A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

14/10/2021 15:13

L’alcaldessa i regidora d’Espai Públic, Abigail Garrido, ha lliurat a l’Associació Voluntariat Sant Camil el primer donatiu a projectes col·lectius de la iniciativa RECICLOS al municipi pel seu projecte ‘Ajut solidari’. A través d’aquesta contribució es vol ajudar l’associació en el repartiment d’aliments i productes d’higiene i primera necessitat a persones amb risc d’exclusió social de Sant Pere de Ribes. La donació ha sorgit del Sistema de Devolució i Recompensar (SDR) RECICLOS, promogut per l’organització Ecoembes, de foment del reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Un dels incentius d’aquesta iniciativa és contribuir solidàriament amb accions col·lectives de caire sostenible i social. 

Segons l’alcaldessa, Abigail Garrido, “és una molt bona iniciativa que alhora que reciclem col·laborem també en causes tan solidàries com la del banc dels aliments. Des de l’Ajuntament, agraïm molt la feina del voluntariat de Sant Camil, que està treballant en aquest període de crisi sanitària i econòmica i que tant beneficia a totes les famílies que ho necessiten”.

El representant de l’Associació Voluntariat Sant Camil, Enric Pérez, ha agraït “a l’Hospital Sant Camil que ens hagi deixat un local i a l’alcaldessa, Abigail Garrido, que ens ha tractat sempre amb molta confiança i proximitat. Aquest ajut ens permetrà comprar productes que no ens arriben generalment a través del Banc dels Aliments de Barcelona”.

El gerent d’Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, ha assegurat que “el compromís dels ciutadans i ciutadanes de Sant Pere de Ribes amb el reciclatge va més enllà dels beneficis ambientals: han decidit ajudar el veïnat a través de la donació dels punts o reciclos que han obtingut, la qual cosa demostra l’enorme compromís ambiental i social d’aquesta població”.

Incentius col·lectius i individuals

El projecte RECICLOS, implantat a Sant Pere de Ribes conjuntament amb la Mancomunitat Penedès-Garraf, incentiva amb premis sostenibles i socials els veïns i veïnes que dipositin les seves llaunes i ampolles de plàstic en els contenidors grocs a través de la webapp de RECICLOS (app.reciclos.com). Els premis poden consistir en accions per millorar l’entorn de la ciutadania del municipi, com és el cas del donatiu al projecte ‘Ajut Solidari’. La propera iniciativa solidària a la que es donarà suport serà l’adquisició de caixes niu per a aus i ratpenats l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de Sant Pere de Ribes. També es poden fer aportacions per als damnificats per l’explosió del volcà Cumbre Vieja, a l’illa de la Palma. A més, els incentius poden ser individuals, i aleshores consisteixen en el sorteig de regals com patinets elèctrics, experiències culturals i enogastronòmiques o packs per a la tornada a l’escola.

El reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic de begudes a través de Reciclos ha generat, des de la seva posada en funcionament a Sant Pere de Ribes, uns 7.000 punts o reciclos. Les persones usuàries de l’aplicació n’han bescanviat més de 4.000, dels quals més de 3.000 s’han destinat a incentius individuals, mentre que el miler restant han anat a projectes col·lectius.

A través del RECICLOS, Sant Pere de Ribes s’ha convertit en un dels municipis catalans que aposta per aquest sistema de reciclatge que premia tothom qui recicli amb incentius que ajudin a millorar el seu entorn més proper. La finalitat: fomentar la circularitat dels envasos, és a dir, contribuir a donar-los una nova vida.

Mig miler de famílies reben ajut del voluntariat de Sant Camil

El projecte ‘Ajut Solidari’, de l’Associació Voluntariat Sant Camil, permet fer arribar aliments i productes d’higiene i primera necessitat a 557 famílies, que suposen unes 1.460 persones, derivades des dels serveis socials de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes. La distribució dels bens es fa a través de dos centres de repartiment, un a Ribes i l’altre a les Roquetes. El gruix dels aliments arriba del Banc dels Aliments de Barcelona i del Fons Europeu (FEGA), mentre que els articles d’higiene i neteja els aporta La Nau. Recentment, els dos centres de repartiment han millorat el servei que ofereixen, passant a funcionar com un autoservei.

Els RECICLOS que s’estan acumulant en aquests moments per a projectes col·lectius es destinaran a l’adquisició de caixes niu per a aus i rats penats impulsada per l’ADF de Sant Pere de Ribes, que d’aquesta manera col·labora amb les escoles en projectes de conservació i seguiment de fauna. Aquesta iniciativa es vincula als Projectes d’Aprenentatge i Servei Comunitari que l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes porta a terme amb la col·laboració del Consell Comarcal del Garraf.