Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Cultura

19/03/2021 15:43

La Fundació Miranda, que en l’actualitat té la concessió d’ús de l’ermita de Sant Pau, promourà aquest element patrimonial i el seu entorn amb activitats agrupades al voltant del projecte Sant Pau: patrimoni, cultura i natura. La voluntat de la iniciativa, adreçada a públic local i visitants, és posar en valor la història, el patrimoni cultural i l’entorn natural d’aquest indret vinculant-los amb el paisatge, la natura i el concepte de municipi saludable. Entre d’altres, es preveuen visites guiades, la consolidació de la plaça de Sant Pau com a espai de programació, la creació d’un hort educatiu per la diversitat i la coordinació d’activitats de salut holística (ioga, meditació, woman trainig o gi gong).

Segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, “des de l’Ajuntament estem compromesos en donar visibilitat al nostre patrimoni cultural i, en el cas concret de l’ermita de Sant Pau, a més, tot el seu entorn natural. De la mà de la Fundació Miranda, que en aquests moments custodia aquest espai, hem estat treballant el projecte, que busca obrir aquest espai a la ciutadania i donar a conèixer la història, tan magnífica, de l’indret i també mostrar la vinculació molt directa que té amb la cultura i, sobretot, la cultura popular de Sant Pere de Ribes”.

El regidor de Cultura de Ribes, Josep Moya, ha apostat per convertir Sant Pere de Ribes “en un pol d’atracció turístic i cultural molt potent, a través de tres elements destacats com ho són el centre d’interpretació del patrimoni cultural del poble, al Castell; el Centre d’Interpretació dels Indians, al costat de la Casa de la Vila, i l’ermita de Sant Pau”. Moya ha avançat que els projectes vinculats amb aquests tres espais estaran en marxa “a partir de l’abril”. “Això ens ajudarà a atraure un turisme familiar, una mica més cultural que el que pugui anar a Sitges o Vilanova”, ha explicat.

La presidenta de la Fundació Miranda, Rosa Galindo, ha assenyalat que “Sant Pau és un punt de trobada emblemàtic i, en aquest sentit, per a nosaltres és una gran responsabilitat i un privilegi custodiar-lo”. A més, ha ressaltat que “aconseguir que les persones vinguin aquí i aquest sigui un espai de calma i reconnexió amb la natura és molt important”. Galindo ha avançat que en els mesos vinents “activarem actuacions molt concretes”, alhora que apostaran pel voluntariat, en una activitat que busca “no només treballar amb els voluntaris de la Fundació, sinó també amb persones del municipi que vulguin vincular-se activament amb aquest espai”.

Divulgar la història de Sant Pau i donar suport a les entitats

En l’àmbit del patrimoni històric i cultural, el projecte treballat per la Fundació Miranda busca, entre d’altres, divulgar la història de Sant Pau i la vinculació del lloc amb la cultura popular (Festa Major de Sant Pau), i donar suport a les entitats per programar actes culturals i de convivència a l’ermita i el seu entorn. Les primeres accions concretes que s’han contemplat són:

  • Establir dies i horaris setmanals d’obertura de l’ermita al públic i establir visites periòdiques guiades a l’ermita i el seu entorn.

OBERTURA PER VISITA LLIURE:

El primer cap de setmana de cada mes:

Dissabtes, de 10h a 13,30h i de 16,30h a 20h.

Diumenges, de 10h a 13,30h i de 16,30h a 19h.

Dilluns, de 10h a 13,30h i de 16,30h a 19h.

VISITA GUIADA:

Una visita guiada el primer cap de setmana de cada mes.

Quan obri el Castell també hi haurà la visita combinada Castell-Sant Pau, amb passejada per la natura.

  • Consolidar la plaça de Sant Pau com un espai de programació (l’Ajuntament hi programarà activitats culturals i també es coordinarà a través del Consell Municipal de Cultura una agenda cultural per facilitar la programació de les entitats en aquest espai).
  • Recuperació de paret seca de les feixes. Es duran a terme 4 jornades, amb la col·laboració de l’Associació Pedra Seca del Garraf.

Custòdia agrària, valors saludables i sostenibilitat

Pel que fa a la vessant del projecte vinculada amb la salut i la natura, la iniciativa aposta per iniciar un projecte permacultural (és a dir, de creació d’una producció agrícola sostenible) i de custòdia agrària; divulgar els valors saludables i de la natura, especialment al públic escolar, i aplicar criteris mediambientals i de sostenibilitat en l’entorn. Entre d’altres, es preveuen les següents accions:

  • Delimitar l’espai agrari per a acollir-hi un hort educatiu per la biodiversitat.
  • Recuperació del pou.
  • Dia de visita especial guiada i gratuïta als cavalls amb els quals treballa la Fundació Miranda per a les persones de Sant Pere de Ribes.
  • Desbrossament dels espais naturals habilitats.
  • Instal·lar papereres de reciclatge i cartellera d’educació ambiental.
  • Detergent, sabons i paper reciclat quilòmetre zero als banys.
  • Organització d’accions de voluntariat per la neteja de l’espai agrari.
  • Realitzar dues activitats del Projecte natura i salut de Ribes: caminades de presència del Castell a l’ermita.

Especialitzats en el rescat i recuperació de cavalls

Des de l’any 2008, la Fundació Miranda treballa en el rescat i recuperació de cavalls que pateixen situacions de maltractament, solitud o abandonament mitjançant la pràctica de la transhumància, una activitat que ajuda a millorar i conservar el territori i la biodiversitat i contribueix de manera decisiva en la prevenció d’incendis.

L’ens està arrelat al municipi de Sant Pere de Ribes i a la comarca del Garraf, i compta amb un acord de cessió de pastures amb el Parc Natural del Garraf (Diputació de Barcelona) que ha creat sinèrgies molt interessants en la protecció i promoció del patrimoni del territori.