03/06/2024 12:07
Les sessions participatives, organitzades des de Serveis Socials i la regidoria d’Inclusió i Vida Independent de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, per elaborar una diagnosi en l’àmbit de les persones amb discapacitat estan tenint una bona acollida per part de la ciutadania. L’última ha tingut lloc el 30 de maig a la sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila i ha estat oberta a la ciutadania, especialment a les persones amb discapacitat física, sensorial i/o orgànica i els seus familiars. Amb aquesta són quatre les sessions que s’han dut a terme amb entitats i col·lectius, persones cuidadores i/o familiars i persones amb discapacitat intel·lectual. Es preveu que aquest mes de juny també es pugui fer una altra adreçada al jovent amb discapacitat del municipi.
L’alcaldessa, Abigail Garrido, ha explicat que aquesta diagnosi “ens ha de servir per veure com estan les persones que tenen algun tipus de dependència al nostre municipi i què podem fer des de l’ajuntament per millorar la seva vida”. En aquest sentit, ha recordat que en aquest mandat s’ha posat en marxa la regidoria d’Inclusió i Vida Independent, perquè “tenim una gran motivació i volem aconseguir que les persones tinguin igualtat d’oportunitats a tots els àmbits”.
La regidora d’Inclusió i Vida Independent, Araceli Bau, ha remarcat que amb aquestes sessions es pretén “escoltar les necessitats reals de les persones amb discapacitat i les seves famílies”. Així, han de permetre identificar les necessitats específiques de la població amb discapacitat en relació als diferents àmbits i itineraris vitals, així com els actius i fortaleses del municipi en relació a aquesta temàtica. La diagnosi s’està realitzant conjuntament amb la Diputació de Barcelona i la consultora ECOM, la qual s’encarrega de dinamitzar-les fent entrevistes, recollint opinions i propostes de la ciutadania i detectant dificultats. Es preveu que aquesta diagnosi estigui enllestida al mes de juliol per després poder elaborar un pla d’accions amb projectes concrets.
La col·laboració amb entitats, associacions i famílies és fonamental per poder conèixer la situació en primera persona i poder donar una resposta adequada a les seves necessitats. Cal tenir en compte que al municipi hi ha un total de 1.887 persones amb el grau de discapacitat legal reconeguda, representant gairebé un 6% de la població.
L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes també ha posat en marxa altres accions en aquest àmbit, com les formacions adreçades als treballadors i treballadores municipals i a professionals d’altres àmbits, com el monitoratge de suport als casals d’estiu; l’adaptació d’espais per a infants i persones amb diversitat sensorial en celebracions populars tradicionals del municipi; o la interpretació en la llengua de signes durant la sessions plenàries.