08/05/2025 11:18
L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes forma part de la campanya que s’ha posat en marxa des del Consell Comarcal del Garraf que porta per nom “Deixem el marcador a zero violències!”, que s’ha presentant aquest dimecres a Sitges amb la presència de la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+, Sandra Shimazu, i els regidors d’Esports del municipi, Josep Moya i David Navarro.
L’objectiu d’aquesta campanya és visibilitzar les violències masclistes en l’àmbit esportiu i impulsar una transformació real cap a una pràctica esportiva més justa, equitativa i lliure de discriminacions. La iniciativa neix en el marca del Protocol comarcal del Garraf d’abordatge integral de les violències masclistes, i arran dels casos detectats en la celebració dels Jocs Olímpics del 2024 i de diverses notícies de discriminació al món de l’esport.
La consellera comarcal d’Igualtat, Rosalia Márquez, ha ressaltat que s'ha decidit treballar “sobre les violències masclistes que es donen en l’àmbit esportiu, ja que es considera un problema real que pateixen totes les dones esportistes, independentment de l’edat, ètnia, classe social o creences”. En aquest sentit, ha destacat que amb aquesta campanya “volem contribuir a la pràctica d’un esport lliure, inclusiu, saludable i en igualtat d’oportunitats i que facin dels nostres municipis espais segurs”.
Des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes es treballa per l’erradicació de les conductes i les violències masclistes a tots els àmbits de la societat. En aquest cas, la campanya busca donar a conèixer els conceptes bàsics sobre les violències masclistes en l’àmbit esportiu, aprofundir sobre les diferents formes que adquireixen aquests tipus de violències, conèixer les principals eines de protecció, detecció i actuació en aquests casos i contribuir a la formació en perspectiva de gènere de professionals de l’àmbit esportiu.
S’han creat diversos materials gràfics com cartells, animacions, pancartes i roll-ups que s’utilitzaran en diferents espais i mitjans de la comarca i es crearà una exposició itinerant que es podrà visitar als sis municipis del Garraf.
Així mateix, s'impulsarà la creació d'una comissió de treball que s’encarregarà de fer una diagnosi de la situació de les violències a l’esport, crear un circuit d'actuació per atendre aquests casos, establir protocols de denúncia clars i accessibles, i dissenyar diferents eines de prevenció.
Protocol comarcal del Garraf d'abordatge integral de les violències masclistes
Al novembre del 2023 es va signar el Protocol comarcal per a l’abordatge integral de les violències masclistes, que definia el compromís d’administracions públiques i institucions del Garraf d’establir un model coordinat d'intervenció i un circuit d'actuació per abordar de manera integral aquests tipus de violències.
Durant els darrers anys, més de 50 professionals de la comarca han treballat conjuntament i han centrat els esforços en l’atenció a dones amb problemàtica de salut mental i en la formació a professionals en diferents àmbits.
Formen part de Protocol: el Consell Comarcal del Garraf, la Diputació de Barcelona, el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de la comarca, el de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles, Canyelles, i Olivella, l'Institut Català de la Salut (Servei d’Atenció Primària Garraf-Penedès), el Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, l'Ordre Hospitalària Sant Joan de Déu (Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil Garraf), la Xarxa de Salut Mental-Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Centre de Salut Mental d’Adults Garraf), la Fundació Martorell (Centre d’Atenció a les Drogodependències), l'Associació Centre de desenvolupament infantil i atenció precoç del Garraf, Mossos d’Esquadra (Àrea Bàsica de Policia Garraf), el Servei Educatiu del Garraf (Departament d’Educació), i l'Oficina de Treball de Vilanova i la Geltrú (Servei Públic d’Ocupació de Catalunya).