Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Urbanisme

23/09/2022 13:09

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes se suma a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que se celebra del 26 al 30 de setembre. Una acció que pretén conscienciar la societat de la necessitat d’implementar el nou model energètic basat en l’eficiència energètica, la producció d’energia d’origen renovable i el paper clau de la ciutadania i les comunitats en aquest nou model.

En aquest sentit, des del consistori s’ha organitzat una sèrie de propostes:

Jornades de Portes Obertes:

 • Caldera de biomassa de l’Espai Blau, a Ribes, el dissabte 1 d’octubre, de 10h a 13h, per ensenyar i explicar en què consisteix la caldera de biomassa a la ciutadania.
 • Caldera de biomassa de l’Aulari Blanc, a les Roquetes, el dissabte 8 d’octubre, de 10h a 13h.

Es realitzarà una visita guiada a les respectives instal·lacions en diferents torns: de 10h a 11h; d’11h a 12h, i de 12h a 13h. Per assistir-hi cal inscriure’s en un del torns a l’adreça: mediambient@santperederibes.cat

Exposicions:

 • “Tu tens la paraula” és una mostra que cedeix l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), i s’instal·larà a l’entrada de l’Espai Blau, a Ribes, el dissabte 1 d’octubre, de 10h a 13h. Donarà a conèixer hàbits i accions per fer bon ús de l’energia, a més de donar alguns consells per controlar millor la despesa energètica.
 • “Actuem amb energia” és una exposició cedida per la Diputació de Barcelona i s’instal·larà a l’entrada de l’Aulari Blanc, a les Roquetes, el dissabte 8 d’octubre, en horari de 10h a 13h. Es mostra com a partir d’un recurs que es troba a la natura es pot acabar encenent un llum; quins són els efectes del nostre consum; què és el canvi climàtic i les seves conseqüències, i com les administracions locals, nacionals i internacionals hi tenen un paper important.

Activitats:

 • Biomassa pel Clima. Es tracta d’un joc monitoritzat que ofereix la Diputació de Barcelona i que complementa la visita a la caldera de biomassa. Consisteix en un joc de taula adaptat per a un públic familiar (s’ha de realitzar amb un grup tancat amb un màxim de 15 persones) i té una durada d’1,5h. La finalitat d’aquesta activitat es basa en crear consciència de la importància de triar fonts d’energia renovables per mitigar el canvi climàtica. Es realitzarà el dissabte 1 d’octubre a la sala interior de l’Espai Blau, a Ribes. Cal inscriure’s mitjançant enviant un correu a mediambient@santperederibes.cat. Es faran dos torns: de 10h a 11.30h, i de 11.30h a 13h.
 • L’energia en un dia. Aquest joc de l’ICAEN s’instal·larà a l’entrada de l’Aulari Blanc, a les Roquetes, el dissabte 8 d’octubre, de 10h a 13h. Està adreçat als infants d’entre 5 i 12 anys per conscienciar sobre l’estalvi energètica en les accions quotidianes.

Estalvi en energia

Aquesta tardor, amb la xarxa de calor que proporciona la caldera de biomassa instal·lada a les Roquetes, concretament, a l’Aulari Blanc, es començarà a abastir el següents equipaments: les escoles Santa Eulàlia i les Roquetes, el camp de futbol i l’Aulari Blanc. D’aquesta manera, es produirà un estalvi de 405.624 kwh de consum de gas, que és el mateix que l’estalvi de 95 tones/any de CO2.

Pel que fa a la caldera de l’Espai Blau, ha permès que durant l’any 2021 es produís un estalvi de 206 tones de CO2 l’any. Quan comenci a funcionar la xarxa de calor de les Roquetes en total seran 301 tones de CO2 a l’any.

Segons la calculadora de l’Agència de Protecció del Medi Ambient dels Estats Units, aquesta quantitat de CO2 equivaldria a :

 • Com si es retiressin 65 cotxes de la carretera a l’any.
 • La quantitat de CO2 que allibera l’energia que utilitzen 38 cases en un any.
 • El consum de 128.211 litres de gasolina.
 • La quantitat de CO2 que s’allibera amb l’energia que es necessita per carregar 36.614.437 telèfons mòbils.
 • El carboni que consumirien uns 4.977 arbres de zones urbanes i parcs urbans en 10 anys.

Una caldera de biomassa funciona d’una manera similar a una caldera de combustibles fòssils. La diferència és que no crema combustibles fòssils i, per tant, s'aconsegueix un important estalvi econòmic en la compra de combustible i una gran disminució d'emissions de carboni i sofre.

Setmana Europea de la Mobilitat

En benefici de la millora i preservació del medi ambient, del 16 al 22 de setembre també se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Amb el lema “suma i mou-te”, la Setmana del 2022 anima a moure’s de manera sostenible i practicar la intermodalitat.

L’ajuntament s’hi adherit a través del Consell Comarcal del Garraf, que ha realitzat en els darrers anys el seguiments dels plans de mobilitat i de transport i ha promulgat estudis específics de mobilitat. Aposta per la recerca d’una mobilitat sostenible i la millora de l’accessibilitat, desenvolupant projectes sobre rutes del patrimoni natural i cultural, camins pedalables i itineraris esportius per evitar el sedentarisme i promoure l’activitat física amb l’objectiu d’afavorir la qualitat de vida de les persones en un entorn saludable i relaxat, que coincideixen amb els objectius d’aquesta setmana.

També s’ha realitzat l’activitat “A Sant Pere de Ribes, pedalem!”. El passat diumenge 18 de setembre es van organitzar circuits infantils de Runride i roller, test de bici i patinets elèctrics i es va oferir un taller de manteniment i reparació de bicicletes, a la botiga Decathlon de Sant Pere de Ribes.