Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

26/11/2024 10:12

Sant Pere de Ribes continua amb la seva aposta per l’energia renovable amb la finalització de la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a sis equipaments més del municipi, cinc dels quals són d’aprofitament també per a la Comunitat Energètica (CE). L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Ana Herrera, i el regidor de Medi Ambient i Transformació Ecològica, Josep Moya, han visitat aquest divendres 22 de novembre les instal·lacions de l’Espai Blau a Ribes, on s’han col·locat 276 mòduls que serviran tant per a l’autoproveïment com per a la Comunitat Energètica. Instal·lacions que s’estan finalitzant:

  • Llar d’Infants Els Tres Pins (autoproveïment i CE)
  • Escola Santa Eulàlia (autoproveïment i CE)
  • Escola El Pi (autoproveïment i CE)
  • Espai Blau (autoproveïment i CE)
  • Pèrgola Tennis Ribes (només autoconsum) sorgida dels Pressupostos participatius.
  • Masia Can Puig (només autoconsum).

Ja es troben en funcionament i a ple rendiment les plaques solars col·locades al Mercat Municipal La Sínia i l’Aulari Blanc. Només falta la instal·lació del pavelló de Ribes, prevista per a principis del 2025, per completar els 7 sostres solars que abasteixen no només els equipaments sinó també a la Comunitat Energètica. Tenir aquestes instal·lacions en marxa suposa per a l’ajuntament un estalvi d’entre 15.000 i 20.000 euros anuals.

L’alcaldessa ha remarcat aquesta “aposta clara” per aquest tipus d’instal·lacions, juntament amb projectes com el de la xarxa de calor (biomassa), amb tres objectius: “ser més autosuficients i reduir la factura de llum i gas; utilitzar fons energètiques sostenibles i renovables per combatre el canvi climàtica, i que les famílies i les persones grans es puguin beneficiar mitjançant la comunitat energètica de l’autoconsum generat per aquestes instal·lacions”. Ana Herrera ha detallat que s’ha fet una inversió d’1,5 milions d’euros (1 milió procedent dels fons europeus i el restant, de finançament municipal) i ha insistit en proveir d’energia “tant als propis equipaments com a les famílies que hi viuen a prop, en un radi de 2 km, i especialment a les que més ho necessiten, com les famílies vulnerables i gent gran”. “No podem permetre la pobresa energètica i hem d’ajudar la ciutadania per garantir l’accés a una energia assequible, segura i sostenible”, ha destacat.

El regidor de Medi Ambient i Transformació Energètica ha assenyalat que des de l’ajuntament també s’estan estudiant altres sistemes d’energies renovables que puguin servir per a aquells equipaments, edificis, on no és possible instal·lar plaques solars, i es preveu també crear una centre de calor amb biomassa a Ribes.

Comunitat energètica

Una vuitantena de famílies del municipi ha s’estan beneficiant de les instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques posades als equipaments municipals. A l’estiu va finalitzar el primer termini de sol·licituds per poder aprofitar tots els recursos, instal·lacions i ajuts disponibles, i a l’octubre es van aprovar les concessions d’ús de les instal·lacions d’energia renovable a les persones que ho havien sol·licitat i que es tradueix en llicències temporals per participar a la Comunitat Energètica.

Per fer-ho més accessible, un dels canvis que s’han realitzat des del consistori és reduir la taxa anual de connexió de 80 euros a 58,92 euros, tenint en compte que les famílies vulnerables no paguen aquesta taxa. Més endavant està previs que s’obri una nova convocatòria amb les noves instal·lacions.

Funcionament de la Comunitat Energètica:

  • L'Ajuntament és el propietari de les instal·lacions
  • Hi pot formar part qualsevol persona ciutadana resident al municipi que visqui dins d’un radi de 2 km de distància d’una de les instal·lacions.
  • Per formar part de la Comunitat Energètica és necessari pagar una tarifa anual, en funció de la potència escollida. Hi ha un tipus de quota "A" d’1 kWp (aprox. 2 plaques) amb una quota associada.
  • Es dóna prioritat en el repartiment a famílies vulnerables i, a més, queden exemptes de la taxa.
  • Repartiment d'energia produïda de les plaques solars de l’equipament: 

- 50% per a edificis públics 
- 30% per a famílies vulnerables i gent gran
- 20% per a nuclis no vulnerables

Sant Pere de Ribes, referent en comunitats energètiques locals

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha participat aquest mes de novembre al conegut com Smart City World Congress a Barcelona juntament amb la Diputació de Barcelona presentant el projecte “SITMUN com a eina per a la gestió de les comunitats energètiques locals”. Es tracta d’una prova pilot que també servirà per a la resta d’ajuntaments que ho necessitin. És una eina de treball que facilita la tasca de gestió i coordinació i control intern de l’ajuntament per donar la màxima informació a la ciutadania sobre la Comunitat Energètica de Sant Pere de Ribes.