Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Policia local

28/11/2022 11:42

La Policia Local de Sant Pere de Ribes reforça la vigilància entorn les oficines bancàries i els caixers automàtics durant els dies de reintegrament de les pensions, pels voltants del dia 25 de cada mes, amb la presència d’agents de la policia local d’uniforme o paisà com a servei de patrullatge prioritari. Es tracta d’un patrullatge preventiu i dissuasiu per tal de vigilar qualsevol tipus d’actitud sospitosa que pugui ser de risc per a les persones grans i pensionistes, principalment, en tractar-se d’un col·lectiu d’especial vulnerabilitat. D’aquesta manera, aquesta mesura ha aconseguit reduir a zero els possibles furts.

L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha explicat que el reforç d’aquesta vigilància ajuda a “prevenir possibles furts que en alguna ocasió s’havien produït i gràcies a aquest dispositiu especial tenim incidència zero”. Per tant, “aquesta prevenció ens ha servit i està funcionant molt bé de manera que les persones grans es puguin sentir segures alhora de fer el cobrament de la seva pensió”.

Aquest dispositiu policial té com a objectius:

  • Garantir la seguretat de les persones i els béns, així com el lliure exercici dels drets i llibertats en els espais públics.
  • Prevenir els delictes dels quals en pot ser víctima la gent gran amb motiu del cobrament de la pensió.
  • Procurar sensació de seguretat al col·lectiu de gent gran, mitjançant consells de seguretat i accions de prevenció.

El col·lectiu de jubilats i pensionistes tendeixen a retirar bona part dels diners de la pensió el primer dia de rebre-la, moment que és aprofitat per desaprensius que aprofiten qualsevol excusa per robar-los els diners. Les persones d’avançada edat, a més, són el col·lectiu que menys utilitzen les targetes de crèdit per a les seves compres.

Les vigilàncies es fan tant a peu de carrer com als caixers i a l’interior de les entitats bancàries per part de patrulles uniformades, però també es duen a terme addicionalment serveis de paisà que, si bé no generen tanta sensació de seguretat, sí són efectius en el sentit de poder localitzar i identificar sospitosos.

Si bé les xifres d’aquesta mena de furts o assalts, amb o sense engany, al municipi no eren preocupants ni diferents a les d’altres municipis, en els últims anys s’ha reforçat el servei per major seguretat i tranquil·litat de la gent gran. La mitjana de delictes d’aquesta tipologia se situava en 3 casos a l’any. Ara, després de la pandèmia, el reforç del servei ha contribuït reduir-lo a zero.

El modus operandi més habitual dels delinqüents és actuar sols o en parella, adreçant-se a la víctima que acostuma a anar sola i, amb qualsevol excusa (preguntant una adreça, fent-se passar per algú conegut, tacant-la amb un líquid, etc.) distreure-la i prendre-li els diners que acaba de retirar del banc sense que se n’adoni.

Per això, la Policia Local recomana:

  • No treure tots els diners disponibles per al mes.
  • Fer-ho acompanyat d’un familiar, sempre que sigui possible.
  • Utilitzar millor els caixers interiors.
  • No portar anotat el número secret a la llibreta o targeta.
  • Al sortir de l’entitat bancària eviteu distraccions provocades per persones desconegudes i prendre atenció que cap persones us segueixi fins a casa.