Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Gent Gran

23/12/2020 14:16

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha finalitzat la primera fase de capacitació i elaboració de la guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. Durant 7 sessions, els participants han tractats els criteris i circuits que s’han d’establir per a prevenir, detectar i intervenir quan es produeixin aquest tipus de fets, de manera transversal i amb implicació de tots els agents implicats en l’atenció a la gent gran.

La guia compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a l’Ancià (EIMA). En la primera fase hi han participat professionals del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), els casals, entitats i associacions vinculades amb la gent gran, Mossos d’Esquadra, Policia Local, professionals de residències i de l’àmbit de la salut i farmàcies. Una comissió tècnica integrada per professionals i agents implicats serà l’encarregada de redactar el document final.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha destacat que “les persones grans són una part de la nostra societat especialment vulnerable, moltes vegades a rebre maltractaments per part de cuidadors, familiars o d’altres. Per aquest motiu, treballant amb un equip de persones que s’hi ha volgut involucrar, de l’Ajuntament i de les entitats i societat civil, estem preparant la posada en marxa d’aquesta guia, que ens ajudarà a detectar aquest tipus de maltractament i, alhora, a actuar per cuidar les persones grans davant d’aquestes situacions”.

La regidora de Gent Gran, Paqui Carrasquilla, ha explicat que l’Ajuntament “no disposava de cap protocol sobre aquesta qüestió. És convenient elaborar el pla, que ha de permetre a tots els serveis treballar de manera coordinada quan es detecti algun tipus de maltractament. Parlem dels metges de família, farmàcies, entitats del Tercer Sector (Amics de la Gent Gran i Creu Roja), Serveis Socials o del SAD, als quals interessa actuar ràpidament perquè el patiment sigui el mínim possible i, si és possible, treballar també en la prevenció”.

Una definició, dues declaracions

Dues declaracions oficials defineixen un fenomen que es dona a nivell internacional, segons denuncia l’Organització Mundial de la Salut (OMS). La Declaració d’Almeria (1995) considera maltractament envers les persones grans “qualsevol acte o omissió que generi un dany, intencionat o no; que es produeixi en el medi familiar, com unitari o institucional; que vulneri o faci perillar la integritat física o psíquica, el principi d’autonomia o la resta dels drets fonamentals de l’individu i que es pugui constatar de manera objectiva o percebre de manera subjectiva independentment de la intencionalitat o no de l’entorn en què es produeix”. Per la seva banda, la Declaració de Toronto (2002) el descriu com “l’acció única o repetida, o la manca de resposta adequada, que es produeix en qualsevol relació en què hi hagi una expectativa de confiança i que provoca danys o angoixa a una persona gran”.

Segons dades de l’OMS, entre el 4% i el 6% de les persones grans de tot el món han patit alguna forma d’abús i maltractament. La Xarxa Internacional per a la Prevenció del Maltractament a les Persones Grans (INPEA) situa en un 75% els maltractaments dins l’àmbit familiar i en un 25% el que es dona en institucions. A l’Estat espanyol, la presència del maltractament pot arribar a representar una prevalença del 3-5% entre les persones grans, amb una incidència anual de 10-12 casos per cada 1.000 persones majors de 60 anys.

La finalització del document, al febrer

L’elaboració de la guia local per fer front als maltractaments a les persones grans es tancarà amb una segona fase, al mes de febrer, en què hi participaran professionals i agents que han pres part de les sessions de capacitació i formació. En 6 sessions, una comissió tècnica serà l’encarregada de redactar el document, amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l’Associació per a la Investigació del Maltractament a l’Ancià (EIMA). Si la situació epidemiològica ho permet, es preveu convocar una presentació pública de la guia adreçada a totes les persones interessades i les que han participat en la seva confecció.

L’elaboració de la guia local per fer front als maltractaments a les persones grans forma part del paquet d’accions impulsat per l’Ajuntament per atendre problemes que pateix el col·lectiu, com la soledat o la bretxa digital. Altres accions incloses han estat el seguiment personalitzat de les persones de més edat del municipi i l’assessorament per efectuar gestions en línia.