A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Medi Ambient

07/11/2022 14:12

Sant Pere de Ribes vol reduir l’ús del plàstic i, amb aquesta finalitat, ha iniciat la  campanya de sensibilització “Adeu plàstics” elaborada per la Mancomunitat Penedès-Garraf amb l’objectiu de donar alternatives al plàstic d’un sol ús. La campanya compta amb una exposició titulada “Prou! Plàstics” que explica de manera visual el gran problema que genera a l’ecosistema l’ús dels plàstics que només es fan servir una vegada i després es llencen, amb l’impacte ambiental i econòmic que això suposa. La mostra, que visitaran els centres educatius de secundària, es pot veure del 7 al 18 de novembre (dimarts i dijous), a la sala polivalent de l’edifici de la Vinya d’en Petaca a les Roquetes, en horari de 17h a 19h, i a Ribes, del 21 al 30 de novembre (de dimarts a divendres), a la sala Martinet del centre cultural El Local, de 17h a 20h.

Una altra de les accions que es duran a terme és la instal·lació d’un punt informatiu als mercats setmanals dinamitzat per educadors ambientals, en què participar tindrà premi amb l’entrega d’ampolles reutilitzables (fins a exhaurir existències). A les Roquetes hi serà els dimecres 16 i 23 de novembre i al mercat de Ribes els divendres 18 i 25 de novembre, en horari de 10h a 13h.

Així mateix s’organitzen dos tallers gratuïts oberts a la ciutadania per aprendre a confeccionar un embolcall reutilitzable. A les Roquetes es farà el dimecres 16 de novembre a la sala polivalent de la Vinya d’en Petaca i a Ribes el dijous 24 de novembre al centre cultural El Local. Ambdós tallers es faran de 17h a 19.30h. Cal fer inscripció prèvia per correu a urbanisme@santperederibes.cat o bé per telèfon al 93 896 73 00 extensió 244, indicant nom, correu electrònic i telèfon i a quin taller volen assistir, a Ribes o les Roquetes.

La campanya també s’acostarà als infants i joves mitjançant la realització de tallers en les escoles i instituts del municipi i des de les xarxes socials de l’Ajuntament s’impulsarà la campanya digital “Plàs-tic”, per animar a la ciutadania a acabar amb el “tic” d’usar i llençar, a partir de la utilització de materials reutilitzables, reduint així els residus que es generen.

Els plàstics no desapareixen

Més del 90% dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstic, i la majoria de plàstic que es produeix s’utilitza per a fabricar envasos d’un sol ús. Es calcula que un terç dels plàstics que utilitzem escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge. Per tenir una idea, l’any 2021, la Mancomunitat va tractar 5.873 tones d’envasos a la planta de selecció.

Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d’un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l’ambiental. Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.