A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Salut

24/03/2021 16:58

L’Ajuntament i la Diputació de Barcelona han posat en marxa la marca Sant Pere de Ribes Municipi Saludable, una iniciativa que aposta per definir i potenciar un nou model de municipi que promou els beneficis del territori vers la salut i el benestar social. En la seva estrena, ha posat l’accent en el patrimoni del Parc del Garraf i la gastronomia saludable, amb dues primeres accions consistents, respectivament, en banys de bosc i en Els espigalls del Garraf van a l’escola, a través de la qual s’explica als infants el cicle de cultiu d’aquesta verdura i els motius pels quals és tan apreciada.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que “la nostra aposta se centra en definir i potenciar un nou model de municipi que tingui com a eixos clau, essencialment, la salut, el benestar de les persones, la sostenibilitat, la natura i els hàbits saludables. Hem de destacar que a través de la marca és la primera vegada que s’aborda aquesta qüestió de manera específica i transversal en un municipi i un parc de la Xarxa de Parcs de Barcelona”, ha afegit.

La regidora de Planificació Estratègica, Participació Ciutadana, Turisme i Salut Comunitària, Antònia Pulido, ha destacat que, sota el paraigües de la marca Sant Pere de Ribes Municipi Saludable, “aglutinem les activitats que es vagin fent, sempre en la mateixa línia d’apostar per tot allò que uneix el territori amb la salut i el benestar”. Pulido ha destacat que “Sant Pere de Ribes és Parc” i, per aquest motiu, “volem posar en valor el Parc del Garraf i volem que els nostres veïns i veïnes se’l facin encara més seu, el gaudeixin, el visquin, el redescobreixin i, sobretot, que en tinguin cura”.

El diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, ha ressaltat que “amb aquest projecte ecosistèmic posem en valor accions com els banys de bosc, que ajuden a connectar la ciutadania amb la natura, fent-ho d’una manera ordenada. A més, col·laborem en la recuperació d’un aliment com ho són els espigalls, que volem que sigui ben conegut i valorat pels escolars del nostre territori”.

Les dues potes del projecte

La primera de les potes de la marca Sant Pere de Ribes Municipi Saludable és el Parc del Garraf. L’objectiu en aquest àmbit és proporcionar escenaris a la ciutadania per a la pràctica de l’esport i oferir, alhora, una oportunitat per a la recuperació física i mental, experiències per a la millora de l’autoestima i la difusió d’hàbits saludables, com el consum de productes locals. Tot plegat, amb la finalitat de generar equilibri entre la gestió activa per a la conservació del patrimoni natural i cultural, l’ús social i un desenvolupament econòmic sostenible.

En aquest àmbit, s’ha promogut l’acció dels banys de bosc, una pràctica generadora de salut a través de la connexió amb la Natura, que té com a finalitat millorar el benestar, alleujar l’estrès i fomentar el repòs. Els banys de bosc estan pensats per a col·lectius, com famílies, i també a títol individual. Un dels primers col·lectius amb els quals s’han posat en pràctica han estat les usuàries del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD).

L’altra pota de la marca és el que s’ha anomenat SPR gastronomia saludable. Sant Pere de Ribes es troba en un entorn natural on predominen les vinyes, un clima agradable i una bona comunicació. La seva singularitat el converteix en un espai ideal per gaudir del paisatge i alhora tastar els productes de la terra.

Posar en valor els espigalls

La primera de les accions promogudes sota aquest paraigües és Els espigalls del Garraf van a l’escola, un seguit d’activitats a través de les quals s’explica als infants el cicle del cultiu de l’espigall i els motius pels quals és una verdura tan apreciada pel seu valor nutritiu i gastronòmic. En la seva primera edició, ha comptat amb la participació d’alumnat de les escoles Santa Eulàlia, de les Roquetes, i Els Costerets, de Ribes. L’activitat s’ha organitzat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la col·laboració de la Fundació Miquel Agustí, la Fundació Alícia i Node Garraf.

La promoció de les dues primeres accions amb què s’enceta la marca Sant Pere de Ribes Municipi Saludable anirà acompanyada d’una campanya específica a les xarxes socials que s’inicia aquesta setmana, primer amb els banys de bosc i a continuació amb els espigalls.