Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Promoció econòmica

22/05/2024 13:41

El Retorn dels Indians torna amb la seva setena edició el cap de setmana de l’1 i 2 de juny, juntament amb la 18a edició de la Fira Agromercat. Es tracta d’una de les cites anuals més importants de Sant Pere de Ribes i amb més projecció exterior del calendari d’esdeveniments, que atrau cada any a gairebé 20.000 visitants durant el cap de setmana. A cada edició es tracta especialment un àmbit temàtic diferent i enguany s’ha dedicat a la importància de mantenir viu el patrimoni i la seva vinculació amb les persones, els records i les vivències.

La presentació d’aquesta edició s’ha dut a terme aquest dimarts 21 de maig al pati d’El Redós amb motiu de la celebració del 125è aniversari de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, sent la seva seu un dels principals edificis patrimonials del llegat indià, i s’hi suma que coincideix amb el fil conductor de l’edició d’enguany dedicat al binomi patrimoni-persones. L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, acompanyada de la regidora de Turisme, Ana Herrera, el regidor de Comerç Local, Juan García, i la gerent de la Fundació, Montserrat Falguera, han explicat més detalls de la fira, que any rere any a més de posar en valor el patrimoni arquitectònic històric com a reclam turístic i promocional, ofereix una amplia programació d’activitats relacionades i esdevé un dinamitzador econòmic del comerç local i els productes de proximitat.

L’alcaldessa ha explicat que molts dels edificis que hi ha al municipi “tenen a veure amb aquesta perspectiva més social, de les persones, com la primera escola o el primer hospital que es va posar en marxa”. Així, “estem en un edifici que mai ha perdut en aquests 125 anys aquesta línia, aquest objectiu”. Abigail Garrido ha convidat a tothom a gaudir d’aquesta fira i “conèixer més a fons què va suposar aquesta època”. En aquest sentit, la gerent de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, Montserrat Falguera, ha agraït poder tenir l’oportunitat de mostrar què es fa dins dels murs d’El Redós, un llegat que “va iniciar-se gràcies als dos germans ribetans –Josep i Pere Jacas-“, però al qual també han contribuït “altres generacions de persones vinculades a aquest territori i que han creat sintonia amb aquest esperit inicial de posar-se al servei de les persones”.

Entre les novetats d’enguany, l’espai de les havaneres s’ubicarà al jardí d’El Redós, que també serà la imatge de la placa de cava per commemorar aquest 125è aniversari. La conferència-tertúlia indiana també tindrà com a protagonista “El Redós, acompanyant i testimoni de moltes vides”, amb la participació de l’historiador local Gerard Coll i la gerent, Montserrat Falguera, que tindrà lloc a la sala Josep-Lluís Palacios a partir de les 11.30h. Les inscripcions es poden fer a https://entradas.codetickets.com/entradas/vent-devents (places limitades).

 

Programació i novetats

La regidora de Turisme, Ana Herrera, també ha detallat altres novetats d’enguany:

  • Una nova ruta a través d’una aplicació mòbil anomenada “A la recerca del tresor indià!”. Un projecte que vol incentivar al públic familiar i infantil a conèixer el llegat indià del municipi d’una manera divertida, i que permetrà mitjançant la realitat virtual poder accedir a espais privats amb horaris determinats, com Ca La Manuela, l’església de Sant Pere o El Redós. Tindrà un espai informatiu a la plaça de la Vila i un espai amb tallers per a nens i nens vinculats a la temàtica de la ruta.
  • La participació per primer cop del Museu del Ferrocarril de Catalunya, que estarà present amb diferents activitats i tallers per fer aquest viatge en el temps a la plaça de la Vila.
  • El photocall d’enguany estarà ubicat al carrer Comerç oferint al públic un espai que representa l’abans i el després dels indians, lligant amb el concepte de la fira i la connexió amb el pas del temps.
  • El Concurs Instagram 2024 a la imatge més votada. Aquest any els premis estan patrocinats per un productor local, Vega de Ribes, i la col·laboració del Teatre la Bòbila. 2 Premis dobles que inclouen Experiència Enoturisme & Cultura.
  • El Centre d’Interpretació dels Americanos amplia el seu horari i obrirà d’11h a 14h i de 17h a 20h.
  • La programació impresa d’enguany inclou un QR adaptat per a persones invidents.

Pel que fa a la programació, es realitzaran 8 rutes guiades teatralitzades dels Americanos: https://entradas.codetickets.com/entradas/vent-devents (places limitades); més de 15 tallers i activitats infantils i pel públic en general: gastronòmics, artesans, tast de productes, conta-contes, mostra d’oficis, etc., destacant els Relats Indians Maridats amb Vi i Xocolata, organitzat amb el suport de la Xarxa de Municipis Indians: https://entradas.codetickets.com/entradas/vent-devents; espectacles musicals amb més de 10 propostes amb actuacions i tallers de ball. Hi haurà diferents escenaris: plaça de la Font, plaça de la Vila, pati d’El Redós i pati de Can Salvador Miret.

 

Agromercat , botigues al carrer i artesans i gastronomia

L’Agromercat se situarà a la plaça Marcer amb una trentena de parades que oferiran productes agroalimentaris de proximitat. Al punt de venda de l’organització es podran comprar els tiquets amb el material necessari per fer la degustació dels productes.

El regidor de Comerç Local, Juan García, ha destacat la complicitat amb les associacions de comerciants (Fem Ribes i UCER) del municipi per tornar a treure un any més les botigues al carrer, que s’ubicaran al carrer Nou, amb més d’una vintena de comerços locals. DO Ribes també surt al carrera amb unes 30 carpes blanques per mostrar les seves propostes artesanes. A més, Fem Ribes, amb la Festa Fem Indians, torna a Can Salvador Miret amb música, tallers i activitats per a tots els públics.

Dins l’àmbit de la gastronomia es vol seguir treballant amb la iniciativa de promoure la restauració del municipi a través de menús, plats i tapes indianes. La finalitat és promoure el sector  aprofitant l’atracció de visitants amb el Retorn dels Indians i l’Agromercat durant el cap de setmana, i alhora donar una oferta gastronòmica vinculada a la temàtica de l’esdeveniment. Un total de 12 bars i restaurants, i establiments de menjar per emportar s’han apuntat amb interessants propostes a base d’arròs, pollastre, ceviches, ropa vieja o frijoles entre altres.

Durant tot els dos dies els carrers i places estaran ambientats i animats amb diverses propostes, a més de les previstes al programa d’actes. Com sempre es podrà gaudir de diferents espais indians com actuacions, música, teatre i tasts de productes que van marcar aquesta època, com la xocolata, el rom cremat o el cafè.

Més informació: https://www.santperederibes.cat/turisme/descobreixsantperederibes/el-retorn-dels-indians-fira