Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

05/02/2024 14:24

L’Aulari Blanc de les Roquetes és el segon equipament de Sant Pere de Ribes, després del Mercat La Sínia, on s’han instal·lat plaques fotovoltaiques, concretament 84 mòduls, que serviran per abastir d’energia tant l’edifici com algunes llars de les famílies que formin part de la comunitat energètica local. L’alcaldessa, Abigail Garrido, i el regidor de Medi Ambient i Transformació Ecològica, Josep Moya, han explicat aquest divendres, 2 de febrer, en roda de premsa què suposa aquesta instal·lació.

L’alcaldessa ha especificat que l’edifici serà “autònom" en energia atès que “el 50% es destinarà a l’edifici i la resta a 18 famílies, 11 de les quals es troben en situació de vulnerabilitat”. Garrido ha remarcat que hi ha “un compromís responsable i ferm de l’ajuntament i de l’equip de govern per a transitar cap el canvi en termes d’energia”. Un camí, ha dit l’alcaldessa, que té recorregut i que “hem optat gràcies als fons europeus”. “Aquests canvis són possibles al món municipal quan treballem coordinadament amb altres administracions i quan tenim projectes. Això no s’atura aquí: som capdavanters en el canvi en aquesta transició energètica”, ha destacat.

L’Aulari Blanc també disposa d’una caldera de biomassa que possibilita que s’abasteixi de calor (sense gas) i alimenti alhora cinc equipaments del seu voltant. Es netegen els boscos del municipi i els troncs es porten a la planta de biomassa ubicada al polígon de la Vilanoveta, on es transformen en estella per alimentar aquesta caldera. Així, “tanquem aquest cercle sostenible, prevenint incendis i generant energia neta”, ha concretat l’alcaldessa.

L’alcaldessa també ha comentat que l’objectiu és que tots els equipaments municipals siguin abastits per energia verda (fotovoltaica i biomassa) “en la mesura de les possibilitats, tenint en compte que els sostres d’aquests edificis també ho puguin aguantar”. En aquest sentit, ha assenyalat que la celeritat per aconseguir-ho i fer aquestes inversions també dependrà de poder continuant tenint fons europeus. Per últim, ha animat a la ciutadania a informar-se sobre la comunitat energètica local per tal de beneficiar-se de l’energia que proporcionen aquests equipaments.

El regidor de Medi Ambient i Transformació Ecològica, Josep Moya, ha detallat que amb les dues instal·lacions de plaques fotovoltaiques s’aconsegueix un estalvi de 92 tones de CO2 anuals a l’atmosfera i es generen 205.409kw/h anuals. Pel que fa a les comunitats energètiques, Moya ha indicat que en breu sortiran publicades les bases per tal que comencin a funcionar i amb les quals es podran beneficiar unes 200 persones, amb “un estalvi de 180-230 euros l’any a la factura de la llum”.

Cada equipament amb plaques solars podran proveir d’energia a famílies que hi viuen a prop, en un radi de 2 quilòmetres. L’Espai Blau a Ribes serà el proper equipament on s’instal·laran mòduls solars. Es preveu que les obres puguin començar en un parell de mesos.

En total es preveu una inversió d’1,5 milions d’euros per a la instal·lació de sistemes de plaques fotovoltaiques en set equipaments públics: Mercat La Sínia, Aulari Blanc, Espai Blau, Escola Santa Eulàlia, Escola El Pi, pavelló poliesportiu de Ribes i llar municipal Els Tres Pins. Dues terceres parts del cost total de la despesa, és a dir, gairebé 1 milió d’euros estarà subvencionat amb fons europeus Next Generation.

 

Dades de l’Aulari Blanc

Superfície de la coberta: 400M2
Producció anual de 56.845,85 KW
Estalvi anual: 27,06 tones de CO2
Cost projecte: 103.837,58€