A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

19/11/2020 15:24

El govern municipal portarà a ple la setmana vinent el pressupost municipal per a 2021, que suma 27,6 M€, gairebé 2M€ més que el pressupost d’enguany. Dels increments previstos, en destaquen els 470.000€ de més destinats a cobrir drets bàsics i socials en l’actual context de pandèmia. Aquest augment es repartirà entre Serveis Socials, Educació i Habitatge. La proposta també inclou un increment de 260.000€ en drets d’ocupació i emprenedoria, corresponents als serveis d’Ocupació i Promoció Econòmica. A més, es mantenen les inversions en projectes d’equipaments, considerant que fomenten l’activitat econòmica i l’ocupació, en accions com l’obertura del teatre municipal de les Roquetes (80.000€), el Castell de Ribes (70.000€) i la nova pista coberta de Ribes (50.000€).

El nou pressupost, després de les reunions que s’han fet amb els grups municipals, s’està acabant de preparar per portar-lo a aprovació. Segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, “el que plantegem aquí és un pressupost centrat en les persones. Si sempre hem treballat amb una mirada posada en garantir la igualtat d’oportunitats de les persones del nostre municipi, els seus drets, l’accés a l’habitatge, la lluita contra l’atur, el suport al comerç local i l’espai públic, ara és el moment de posar-nos-hi en ferm. Per aquest motiu, més d’1 M€ d’increment dels pressupostos està centrat en les polítiques adreçades a les persones per afrontar els efectes d’aquesta crisi sanitària que ens ha portat a una crisi econòmica”.

El regidor d’Hisenda i Serveis Econòmics, Fran Perona, ha destacat que “el pressupost per a 2020 està preparat per oferir tota mena d’ajuts a la ciutadania. Mantenim les quatre línies que hem tingut enguany, centrades en serveis socials, educació, habitatge i comerç, i hem incorporat una cinquena destinada a fer redistribució dels impostos. A tall d’exemple, en pocs anys hem passat d’oferir 75.000€ en ajuts al lloguer a tenir-ne gairebé mig milió”.

Creixen els ajuts, en un context de pandèmia

Més del 50% dels increments previstos en el pressupost de 2021 corresponen a ajuts. Específicament, es destinaran 214.000€ directament a fer front als efectes de la Covid-19. En aquest paquet, hi entra l’increment en Serveis Socials i dos nous programes d’ajuts per fer front als efectes de la pandèmia.

El pressupost 2021 inclou les següents accions destacades:

 • Obertura d’equipaments: Inclou el teatre municipal de les Roquetes, el Castell de Ribes, la nova pista coberta de Ribes i el Centre d’Interpretació dels Indians, així com L’Espai i El Local, que han estat objecte de millores.
 • Augment de la partida destinada a la Mancomunitat Penedès-Garraf per la gestió dels residus del municipi.
 • Ajuts al comerç i l’emprenedoria, donant continuïtat a una línia en funcionament des de fa 4 anys.
 • Implantació de l’expedient electrònic municipal.
 • Increment dels ajuts per material escolar.
 • Plataforma de comerç online e-commerce Aprop Sant Pere de Ribes.
 • Increment dels ajuts a l’habitatge.
 • Dotació extraordinària del Programa 60/40 per atendre ciutadanes i ciutadans en situació d’emergència econòmica i social.
 • Increment dels serveis del Centre de Mediació, consolidant un servei reforçat amb la pandèmia per atendre situacions de vulnerabilitat.
 • Arranjament de façanes (obres i grafits).
 • Subvencions per energies renovables.

La proposta també inclou una partida de 714.000€ per al Fons de Contingència. Aquesta reserva, destinada a emergències, ha guanyat una especial rellevància en l’actual situació de crisi. Enguany, ha estat necessària per fer front als efectes de la pandèmia i, prèviament, pel temporal Glòria.

Inversions en dues fases

El pressupost 2021 contempla una dotació de 530.000€ destinats a garantir les inversions ordinàries de serveis bàsics municipals necessàries per a 2021. Tot i amb això, s’ha de tenir en compte que cap a principis o mitjans d’any s’hi afegiran els diners alliberats dels romanents de 2020 que, a través del Pla de Reactivació 2021, permetran finançar més inversions.

Pel que fa al capítol de Personal, s’incrementaran els fons propis destinats als programes d’ocupació amb la finalitat de reforçar el servei que l’Ajuntament ofereix a la ciutadania i lluitar contra l’elevat atur que hi ha al municipi. A més, es consolidaran 4 places noves creades el 2020 i s’incorpora el 2% d’increment derivat dels Pressupostos Generals de L’Estat.

Més ingressos per transferències de l’Estat i la Diputació

L’increment del pressupost s’explica per l’augment en transferències provinents de l’Estat i la Diputació de Barcelona. En menor grau, també s’ha de tenir en compte la previsió d’ingressos dels nous equipaments, així com l’actualització de les ordenances fiscals, que han estat 6 anys consecutius congelades. Això permetrà, entre d’altres, la creació d’una nova línia d’ajuts per pagar els impostos destinada a la ciutadania amb menors ingressos, que s’obre amb un crèdit inicial de 100.000€. Davant la impossibilitat, per llei, d’aplicar bonificacions, aquest sistema ha de garantir unes ordenances fiscals amb caràcter redistributiu.

D’altra banda, la situació de deute zero en què es troba l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes des de fa uns anys beneficia la despesa prevista per a l’any vinent. El pressupost no té pràcticament despeses financeres, el que es tradueix en una major disponibilitat dels ingressos per atendre les necessitats de la ciutadania.

Una reserva de 170.000€ per a pressupostos participatius

El pressupost 2021 incorpora les propostes guanyadores de la darrera edició dels pressupostos participatius. De les 20 candidatures presentades, les 14 més votades es podran finançar a través de la reserva de 170.000€ establerta enguany. En el procés, hi han votat 1.277 persones (1.163 vots vàlids i 144 nuls). Les tres candidatures que han rebut més suport han estat el projecte de manteniment i cura de les colònies dels gats ferals; la proposta de protecció i recuperació dels murs de pedra seca; i els tallers per promoure la igualtat de gènere a educació infantil i primària. Quant a les sis propostes no guanyadores, però, es procurà d’incorporar-les en el Pla de Reactivació 2021 en la mesura del possible.

En una edició marcada per la Covid-19, els pressupostos participatius d’enguany comptaven amb una única categoria, adreçada, entre d’altres, a promoure projectes socials, culturals o solidaris. A diferència d’altres anys, no hi havia categoria d’inversions i, en el seu lloc, el Consistori ha decidit destinar 150.000€ a partides adreçades a cobrir necessitats d’urgència social.

El regidor d’Hisenda i Serveis Econòmics, Fran Perona, ha agraït als veïns la seva participació “en un procés que s’ha adaptat al moment en què ens trobem. Han presentat propostes amb molta sensibilitat ambiental, pel que fa a la igualtat entre les persones o la perspectiva de gènere, i això té un gran valor, especialment si es té en compte l’esforç que representa de pensar en els altres”.