Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Promoció econòmica

25/05/2023 08:40

El Retorn dels Indians és una de les cites anuals més importants i amb més públic del calendari d’esdeveniments del municipi, amb gairebé 20.000 visitants cada any durant el cap de setmana. A més de posar en valor el patrimoni arquitectònic històric com a reclam turístic i promocional, ofereix una amplia programació d’activitats relacionades i esdevé un dinamitzador econòmic del comerç local i els productes de proximitat.

A cada edició es tracta especialment un àmbit temàtic diferent per saber més sobre l’època i la seva influència a la nostra societat i cultura. Si l’any passat es va dedicar a la dona indiana, en aquesta ocasió les arts, la música i la gastronomia en seran les protagonistes. L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat durant la presentació, que amb aquesta temàtica “volem sumar noves experiències” sobretot relacionades amb “la cultura, la música i les arts que ens van portar aquells ribetans i ribetanes que van anar a fer les Amèriques i que ens van deixar com a petjada i influència”. A l'acte també hi va assistir la regidora de Turisme i la representant de DO Ribes per part de les entitats.

La 6a edició del Retorn dels Indians i la 17a edició de l’Agromercat se celebraran els dies 3 i 4 de juny al centre de Ribes. Com a novetat destacada comptarà amb nou un espai que s’obrirà al públic, Can Salvador Miret, que acollirà un tast de vins d’un celler local amb xocolata i la festa “Fem Indians”, dissabte a la tarda i diumenge al matí, organitzada per l’associació de comerciants FEM Ribes. La plaça Marcer continuarà acollint l’Agromercat, que és la fira de productes locals i comarcals agroalimentaris, elaborats artesanalment, on es poden adquirir i tastar vins, formatges, embotits, melmelades, pa i molts més. El seu horari serà d’11 a 14h i de 17 a 21h i els tiquets per disposar de la copa i el material per la degustació es podran adquirir a la carpa de la organització. Els tastets i el productes s’adquireixen directament a les carpes dels productors. A més de la plaça Marcer, la pl. de la Vila, el c. Ajuntament, la pl. de la Font i els carrers Ensenyament, Sant Pere, Comerç i Nou configuraran el conjunt de l’espai firal.

 

Rutes guiades teatralitzades i activitats

La cita ofereix l’oportunitat de conèixer edificis de l’època a través d’una ruta guiada pels indrets més emblemàtics del poble que permet visitar alguns escenaris interiors amb representacions de quadres teatrals. En total s’han faran vuit, 4 sessions cada dia (a les 10.30h, 12.30h, 17h i 19h), i l’itinerari s’aturarà al Redós de Sant Josep i Sant Pere, la Casa de la Vila i el Saló de Plens, el carrer Major, la plaça de la Vila, plaça Marcer i la plaça de l’Església, principalment.

La programació del cap de setmana inclou també més de 15 tallers i activitats de tot tipus (gastronòmiques, artesanals, de tast de productes, infantils, etc.) i per a tots els públics. Hi haurà més de 10 propostes d’espectacles musicals, amb actuacions i tallers de balls, als 3 escenaris ubicats a la plaça de la Font, el pati de la Casa de la Vila i el pati de Can Salvador Miret. Un grup d’havaneres femení i un Concert Cafè amb tast de cafè són algunes de les propostes més innovadores que ha destacat la regidora de Turisme, Antònia Pulido,

 

Conferència i tertúlia Indiana

Una conferència sobre “La música en època indiana i el seu llegat” (11.30h), a càrrec del músic i periodista Esteve Molero, i una tertulia sobre “Els americanos: dels fets històrics al debat actual” (12.30h), amb els historiadors locals Xavier Miret i Mestre i Natàlia Moragas Segura, posaran el contrapunt a la sala Jose-Lluís Palacios de la Casa de la Vila per aprofundir millor en alguns aspectes històrics i culturals de l’època. Amb el suport de la Xarxa de Municipis Indians. 

Durant tot els dos dies els carrers i places estaran ambientats i animats amb diverses propostes, a més de les previstes al programa d’actes. S’hi trobaran, jocs infantils tradicionals de fusta, un espectacle teatral itinerant, un photocall o les botigues al carrer i artesans (amb la participació de FEM Ribes, DO Ribes i la UCER). També els establiments de restauració s’han tornat a sumar a la iniciativa amb una tretzena de propostes culinàries indianes que han inclòs a les seves cartes i menús. El concurs fotogràfic a Instagram (amb un premi de dues entrades pel Festival Sons Solers 2023) dinamitzarà les xarxes socials i s’obsequiarà a totes les persones que vesteixin de blanc amb un barret de palla (que es lliurarà al punt d’informació de la plaça de la Vila fins a exhaurir existències).

Les inscripcions  o entrades de les activitats que ho requereixen (com les rutes teatralitzades, la conferència i tertúlia, el tast de vins amb xocolata o els concerts d'havanereses) es poden fer en línia.