Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

07/07/2022 12:19

Amb un calendari avançant d’un mes respecte a l’any passat, ampliant així el termini de presentació de propostes, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha tornat a posar en marxa el projecte de participació ciutadana dels Pressupostos participatius. L’edició d’enguany segueix la línia iniciada el 2021 de fomentar les iniciatives ciutadanes relacionades o que compleixen algun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, com són l’eradicació de la pobresa; la lluita contra la fam; la bona salut; l’educació de qualitat; la igualtat de gènere; l’aigua potable i sanejament; les energies renovables; el treball digne i creixement econòmic; la innovació i infraestructures; la reducció de la desigualtat; les ciutats i comunitats sostenibles; el consum responsable; la flora i fauna aquàtiques; flora i fauna terrestres; la pau i justícia; i les aliances per als objectius mundials.

Així, els Pressupostos participatius 2022 mantenen el model de categoria única entorn els ODS per presentar propostes d’àmbit local. Els ODS formen part de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides amb la finalitat de donar resposta, abans de que finalitzi la dècada present, als grans reptes del planeta.

Les propostes es poden presentar amb el formulari normalitzat disponible al web i lliurar-les a través d’instància genèrica a la seu electrònica municipal o físicament a les OAC (Oficina d'Atenció Ciutadana).

L’objectiu principal dels pressupostos participatius és “la participació directa de la ciutadania per escoltar i establir les principals demandes dels nostres veïns i veïnes i per fer i millorar el nostre poble”, ha explicat la regidora de Participació Ciutadana, Antònia Pulido. “Amb la seva creació vam apostar per fer un procés obert a tothom que possibilités aquesta participació directa apostant per la coresponsabilitat i la democràcia directa, fomentant la reflexió i creació comú”, ha afegit la regidora.

Aquest dijous 7 de juliol, a les 19 hores, es farà un sessió pública telemàtica per explicar la convocatòria dels Pressupostos participatius 2022 (ZOOM ID 773-688-0987 i YOUTUBE).

 

Dotació econòmica de 170.000 euros

Mitjançant votació popular, els projectes seleccionats guanyadors es repartiran els 170.000 euros de la dotació econòmica que inclourà el pressupost municipal del pròxim any. Cada proposta, però, no podrà superar l’import màxim de 20.000 euros.

 

Qui hi pot participar?

Tota persona física, empadronada a Sant Pere de Ribes i major de 16 anys, pot presentar en nom propi o en representació d’una entitat registrada fins a un màxim de 3 propostes diferents, que en cap cas poden superar els 20.000€ per proposta presentada. Per consultes, ajuda o assessorament, les persones interessades es poden adreçar als serveis tècnics municipals, demanant cita prèvia al 93 896 73 00. Amb les propostes també es poden adjuntar documents i arxius de presentació complementaris.

 

Requisits de les propostes

 • Les inversions han d’estar relacionades amb l’espai públic o la millora dels equipaments municipals, de competència municipal i sobre béns de propietat municipal, ser concretes i donar resposta a una necessitat determinada, complint la normativa vigent.     
 • Les subvencions a col·lectius i programes socials proposats han d’estar relacionades amb un interès general (és a dir, no respondre a interessos personals).
 • Han de ser viables econòmicament.
 • No han de comprometre els pressupostos d’altres anys.
 • No han de suposar un elevat cost de manteniment, un cop realitzades.
 • S’hauran de presentar en el termini i forma establerta.
 • No poden ser actuacions que s’estiguin portant a terme o ja previstes al pressupost municipal.
 • No poden suposar accions contràries a les que s’han realitzat en els darrers anys per part del Consistori, ni a les previstes en el Pla de Mandat.
 • Han de ser respectuoses amb els criteris d’inclusió social, els Drets Humans, l’equitat, la llibertat social i la sostenibilitat.
 • No poden comprometre qui les executarà.

Una comissió tècnica valorarà les propostes i farà un informe tècnic de viabilitat de les actuacions. El resultat amb les propostes acceptades, pendents d’esmena o no acceptades es publicaran a la web municipal per tal de donar-ne coneixement a la ciutadania. En aquesta fase del procés, es convocaran 2 sessions públiques voluntàries per tal que les que hagin passat al període de votació es puguin presentar a la ciutadania. Les jornades de presentacions de projectes acceptats es faran el 19 d’octubre a la Biblioteca Josep Pla de les Roquetes i el 20 d’octubre a la sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila, a partir de les 18.30h. Per participar-hi caldrà apuntar-s’hi enviant un correu a alcaldia@santperederibes.cat.

 

Votacions presencials i telemàtiques

Les votacions, que es duran a terme del 21 d’octubre al 7 de novembre, es podran fer presencialment a les oficines de l’OAC, amb els ordinadors disposats a aquesta finalitat i el suport del personal municipal, si s’escau. Principalment, però, el procediment de votació serà en línia, a través del web municipal. Hi poden participar totes les persones majors de 16 anys empadronades al municipi. Cada persona podrà votar fins a un màxim de 5 propostes, amb un escalat de 5, 4, 3, 2 i 1 punts que no caldrà necessàriament exhaurir. La publicació dels resultats es farà el 10 de novembre.

Les propostes guanyadores seran incorporades al pressupost municipal de 2023 (que es presentarà en dues sessions públiques al novembre) per odre de nombre de vots rebuts fins a esgotar la reserva de 170.000€. Les no guanyadores podran ser incorporades si responen al criteri d’interès general i són acceptades per part de la majoria del plenari municipal.

L’any passat es van presentar un total de 45 projectes i van participar 2.289 persones en el procés de votació.

 

Calendari del procés d’elaboració dels pressupostos participatius:

 • Presentació de propostes: de l’1 de juliol al 19 de setembre
 • Sessió pública online: 7 de juliol (19 hores)
 • Validació de propostes: del 20 de setembre al 6 d’octubre
 • Presentació d’esmenes: del 7 al 17 d’octubre
 • Sessió presentació de projectes (Ribes): 20 d’octubre 18,30h (sala Josep-Lluís Palacios de la Casas de la Vila)
 • Sessió presentació de projectes (Les Roquetes): 19 d’octubre a les 18.30h (Biblioteca Josep Pla)
 • Votació: del 21 d’octubre al 7 de novembre
 • Publicació dels resultats: 10 de novembre
 • Sessió presentació pressupost (Les Roquetes): 16 de novembre 18.30 hores (Biblioteca Josep Pla)
 • Sessió presentació pressupost (Ribes): 17 de novembre 18,30h. (sala Josep-Lluís Palacios de la Casas de la Vila)
 • Sessió plenària: 22 de novembre