15/05/2024 12:30
El Patronat de la Fundació Fred-HUB formada per l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i l’empresa AKO Group ha formalitzat aquest dimarts 14 de maig, a través de la Junta de Patrons, l’entrada a la fundació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Una reunió que ha
tingut lloc al saló de plens de la Casa de la Vila i que ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido; la regidora de Desenvolupament Econòmic, Indústria i Innovació, Ana Herrera; el vicerector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de la UPC, Climent Molins; la directora de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria (EPSEVG) de la UPC de Vilanova
i la Geltrú, Marisa Zaragozá; el sotsdirector de Recerca de l’EPSEVG, Hernán González; el director general d’AKO Group, Josep Lluís Bescos; la consellera delegada d’AKO, Neus Lloveras, i el director d’Innovació d’AKO, Miguel Ángel González.
El projecte del Fred-HUB suposarà tenir en el territori un conglomerat d’empreses especialitzades en l’àmbit de la refrigeració de la cadena del fred en el sector agroalimentari i productes peribles per tal d’evitar el malbaratament alimentari durant el procés i millorar l’eficiència energètica. En un termini de 3 anys, el Fred-HUB contribuirà en la reducció de les emissions de CO2 i rebaixarà en un 90% el malbaratament alimentari amb la digitalització de la cadena del fred, que alhora afavorirà la seguret
L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, ha mostrat la seva satisfacció per l’entrada de la UPC al projecte del fred-HUB i que es faci realitat “la col·laboració entre el món acadèmic, empresarial i institució”. Així, ha destacat que els objectius passen per "atraure empreses al voltant d’aquest projecte; poder tenir la fidelització del talent que surt de la UPC; fer que aquesta comarca vagi creixent en teixit industrial; i contribuir a evitar la pèrdua d’aliments durant determinats processos”.
Pel que fa al següent pas, Garrido ha comentat que s’està parlant amb altres institucions i empreses perquè formin part del projecte i paral·lelament s’està treballant en la redacció i finançament per a la construcció de l’edifici que ha de ser “el centre d’investigació, innovació i tecnologia”.
El vicerector Climent Molins ha explicat que fa més d’un any que la fundació del Fred-HUB va convidar a la UPC a formar part d’aquesta fundació i el passat mes d’abril va aprovar la seva participació, després d’haver formalitzat tots els tràmits necessaris. Molins ha insistit en què la UPC “vol ajudar a tot el sector industrial del nostre país i aconseguir uns nivells de coneixement i benestar millors”. En aquest sentit, creu que és molt important que en aquesta fundació hi hagi la implicació d’un ajuntament perquè “ens dóna consistència i que tothom estigui d’acord amb el projecte, això és garantia d’èxit”. El vicerector també ha remarcat l’oportunitat de poder “col·laborar amb el coneixement punter amb una indústria líder en el seu sector per poder créixer en competitivitat i també en economia i benestar”.
Climent Molins ha detallat que ja existeix una col·laboració amb un grup de recerca específic i s’ha aconseguit un primer projecte. Tanmateix, també ha reconegut que no només el projecte ha de ser AKO-UPC, “si cal, també es pot col·laborar amb altres centres universitaris, altres centres de recerca o altres sectors industrials per aconseguir projectes que aportin innovacions, que arribin al mercat. Un instrument com el Fred-HUB ens ajudarà a aconseguir-ho”, ha conclòs.
El director general d’AKO, Josep Lluís Bescos, també s’ha mostrat satisfet per la participació de la UPC i ha especificat que ja s’han iniciat projectes entre l’equip d’innovació d’AKO i l’equip d’innovació de la UPC amb la refrigeració comercial. És a dir, estan treballant com l’aliment arriba, surt de la indústria alimentària i es transporta fins als supermercats, restaurants, etc. “En el primer món aproximadament el 30% de l’aliment es malbarata per problemes amb la cadena del fred i tot el projecte Fred-HUB gira entorn a aquest tema i per un altre l’eficiència energètica”, ha ressaltat. Per últim, Bescos ha comentat que el projecte té dos grans reptes: la construcció de l’edifici on poder agrupar tot l’equip i posar en marxa tots els projectes. En aquest sentit, ha assegurat que els dos estan en marxa i “fins i tot hem destinat una part de les nostres instal·lacions perquè pugui arrencar, però l’objectiu és disposar d’un edifici”.
Objectius de la fundació
Des del Patronat de la fundació es pretén, doncs, impulsar la creació d'ocupació, al voltant d'una especialització: la cadena de fred, amb l'objectiu de fomentar la re-industrialització del territori i generar ocupació de qualitat; treballar per la protecció del medi ambient, reduint el consum energètic i la contaminació ambiental en tota la cadena de fred i lluitant contra el malbaratament alimentari, i generar un marc de col·laboració estable i permanent amb associacions empresarials, centres tecnològics, universitats i altres entitats i xarxes associatives de l’àmbit nacional, europeu i internacional per fomentar l’impuls de l’especialització i la re-industrialització.
L’entitat jurídica de la Fundació Fred-HUB es va constituir el 28 d’octubre de 2022. L’objectiu és conformar un conglomerat d’empreses en un ecosistema d’innovació oberta per a la digitalització en l’àmbit de la refrigeració de la cadena del fred. S’estima que el projecte aportarà una facturació de més de 10 milions d’euros en noves activitats al territori, una constitució de 10 noves empreses i 60 llocs de treball. La col·laboració publico-privada permet, en aquest cas, potenciar aquest sector i apostar pel talent i les activitats econòmiques del territori que ja estan consolidades i necessiten créixer, com és el cas d’AKO.