Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

09/02/2024 13:29

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes celebrarà el dimecres 14 de febrer el Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites il·luminant les façanes dels edificis institucionals de color vermell, sumant-se a la campanya #corquecreix organitzada per l’Associació de Cardiopaties Congènites (AACIC). Aquesta vol aprofitar aquest dia per donar el tret de sortida al seu 30è aniversari amb la publicació d’un manifest per una societat que respecti, aculli i inclogui la realitat dels infants i adolescents que viuen una cardiopatia i la de les seves famílies.

Cada any, a Catalunya, neixen uns 600 nadons amb cardiopatia, dels quals uns 200 necessitaran intervenció quirúrgica durant el primer any de vida després del diagnòstic. Les cardiopaties congènites són el grup més freqüent dins el de malformacions congènites, 1 de cada 100 naixements. Una cardiopatia congènita és una malformació de l’estructura del cor que apareix durant l’embaràs. Es pot començar a detectar durant la mateixa gestació, els primers anys de vida o, fins i tot, durant l'edat adulta. Poden ser simples, moderades, complexes... amb una varietat de més de 300 diagnòstics diferents que requereixen un seguiment mèdic al llarg de tota la vida i, sovint, tractament quirúrgic o cateterisme. Hi ha altres tipus de cardiopaties que no són degudes a malformacions estructurals del cor, però que poden provocar alteracions en el seu funcionament, i que es poden manifestar durant la infantesa o l’adolescència. Els avenços mèdics dels darrers anys han permès que el 95% dels infants que neixen amb aquestes patologies arribin a l’edat adulta. L'índex de mortalitat s’ha reduït en un 5% i es pot parlar de malaltia crònica. A Catalunya, actualment, hi viuen més de 60.000 persones amb cardiopatia congènita, de les quals una tercera part són infants i adolescents.

El 14 de febrer es vol donar visibilitat a la realitat d’aquestes persones i, per això, el Palau de la Generalitat, el Parc d’Atraccions Tibidabo i 65 ajuntaments, inclòs el de Sant Pere de Ribes, ja han confirmat que il·luminaran de color vermell la seva façana o la d’un espai emblemàtic del seu municipi.

L’AACIC treballa des de 1994 donant suport psicosocial i acompanyament als infants, joves i adults que viuen amb un cardiopatia congènita o altres patologies del cor, i a la seves famílies, tant a l’hospital com en l’adaptació a la vida quotidiana.