Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Cultura

06/04/2022 14:22

La sobtada irrupció del coronavirus va aturar en sec els preparatius del 3r Concurs d’Enceses de Catalunya, inicialment previst per al mes de maig del 2020. Dos anys més tard, després d’un doble ajornament forçat per la pandèmia, l’esdeveniment ja té dia i lloc estipulats: serà el dissabte 14 de maig a la plaça de l’Església de Ribes, a Sant Pere de Ribes. Aquesta edició serà la més participativa, amb un total de catorze colles d’arreu del país [vegeu el llistat al final del text], i també la més completa, amb diverses activitats complementàries que tindran lloc al llarg del dia [vegeu la programació al final del text], en la que serà una jornada de retrobament per a tots els amants del foc i la cultura popular. Aquest dissabte, en un acte de presentació coral que s’ha tancat amb tres enceses simbòliques a càrrec d’un diable de totes les colles participants, se n’han donat a conèixer tots els detalls.

Impulsat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, i coorganitzat en aquesta ocasió per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i el Ball de Diables de Ribes Colla Jove, el Concurs mantindrà el mateix format de dues rondes d’enceses. En la primera, les colles sortiran a plaça amb la pólvora sorpresa que l’organització els haurà proporcionat, a través d’un sorteig, només tres hores abans de les actuacions. En aquests cas, l’objectiu és comprovar la capacitat d’improvisació i creativitat de les colles a l’hora de treure el màxim rendiment a uns materials pirotècnics amb els quals potser no estan tan familiaritzades. La segona ronda, en canvi, ja serà un lluïment que portaran prèviament preparat des de casa, per tal que puguin demostrar, de manera coordinada, tot el seu potencial.

La gran novetat és que, a banda de les tres colles premiades pel jurat, també hi haurà, per primera vegada, el Premi del Públic. Tots els espectadors que segueixin l’esdeveniment en directe, ja sigui a peu de plaça o a través de la retransmissió que Canal Blau oferirà per televisió i per Internet, podran votar via telèfon mòbil per decidir quina ha sigut, al seu parer, la colla que ha fet una millor actuació.

La presentació del Concurs d’Enceses ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda a la Casa de la Vila de Ribes. La Federació de Diables i Dimonis de Catalunya ha explicat que l’esdeveniment pot exercir de revulsiu en aquest escenari postpandèmic, en el qual algunes colles i algunes celebracions han quedat tocades per la inactivitat. A més, també ha exposat que es va decantar per la candidatura ribetana, entre altres motius, per l’empenta i la capacitat organitzativa de la colla amfitriona i per la implicació de l’Ajuntament.

L’acte ha inclòs la descoberta del cartell de la present edició, confeccionat per Jordi Vendrell, diable de la colla amfitriona, que s’ha inspirat en els llucifers de les catorze colles participants. El disseny es completa amb una grafia d’estil modernista creada pel també diable ribetà Daniel Esteve i inspirada en la primera referència documentada del ball de diables a Ribes (1882).

El preàmbul de la presentació ha sigut una nova edició de la Xerrada Diabòlica, el col·loqui sobre balls de diables que organitza anualment el Ball de Diables de Ribes Colla Jove. En aquesta ocasió, coincidint amb el Concurs, s’ha dedicat a l’art de fer enceses.

Paral·lelament, el Centre Cultural El Local ja té oberta al públic l’Exposició del 3r Concurs d’Enceses de Catalunya, que recopila les característiques i el vestuari de totes les colles participants i també fa un repàs als trets distintius del ball de diables a Ribes. La mostra es pot visitar cada tarda, de dimarts a diumenge, fins al mateix dia del Concurs.

Les colles participants

Ball de Diables de Caldes de Montbui

Ball de Diables de Cervera Carranquers

Ball de Diables dels Pallaresos

Ball de Diables de Sabadell

Ball de Diables de Sitges Colla Jove

Ball de Diables de Valls

Colla de Diables del Catllar

Colla de Diables Diabòlica de Gràcia

Colla de Diables Vella de Gràcia

Diables Aristois de Sant Martí Sarroca

Diables de l’Espluga de Francolí

Diablesses de la Geltrú

Dimonis de Montblanc

Dimonis d’Olivella

La programació de la jornada

10h Activitats infantils

13h Representació de l’Acte Sacramental del Ball de Diables de Ribes Colla Jove

13.30h Concert de La Prèvia

14.30h Dinar popular obert a tothom
18h Recepció institucional

19.30h Timbalada

21h Enceses

24h Concert de Miquel del Roig

1.30h Concert de Porto Bello

3h Concert de Lo Puto Cat