Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Via pública

17/06/2021 13:45

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha adreçat una carta als propietaris de gossos censats al municipi en què informa de l’actualització d’aquest cens i lliura a les persones destinatàries una ampolla higiènica reutilitzable per a gossos perquè en facin ús en les seves passejades. Aquesta és una de les darreres accions dutes a terme per la Regidoria de tinença responsable i Benestar Social, que n’inclou altres, com l’ampliació de l’ordenança sobre tinença d’animals i la materialització del projecte de manteniment i cura de les colònies de gats ferals al municipi i de reubicació de les existents dins de la zona urbana, proposta guanyadora dels pressupostos participatius 2020.

L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que “aquest mandat hem fet una aposta decidida pel benestar animal i la tinença responsable. De fet, hem creat una regidoria que es dedica exclusivament a analitzar la situació dels animals de companyia del nostre municipi, així com també d’aconsellar les persones que en tenen cura. Volem, en poques paraules, que els animals estiguin en bon estat i cuidats”, ha afegit.

La regidora de tinença responsable i Benestar Animal, Paqui Carrasquilla, ha destacat l’actualització de l’ordenança sobre tinença d’animals que, segons ha dit, “presentava mancances, com l’existència de les colònies de gats o la normativa aplicable als parcs de gossos”. Ha afegit que, a més, “ens estem esforçant en canviar els hàbits incívics que es donen per part de propietaris d’animals domèstics a la via pública”.  

Els tres objectius del govern

La tinença responsable d’animals domèstics, la bona convivència entre persones i animals a l’espai públic i garantir el benestar animal són els tres objectius que el govern municipal s’ha marcat en el mandat 2019-2023. Una de les accions destacades dutes a terme en aquesta línia ha estat l’actualització del cens d’animals de companyia, que garanteix que les mascotes estiguin bé, protegides i controlades.

En la línia d’aquests objectius, s’estan remodelant les àrees de lleure per a gossos, amb la finalitat de deixar enrere l’antic concepte de pipi-can i que esdevinguin, definitivament, espais de lleure per als gossos. S’ha reformat ja l’àrea del Parc Pompeu Fabra i properament es reformarà i ampliarà l’existent a la zona esportiva de les Roquetes. La resta s’aniran remodelant progressivament.

D’altra banda, s’ha actualitzat l’ordenança sobre tinença d’animals, que ha doblat l’articulat, passant de 36 a 68 articles. La nova norma contempla recursos i procediments que l’Ajuntament tenia a la seva disposició des de fa temps, com és el cas del Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD). Ha estat elaborada per la regidoria de Tinença Responsable i Benestar Animal, amb la participació de Governació.

La nova ordenança té en compte la proposta guanyadora dels pressupostos participatius 2020, de manteniment i cura de les colònies de gats ferals del municipi i de reubicació de les existents dins de la zona urbana. En els darrers mesos, la regidoria s’ha reunit amb els representants de les organitzacions animalistes que van presentar el projecte, amb la finalitat de compartir propostes i d’establir quins seran els següents passos a seguir.

A més, s’ha previst la reserva d’un terreny com a espai per a ubicar-hi una colònia de gats ferals tancada perquè puguin ser atesos per voluntaris animalistes. Uns terrenys ubicats al sector de Can Puig Tecnològic s’estan estudiant per a acollir les instal·lacions.

Conveni de col·laboració amb el CAAD sobre colònies de gats

En la mateixa línia, el ple municipal ha donat llum verda al conveni de col·laboració amb el CAAD sobre colònies de gats, aprovat el mes de maig passat per la Mancomunitat Penedès-Garraf. Aquesta és una acció més adreçada a regular i establir unes bases de funcionament aplicables tant a les colònies existents com a les futures.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha contactat amb els municipis veïns per conèixer la logística i el funcionament de les colònies de gats ferals de la comarca, així com altres aspectes a tenir en compte, com les relacions que tenen els voluntaris amb els respectius ajuntaments i quins convenis tenen amb les entitats. La finalitat de les trobades és crear un model semblant al que tenen aquests municipis, a partir de les experiències i recomanacions obtingudes. Properament, a més, s’ha acordat una visita a la colònia de gats controlada per l’Ajuntament de Cubelles.