A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Formació

02/12/2019 11:34

De dreta a esquerra: el regidor, l'alcaldessa i el responsable de l'empresa constructora. 

Les obres de reforma que s’estan duent a terme a l’edifici annex de la masia Can Puig de Ribes l’estan dotant de les instal·lacions i espais necessaris per desenvolupar en condicions, i d’acord amb les diferents normatives que l’afecten,  l’activitat formativa del Programa SEFED (Simulació d’Empreses amb Finalitat Educativa). Amb un termini d’execució de sis mesos, l’actuació es va iniciar al setembre i finalitzarà en tres mesos. Això permetrà que el SEFED torni a emplaçar-se en el seu lloc original després de finalitzar el curs vigent per poder seguir la seva activitat el curs 2020-21 estrenant dependències.

L’actuació consisteix en una reforma interior de part de l’edifici de Can Puig per adaptar una nova entrada d’accés a partir del pati existent, creant un espai important de relació entre les persones usuàries; suprimir les barreres arquitectòniques existents en el propi edifici i amb la unió d’aquest amb la masia; i dotar l’equipament de les instal·lacions i espais que requereix en condicions (tres aules, sala de professorat, espai de direcció, lavabos i serveis i magatzem).

L’alcaldessa, Abigail Garrido, s’ha mostrat contenta “de poder fer aquesta millora perquè creiem en aquests moments els programes d’ocupació són vitals per al nostre municipi”. “L’estratègia d’ocupació i formació de les persones en la millora de competències per poder afrontar el món laboral és vital per nosaltres”, ha afegit. A més, segons Garrido, atès que la taxa d’atur és alta, si bé ha disminuït en els últims any, es vol continuar formant a la població perquè tingui oportunitats de feina.

Actualment el SEFED es troba, des del curs 2016-17, a l’Aulari Blanc de les Roquetes, un emplaçament provisional forçat per poder adequar els espais que ocupava a Can Puig. A l’Aulari Blanc “ja no tenim espai i necessitem alliberar-ne per encabir d’altres programes d’ocupació”, ha dit l’alcaldessa, Abigail Garrido.

L'interior de l'annex de la masia Can Puig, en obres. 

El cost d’execució del projecte és de 345.200 euros i permetrà anivellar les diferents dependències i instal·lar-hi un ascensor i unes escales que també connectaran amb Can Puig. Es tracta d’una actuació important que compleix amb totes les normatives i que preservarà l’edifici, tot conservaran parets de pedra vista de la planta baixa, sostres de bigues de fusta, llates i rajola ceràmica de la coberta i altres elements.

El programa SEFED, que l’any 2018 va celebrar el seu 30è aniversari, és un projecte de formació ocupacional que es va originar a Sant Pere de Ribes amb la finalitat de formar persones aturades en el camp de l’administració i la gestió d’empreses i on reprodueixen situacions reals mitjançant la simulació d’empreses com a metodologia d’aprenentatge. Per aconseguir-ho, el centre adopta la forma i la distribució d’una oficina d’una empresa, amb tasques administratives i de gestió empresarial i reprodueixen els circuits, les relacions i el moviment de documents administratius habituals, i s’utilitzen els mateixos canals de comunicació (telèfon, correu electrònic i correu convencional i missatgeria) que a una empresa real. D’aquesta manera el SEFED facilita un aprenentatge pràctic i real en un context on es viu i es desenvolupen l’ambient i les condicions laborals. Un cop finalitzat el seu itinerari formatiu, l’alumnat realitza una estada en pràctiques a una empresa real. Actualment la xarxa SEFED de l’Estat espanyol és de més de 300 programes en marxa.

La inserció del programa en dades absolutes els últims anys és molt satisfactòria i se situa entre el 60 i el 70%.  Pel regidor de Formació Professional i d’Oficis, Josep Maria Llopart, “això és una molt bona dada, doncs vol dir que de cada tres alumnes que entren al programa dos troben feina amb una certa estabilitat”. Es tracta, doncs, d’un programa d’èxit, segons Llopart, per on hi han passat en aquests 31 anys més de 1.200 alumnes. A Sant Pere de Ribes, el curs 2017-18 van trobar feina 20 dels 26 alumnes que el van cursar i del 2018-19 ja s’han inserit laboralment 11, doncs el seguiment que es fa amb aquesta finalitat acaba l’abril de 2020.

Aquest curs el SEFED va començar el 29 d’octubre amb 30 alumnes, el 52% del municipi. Finalitzarà l’11 de juny i l’alumnat farà les pràctiques a empreses fins al 30 de setembre. Aquest any participarà, coincidint amb el Saló de l’Ensenyament, en la Fira d’Empreses Simulades que es farà a Barcelona el mes de març.