A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

20/04/2021 10:35

Els treballs de la segona fase de rehabilitació i ampliació de la Casa de la Vila encaren, aquests dies, el seu tram final. Les obres a l’edifici històric ja estan enllestides i resta per acabar l’actuació als baixos de l’edifici annex, on hi anirà el Centre d’Interpretació dels Americanos.

El nou projecte museogràfic, el segon que es crea al municipi en poc temps, obrirà portes previsiblement a partir d’agost vinent. Abans s’hi han d’efectuar els treballs de museïtzació, amb finançament dels fons europeus FEDER a través del Consell Comarcal del Garraf.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha assenyalat que “aquest centre d’interpretació ens ajudarà en la reactivació del fet cultural del municipi, lligat al nostre patrimoni històric. Això serà important des del punt de vista turístic, a més, coincidint durant aquesta primavera amb la reobertura del Castell de Ribes com a Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de Sant Pere de Ribes i de la projecció que li estem donant a l’ermita de Sant Pau i el seu entorn a través del projecte Sant Pau: patrimoni, cultura i natura.  

La història de l’emigració de persones catalanes i ribetanes

El Centre d’Interpretació incorporarà un conjunt d’intervencions per presentar de forma expositiva la història de l’emigració de persones catalanes i ribetanes, a Cuba, Puerto Rico, Brasil, Guatemala, Mèxic i Argentina, entre d’altres, des del segle XVIII fins a inicis del segle XX, així com el llegat que van aportar quan van retornar a la seva població d’origen. 

La obertura d’aquest espai permetrà allotjar-hi, a més, l’Oficina de Turisme. D’aquesta manera, aquest servei, actualment ubicat a la Masia de Can Puig, se situarà en un espai més cèntric.

La museïtzació dels baixos de l’edifici annex com a Centre d’Interpretació dels Indians té un pressupost de 91.000€. Els fons FEDER, gestionats a través del Consell Comarcal del Garraf, financen la majoria dels costos, amb una aportació de 70.000€.

Reorganitzar espais de treball a la Casa de la Vila

La finalització de la segona fase de les obres de rehabilitació i ampliació de la Casa de la Vila, pressupostada en 900.000€, permetrà reorganitzar els espais físics de treball de les àrees de l’ajuntament per adaptar-les millor al funcionament administratiu i de gestió municipal. Secretaria i Intervenció (Serveis Econòmics) s’ubicaran junts a les dependències de la segona planta i Informàtica recuperarà el seu espai, a l’edifici annex, en millors condicions.

Aquest últim fet permetrà alliberar l’espai dels estudis de Ràdio Ribes, fins ara ocupats pel departament de noves tecnologies, i acabar de tirar endavant la reobertura de l’emissora municipal. Tot això permetrà redistribuir la primera planta per ubicar-hi espai de treball per als grups municipals i comunicació.

Segons ha avançat l’alcaldessa, Abigail Garrido, “estem en els darrers dies de l’acabament de totes aquestes obres. El pas següent serà la licitació i col·locació del mobiliari i finalment podrem alliberar espais amb el trasllat dels serveis cap a la tardor”.

Resoldre patologies estructurals

A part de l’adequació de l’edifici a la normativa vigent quant a codi tècnic d’edificació i de supressió de barreres arquitectòniques, els treballs han inclòs la resolució de les patologies estructurals que patia l’edifici i una distribució més racional i funcional dels espais de treball, tot fent les instal·lacions més eficients, així com la connexió amb la Casa de la Vila.

Les reobertura de la Casa de la Vila, després de les obres de reparació de la fase 1, va tenir lloc el 16 de febrer de 2018 (el pressupost de la fase 1 va ser de 1.645.000 euros).

L’adequació de la Casa de la Vila quedarà enllestida amb la urbanització de l’entorn i la obertura de la nova plaça que hi ha al darrera de la Casa de la Vila, que també tindrà un accés a l’Ajuntament, guanyat així un nou espai urbà per a la ciutadania. Aquest serà el pròxim pas.