A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

16/12/2020 13:23

Les obres de la segona fase de la rehabilitació i ampliació de la Casa de la Vila, pressupostades en 820.000 euros, podrien estar enllestides el maig-juny de 2021. Els treballs contemplen l’adequació interior de la planta sota-coberta o segona planta, que acollirà els departaments de Secretaria i Intervenció. A més, s’està portant a terme la reforma puntual amb afectació estructural de l’edifici annex, on es trobava l’antic Jutjat de Pau, destinat a dependències del departament d’informàtica i, en planta baixa a peu de carrer, al Centre d’Interpretació dels Indians.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha recordat que l’actuació a la Casa de la Vila “va sorgir després d’haver trobat tèrmits a la planta sota-coberta. Vam decidir que no només arreglaríem allò que els corcs havien malmès, sinó que aprofitaríem l’ocasió perquè la Casa de la Vila tingués una rehabilitació completa i també una ampliació necessària pels moments que vivim des de l’administració pública”. “Disposar d’uns espais adequats, de servei a la ciutadania, era molt important, sobretot en un edifici de valor històric, que data de finals del segle XVIII, està dins de l’inventari de patrimoni de la Generalitat i ha passat per diferents rehabilitacions parcials, sense que mai abans s’abordés una actuació global com aquesta”, ha afegit.

El regidor d’Hisenda i Serveis Econòmics, Fran Perona, ha assenyalat que “amb la finalització de la segona fase haurem acabat un projecte que ha permès reformar de manera íntegra la Casa de la Vila, mantenint tota la seva essència i el seu valor patrimonial, però convertint-la en un edifici modern en accessibilitat a la ciutadania i en sostenibilitat”.

Reorganització d’espais

La segona fase de rehabilitació i ampliació de la Casa de la Vila, iniciada el maig de 2020, permetrà reorganitzar els espais físics de treball de les diferents àrees de l’ajuntament per adaptar-les millor al funcionament administratiu i de gestió municipal. Informàtica alliberarà els estudis de Ràdio Ribes, que ocupa provisionalment, el que permetrà afrontar la instal·lació de l’equipament i posterior reobertura de l’emissora municipal. Alhora, la primera planta passarà a disposar d’espai de treball per als grups municipals i comunicació. La reorganització també permetrà alliberar espai de la Masia de Can Puig, que es podrà dedicar a altres usos i funcions per a la resta de departaments, especialment els relacionats amb els Serveis a les Persones.

L’actuació inclou la resolució de les patologies estructurals que patia l’edifici annex, amb una distribució més racional i funcional dels espais de treball que dota l’ajuntament d’unes instal·lacions més eficients, així com la connexió amb la Casa de la Vila. A més, els treballs contemplen l’adequació de l’equipament a la normativa vigent quant a codi tècnic d’edificació i de supressió de barreres arquitectòniques.

La darrera actuació: adequar l’entorn amb una nova plaça

El projecte es completarà amb la urbanització de l’entorn i l’obertura de la nova plaça situada al darrera de la Casa de la Vila, que també tindrà un accés a l’ajuntament. D’aquesta manera, es guanyarà un nou espai urbà per a la ciutadania al municipi.

La Casa de la Vila va reobrir portes el 16 de febrer de 2018, un cop finalitzada la primera fase de les obres de rehabilitació i ampliació. Aquests treballs van permetre el retorn de l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) a unes instal·lacions renovades en planta baixa i el trasllat de l’alcaldia i la secretaria a la primera planta, i van dotar l’ajuntament d’un edifici annex amb sala d’actes polivalent i d’estudis per a la ràdio municipal.

En conjunt, les necessitats funcionals i d’espai de l’equipament han marcat un projecte que ha permès guanyar més espai interior i exterior; un edifici annex amb una sala polivalent amb accés independent; els estudis de Ràdio Ribes; les noves dependències d’informàtica i el Centre d’Interpretació dels Indians; el sanejament, reforç estructural i reforma de l’edifici, tot respectant elements històrics; l’adaptació a les normatives actuals; la instal·lació d’un ascensor, i que l’edifici sigui més funcional, transparent i amb més llum natural.

Les dues fases en què s’ha desenvolupat el projecte han tingut un cost global de 2,4 M€. El 80% ha estat finançat per la Diputació de Barcelona, mentre que el 20% restant (uns 400.000 euros) ha anat a càrrec de l’Ajuntament.