A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Educació

07/10/2021 12:09

Els tràmits de cara a la construcció del nou edifici de l’institut Xaloc avancen, desprès que s’hagi efectuat l’aprovació inicial del projecte d’obra en el ple municipal d’aquest mes de setembre passat. El futur equipament de secundària, situat just a tocar de l’Escola Mediterrània (ronda de la Masia Nova), es fusionarà amb l’esmentat centre d’infantil i primària, passant a tenir tots dos la consideració d’institut-escola.

Segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, “aquest és un projecte molt esperat, perquè portem bastants anys amb instal·lacions prefabricades. Des de l’Ajuntament hi hem estat treballant de valent ja que, tot i que el Departament d’Educació és qui té les competències, en tot el temps que ha passat ens han posat moltes traves i hem estat finalment nosaltres els que els hem demanat que se’n facin corresponsables”

La regidora d’Educació, Paqui Carrasquilla, ha assegurat que, gràcies al model d’institut-escola, “tindrem un projecte innovador a Catalunya, on n’hi ha pocs com aquest, i pioner a la comarca del Garraf, la qual cosa ens fa molta il·lusió”. “El següent pas”, ha avançat, “serà aconseguir la línia de Batxillerat, ja que fins ara Educació ens ha acceptat les dues línies d’infantil, primària i secundària, però volem completar el cicle”

L’inici de les obres, previst per al 2022

Un cop efectuada l’aprovació inicial del projecte d’obra de l’institut-escola Xaloc, s’obre un període d’exposició de 30 dies en què es poden presentar al·legacions i suggeriments al projecte d’obra. Les següents passes a seguir són les següents:

  • Reunió amb el Departament d’Educació de la Generalitat per tancar els darrers serrells del conveni per a l’execució dels treballs (finals d’octubre).
  • Aprovació del conveni per acord de la Generalitat i del ple municipal.
  • Realització dels plecs per la licitació de les obres.
  • Aprovació de la licitació pel ple municipal.

Seguint aquest calendari, l’inici de les obres està previst per al 2022.

Una obra cofinançada entre l’Ajuntament i la Generalitat

El pressupost contractual del futur institut-escola és de 3,8M€, dels quals el municipi n’aporta inicialment 638.000€, una xifra que representa gairebé el 20% del total. La part restant anirà a càrrec de la Generalitat.

L’aportació municipal està pendent de la reunió prevista a finals d’octubre per tancar el conveni per a l’execució de les obres. A través d’aquesta part, l’Ajuntament ha finançat els treballs previs de redacció del projecte, valorats en gairebé 200.000€.

L’institut Xaloc es troba en una situació de provisionalitat des de 2012, data en què va començar la seva activat en les aules prefabricades que hi ha al carrer Guifré el Pilós, a pocs metres d’on es construirà l’edifici nou.

Un model pedagògic innovador

La construcció del nou equipament educatiu, que formarà part del futur institut-escola, garantirà la continuïtat de 2 línies en totes les etapes educatives dels 3 als 16 anys en uns mateixos espais gràcies a la fusió entre el Xaloc i la Mediterrània. Aquesta tipologia de centres planteja un model organitzatiu innovador en l’escola pública i es concep amb la idea de sumar-se a l’impuls de la necessària transformació educativa. L’objectiu és assolir l’èxit educatiu de l’alumnat i combatre la segregació escolar.

En coherència amb aquest plantejament, el projecte contempla la connexió entre la Mediterrània i el nou equipament educatiu, diluint el límit entre les dues parcel·les i connectant els patis d’esbarjo i les pistes de joc mitjançant un porxo exterior en planta baixa.

L’edifici de nova construcció, situat en una parcel·la de 5.687,01m2, tindrà dues plantes. En planta baixa, hi haurà l’espai dedicat al professorat, com els departaments, la sala de professors, la tutoria i la secretaria, així com l’aula taller i el laboratori. A la primera planta, hi haurà les aules de secundària, juntament amb l’aula de plàstica i l’aula SIEI (Suport Intensiu Escolarització Inclusiva). Per la seva banda, la connexió en ombra i en planta baixa entre els edificis d’infantil i primària i el de secundària posarà en relació les zones esportives de l’escola i l’institut, que seran comunes.