05/05/2023 13:25
Les previsions meteorològiques per al cap de setmana diuen que hi ha probabilitats de pluja, en més d’un 50%... però el Festival Udaeta no s’encongeix amb l’aigua. En cas de mal temps, les actuacions d’Itziar Espinar – Hèctor Valls i Mireia Tarragó – Carmen Santamaría (21 de maig a les 17h i a les 19h, respectivament) es traslladaran a l’interior de l’Església Vella de Ribes (davant del castell). Podeu seguir les xarxes socials del Castell de Ribes per informar-vos de l’actualitat del festival.
La tercera edició del Festival Udaeta, que se celebrarà a Ribes del 21 de maig al 3 de juny, es presenta aquest any amb més propostes, més escenaris i més dies de programació. A més del Castell de Ribes acolliran espectacles la Casa del Terme i el Celler Vega de Ribes.
El certamen és un dels esdeveniments culturals que s’estan consolidant al municipi i que forma part de la història del castell vinculada a les arts escèniques i el ballarí i coreògraf José de Udaeta, que hi va viure. En aquest sentit, l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha recordat que “ja fa tres anys que vam començar aquest festival per impulsar el castell, la memòria de José de Udaeta i la música i dansa d’arrel ibèrica, que tenen a veure amb el nostre passat, com una aposta innovadora per promocionar el patrimoni i la cultura. Una programació pròpia que te en el seu objectiu posar i posicionar aquest entorn meravellós a través d’unes apostes culturals potents per al públic més proper”.
El Festival Udaeta, que es defineix com un festival de música i dansa d’arrel ibèrica, de petit format i intimista, busca l’equilibri entre una programació integrada al mateix temps per noms consagrats, joves talents i artistes locals de projecció. El seu director, el músic i periodista ribetà Esteve Molero, creu que la cita anual “està agafant ja un pes i que es demostra en la seva programació”. En aquest sentit, el cap de cartell és Carles Benavent, un músic que al llarg de la seva trajectòria ha actuat i enregistrat amb noms consagrats com Paco de Lucía. Chick Corea, Miles Davis, Quincy Jones o Camarón de la Isla.
Carles Benavent, quintaessencia de la fusió flamenca, actuarà al pati del Castell la nit del 26 de maig, en un format íntim, i amb el seu trio. Una formació en què el gran baixista del “nou flamenc” s’acompanya del pianista Roger Mas i del percussionista David Domínguez.
Per al dissabte 27, coincidint amb la data de naixement de José de Udaeta, el festival comptarà amb el ballarí Ángel Espartero, que presenta el seu espectacle (In)seguro. Es tracta d’una proposta personal, basada en les pors i les inseguretats que implica dedicar-se a l’art en general i a la dansa en particular. Espartero treballa sobre els pals flamencs més tradicionals i els actualitza a l’escenari.
I el dia 3 de juny, coincidint amb el Retorn dels Indians, tindrà lloc un altre dels plats forts, i producció pròpia del festival, de la mà de la prestigiosa cobla Ciutat de Girona. El simfonisme ibèric de Manuel de Falla, Enric Granados i el seu deixeble Baltasar Samper, la tenora solista en una sardana d’Agustí Borgunyó dedicada a Eduard Toldrà, les castanyoles de Montserrat Carles i les percussions ètniques d’Enric Canada. Mestissatge en estat pur amb “Manuel de Falla al nou món” en un punt històric d’encontres de cultures: la torre mil·lenària del castell de Ribes. Segons el director del Festival, Esteve Molero, “el festival s’inventa coses que, des del passat ens mostren que l’art i la cultura ens uneix, no ens separa, sinó que es poden trobar tots aquests punts de connexions”.
A més, enguany proposarà un pròleg de cançons de concert a l’ombra de les alzines de la Casa del Terme de Sota-ribes, un espai acústic natural en un format de màxima proximitat per al públic. Els protagonistes de les actuacions seran els duets integrats per Mireia Tarragó i Carmen Santamaría (21 de maig a les 19h amb Cançó a Sota-ribes) i Itziar Espinar i Héctor Valls (21 de maig a les 17h, que presentaran el seu CD Inspired at Udaeta’s). Uns concerts que tindran, segons el director del certamen, Esteve Molero, “una voluntat molt femenina perquè fa homenatge a una figura que hi havia a principi de segle que eren les “cantatrius”, cantants i intel·lectuals de l’època. Recuperarem en aquests concerts no només la figura d’intèrprets femenines sinó de compositores femenines”.
Molero ha explicat que una alta de les novetats d’aquest any “és que obrim altres espais i fem altres tipus d’activitats, com la presentació d’un llibre”. Serà l’activitat cultural que tindrà lloc al celler Vega de Ribes el divendres 2 de juny a la tarda. Es tracta de la presentació del llibre 60 classes de dansa clàssica del mestre Joan Magriñà, amb la presència de l’autora (Concepció Campamà), una degustació de vins a càrrec de l’enòleg Enric Bartra i la música en directe de la guitarra flamenca de Pol Sánchez.
El regidor de Cultura de Ribes, Josep Moya, també ha explicat que “després de dos anys de pandèmia, ens afegim a la Nit dels Museus que servirà de preàmbul al festival perquè hi haurà música al castell. A més, hem volgut obrir el festival a Sota-ribes i a un celler local per obrir-lo al municipi i a molta més gent”.
Tota la programació es pot consultar a la web del festival https://festivaludaeta.com on trobareu, a més, informació del festival, notícies, continguts diversos i l’enllaç a la venda i preus de les entrades.