Estalvi energètic

L'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, en el Ple de 16 de novembre de 2010, va adherir-se al "Pacte d'Alcaldes/ses" fent seus els objectius de la Unió Europea per a l'any 2020 i adoptant el compromís de reduir les emissions de CO2 en el seu territori en més del 20 per cent per a aquesta data mitjançant la creació de plans d'acció a favor de les fonts d'energies renovables. I es va comprometre a elaborar un Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES) en un termini màxim d'un any des de la data d'adhesió al Pacte.

En el Ple del 15 de març de 2011 es va aprovar el Pla de Mitigació i Adaptació Local contra el canvi climàtic de Sant Pere de Ribes, homologable al PAES, presentat per l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona.

El document proposa una sèrie d'actuacions i millores algunes de caràcter informatiu i altres d'inversió i sensibilització i eficàcia i totes encaminades a aquest compromís de la reducció d'emissions.

El document del 2010

La revisió del 2015

 

Setmana Europea de l'Energia Sostenible

La campanya de sensibilització se celebra a Europa del 26 al 30 de setembre de 2022, per a conscienciar la societat de la necessitat d'implementar el nou model energètic basat en eficiència energètica, producció d'energia d'origen renovable i el paper clau de la ciutadania i les comunitats en aquest nou model.

En un context actual, el consum, la producció i la gestió de l'energia han passat a ser temes clau no només per als països i els governs sinó també per a les empreses i les famílies. És més urgent i important que mai, poder tenir eines per a fer un canvi de relació amb l'energia, que ens permeti ser més sostenibles, més autosuficients i més inclusius i democràtics.

Per tots aquests motius les entitats organitzadores de la campanya d'enguany, volen fer una crida a tots els estaments socials a sumar-se a la transformació verda que ja s'està desenvolupant de manera transversal a Catalunya.

En aquest sentit aquest Ajuntament s'adhereix a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, mitjançant l'acord d'aprovació per la Junta de Govern Local extraordinària del 2 d'agost de 2022, i proposa realitzar jornades de Portes Obertes a les calderes de biomassa de l’Esplai Blau, el dissabte 1 d’octubre al nucli de Ribes, i a la caldera de biomassa de l’Aulari Blanc, el dissabte 8 d’octubre al nucli de Roquetes.   Aquesta acció permetrà apropar a la ciutadania el compromís d'aquest Ajuntament de ser més sostenible i eficient energèticament.

Per tal de complementar aquestes jornades, l’Ajuntament ha sol·licitat un seguit d’activitats i exposicions educatives que la Diputació de Barcelona i l’ICAEN ofereixen de forma gratuïta als municipis que s’adhereixin a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible.  

 

Jornades de Portes Obertes:

  • Caldera de biomassa de l’Espai Blau, a Ribes, el dissabte 1 d’octubre, de 10h a 13h, per ensenyar i explicar en què consisteix la caldera de biomassa a la ciutadania.
  • Caldera de biomassa de l’Aulari Blanc, a les Roquetes, el dissabte 8 d’octubre, de 10h a 13h.

Es realitzarà una visita guiada a les respectives instal·lacions en diferents torns: de 10h a 11h; d’11h a 12h, i de 12h a 13h.

Per assistir-hi cal inscriure’s en un del torns a l’adreça: mediambient@santperederibes.cat

Exposicions:

  • “Tu tens la paraula” és una mostra que cedeix l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), i  s'instal·larà a l'entrada de l'Espai Blau, a Ribes, el dissabte 1 d'octubre, de 10h a 13h. Donarà a  conèixer hàbits i accions per fer bon ús de l'energia, a més de donar alguns consells per controlar  millor la despesa energètica.
  • “Actuem amb energia” és una exposició cedida per la Diputació de Barcelona i s'instal·larà a  l'entrada de l'Aulari Blanc, a les Roquetes, el dissabte 8 d'octubre, en horari de 10h a 13h. Es  mostra com a partir d'un recurs que es troba a la natura es pot acabar encenent un llum; quins són  els efectes del nostre consum; què és el canvi climàtic i les seves conseqüències, i com les administracions locals, nacionals i internacionals hi tenen un paperimportant.

 

Activitats:

  • Biomassa pel Clima. Es tracta d'un joc monitoritzat que ofereix la Diputació de Barcelona i que complementa la visita a la caldera de biomassa. Consisteix en un joc de taula adaptat per a un públic familiar (s'ha de realitzar amb un grup tancat amb un màxim de 15 persones) i té una durada d'1,5h. La finalitat d'aquesta activitat es basa en crear consciència de la importància de triar fonts d'energia renovables per mitigar el canvi climàtica. Es realitzarà el dissabte 1 d'octubre a la sala interior de l'Espai Blau, a Ribes. Cal inscriure's mitjançant enviant un correu a mediambient@santperederibes.cat. Es faran dos torns: de 10h a 11.30h, i de 11.30h a 13h.
  • L'energia en un dia. Aquest joc de l'ICAEN s'instal·larà a l'entrada de l'Aulari Blanc, a les Roquetes, el dissabte 8 d'octubre, de 10h a 13h. Està adreçat als infants d'entre 5 i 12 anys per conscienciar sobre l'estalvi energètica en les accions quotidianes.

Trobareu la informació complementada a l'apartat de noticies