A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Cultura

18/01/2023 15:04

Aquest cap de setmana Ribes acollirà els principals actes de la seva Festa Major d’hivern després de la presentació del cap de setmana passat. El dissabte 21 tindran lloc el Pregó, a les 18h a la Casa de la Vila, a càrrec de Josep Bertran (pagès i ribetà vinculat a la cultura popular Ribetana amb els diables i els gegants) i a continuació el Correfoc, que recorrerà els principals carrers del poble finalitzant amb la Foguerada a la plaça de l’Església. El mateix dissabte a la nit, a partir de les 23h, es farà nova edició del Trakasound (entrades anticipades ja a la venda en línia www.eventbrite.com i als punts habituals), a la Carpa ubicada a la Masia Can Puig. 

El diumenge 22, a partir de les 10h, serà el torn de l’Anada i baixada infantil a Sant Pau, que acabarà a les 13h amb l’exhibició d’entremesos i balls parlats infantils a la plaça de la Vila i una traca dolça. També hi ha programats un vermut musical al GER i per la tarda teatre a la Carpa amb “Feixedas i punt”, organitzat pels Xulius.

 

ACTES CENTRALS

La vigília, el 24 de gener, començarà a les 12.45h amb la Baixada de Grallers des del GER fins a la plaça Marcer. Abans, al bar de l’entitat GER es farà un esmorzar de forquilla a La cassola. Seguidament, es durà a terme la Traca i repic de campanes donant pas al Cercavila Infantil de Vigília que recorrerà els carrers del centre i acabarà a la plaça Marcer. A la tarda, les activitats es reprendran amb la Ballada de Bastons per les masies, a les 16h les colles bastoneres sortiran des de la Rectoria Vella i passaran per La Serra, El Montgròs, Can Ramon, Can Climent, El Mur, Can Fontanals, Puigmoltó i Can Roig de les Torres. A les 16.30h, al claustre del Redós de Sant Josep i Sant Pere es faran les actuacions dels Balls Populars per a la gent gran. A les 17.30h, des de la plaça dels Països Catalans començarà el Cercavila de Vigília, que recorrerà els carrers més cèntrics de Ribes i acabarà a la plaça Marcer per donar pas a la Ballada conjunta de les colles de balls de bastons. En acabar, es podrà veure les representacions dels balls parlats i l’encesa conjunta de les colles de foc amb Dimonis de Ribes, Ball de Diables de Ribes Colla Jove i Ball de Diables de Ribes. A la nit al GER hi ha previst un sopar de vigília i després concert de Francesc Marimon, La Portàtil FM al bar de l’entitat. A partir de la mitjanit, es farà el Ball de Vigília a la Carpa ubicada a la Masia de Can Puig amb Els Amics de Manel.

El dia de Sant Pau, el 25 de gener, començarà a les 7.15 del matí amb el Toc d’Alba des del campanar de l’Església, simultàniament, des de la plaça de l’Església s’interpretarà el Toc de Matinades a càrrec de totes les colles de grallers. Un quart d’hora més tard començarà el Matinal a la plaça Marcer que recorrerà els carres principals fins a arribar a la plaça de la Vila. El matí continuarà amb el Toc de crida sota les voltes de la plaça de la Vila per iniciar la tradicional anada a Sant Pau. L’acte més tradicional de la Festa Major començarà a les 9h a la plaça de la Vila fins a l’ermita de Sant Pau, on es farà l’esmorzar per als balls populars i l’Ofici de Festa Major, en acabar es cantaran els Goigs de l’apòstol Sant Pau. A mig matí, es començarà a baixar de l’ermita per fer les representacions de Balls Parlats a les 13h a la plaça de la Vila. Després del cercavila, es farà el Concert de gralles i Vermut de Festa Major al Bar Social de l’entitat GER. A la tarda, la festa continuarà a la Carpa amb el Concert de Festa Major a càrrec de l’orquestra Maravella (aforament limitat), i a la nit amb el Ball de Festa Major (també amb aforament limitat).

La Festa Major continuarà a Ribes el dissabte 28 gener, a la sala de Teatre i Cinema Bell-Lloc del Centre Parroquial, a les 12h, amb la lectura dramatitzada del Ball de Sant Pau en motiu del 50è aniversari de la última representació a càrrec d’antics membres del Ball. Les entrades es poden adquirir a la pàgina web www.centreparroquial.com i taquilla en horari del Cinema Ribes i mitja hora abans de la representació.

Durant la resta de dies s’oferiran diferents activitats culturals al municipi, com l’homenatge a Manuel Rius, centenari del naixement del compositor ribetà; el 85è Campionat de Truc Josep Espachs; activitats per als més petits; l’òpera en directe o la inauguració i el lliurament de premis del concurs fotogràfic Objectiu Sabre: Sant Pau 2023. Per a més informació sobre tots els actes de la Festa Major podeu consultar el Programa de la Festa Major de Sant Pau 2023.

També com cada any hi haurà un seguiment especial televisiu a través de la televisió comarcal Canal Blau TV:

  • Dimecres 25, a les 11.30h, s’emetrà el Pregó en diferit abans de la retransmissió en directe de la Baixada de Sant Pau (a les 12h), i la repetició a les 22.30h. 
  • Dissabte 28, el Pregó, a les 13.30h i tot seguit, a les 14h, la Baixada de Sant Pau, que es repetirà a les 23h.