confinament decretades contra la Covid-19.

Des del Cargol s’ha fet una crida a través de les xarxes socials demanant a la ciutadania plantes per oferir un aspecte més amable a la llar i evitar, així, que no es vegin tant les tanques d’alumini del voltant. Ja hi ha hagut algunes donacions, entre elles un taronger.

D’altra banda, la situació de l’alumnat que s’ha quedat sense plaça a l’institut Montgròs s’ha resolt reubicant-lo en centres propers al seu lloc de residència. Així, els que viuen a Ribes faran els seus estudis a l’institut Can Puig; els de les Roquetes, a qualsevol dels dos instituts d’aquest nucli de població, i els de fora, en d’altres municipis.

El ple municipal va aprovar el mes de juliol passat una moció del PSC exigint al departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que posi definitivament els recursos tècnics i econòmics necessaris per tal d’iniciar el procediment administratiu i tècnic de construcció de la segona fase de l’institut Montgròs. L’Ajuntament també demana posar en marxa converses efectives amb el departament per tal d’arribar a acords per a l’inici dels treballs d’aquesta segona fase.

Pel que fa a la construcció de l’institut Xaloc, s’està a l’espera que la Generalitat doni el seu vistiplau a l’avantprojecte per tal de sotmetre’l a l’aprovació del ple municipal. Aquest nou equipament educatiu s’ha d’aixecar al sector del Parc Central, en uns terrenys situats al costat de l’escola Mediterrània. L’Ajuntament s’ha compromès a aportar el 20% del total de les obres amb la finalitat d’avançar la construcció d’un centre que es troba en situació provisional des de 2012.

El municipi guanya un Grau Mig de Cures Auxiliars d’Infermeria

Els cicles formatius s’amplien enguany al municipi amb una oferta de Grau Mig de Cures Auxiliars d’Infermeria. Aquests estudis capaciten els estudiants per a realitzar cures auxiliars d’infermeria, controlar les condicions sanitàries de l’entorn i del material o instrumental sanitari i dur a terme tasques relacionades amb l’instrumental d’equips de salut bucodental.

Segons el regidor de Formació Professional i d’Oficis, SEFED i Escola d’Adults, Josep Maria Llopart, “aquest és un cicle que està tenint molt d’èxit. En aquests moments, tenim matriculades 29 persones i 20 en llista d’espera. Aquesta oferta és la porta d’entrada de la resta de cicles formatius de la família sanitària, cosa que és molt important, no només al municipi, sinó al conjunt de la comarca. Cal pensar que els cicles formatius són d’àmbit comarcal i supracomarcal. Els alumnes que tinguem ens poden venir de la resta del Garraf i, fins i tot, de l’Alt i el Baix Penedès”.

Els instituts mantenen per al curs 2020-2021 la resta de cicles, dedicats a la gestió administrativa; l’atenció a les persones en situació de dependència; l’animació sociocultural i turística, i la integració social. A més, l’Institut Can Puig seguirà oferint els Programes de Formació i Inserció (PFI) de Comerç, Oficina i Atenció al Públic, i els Itineraris Formatius Específics d’Espais Verds i Cura d’Animals.

Per últim, l’Escola de Persones Adultes ha demanat que l’homologuin per impartir formació en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Aquest curs, s’oferirà formació per ajudar la ciutadania en l’ús de les eines digitals. També s’oferirà formació en castellà.