Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Ajuntament

16/06/2023 11:18

Una nova edició dels pressupostos participatius de Sant Pere de Ribes s’ha posat en marxa amb una dotació econòmica augmentada de 320.000 euros i dues categories de projectes, de les quals una dedicada exclusivament a l’àmbit educatiu. Així enguany hi ha una categoria general per a Projectes socials, culturals o solidaris (dotada amb 220.000 euros) on es poden presentar propostes amb un cost estimat de fins a 70.000 euros i una altra categoria per a Projectes educatius (amb una dotació de 100.000 euros) per a actuacions de fins a 40.000 euros en obres i de 20.000 euros en el cas de serveis.

Amb aquesta novetat, principalment, no només es vol donar resposta a les peticions de les comunitats educatives sinó que també ofereix més oportunitats a la resta de projectes de la ciutadania d’altres àmbits. També en la fase de votació, les propostes educatives acceptades tindran un barem de votació especial (segons les línies que tingui el projecte d’un centre educatiu concret, els vots tindran un valor escalat, per tal d’afavorir l’equilibri entre centres).

Fins al 3 de setembre la ciutadania pot presentar propostes a través de la Seu electrònica i les OAC. Per fer-ho, cal emplenar el formulari establert (disponible en Word i PDF a l'apartat dels Pressupostos participatius 2023 del web municipal), elaborar un dossier de presentació (amb una extensió màxima de 300 paraules) i un vídeo promocional de 59 segons de durada (opcional). Els documents o arxius s’hauran de lliurar mitjançant una instància genèrica a través d’Internet o presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Ribes o les Roquetes. Cada persona o entitat pot presentar un màxim de 3 propostes (les propostes d’entitats o col·lectius que superin aquesta quantitat seran admeses únicament amb un compromís de cofinançament per escrit).

Els pressupostos participatius són un procés de participació ciutadana per a l'elaboració del pressupost municipal de l’any vinent que l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes porta a terme perquè els veïns i les veïnes del municipi participin, proposin projectes, els votin i decideixin quins s'hauran de fer amb la dotació econòmica que s’hi destina.

Els Pressupostos participatius 2023 estan orientats a les propostes que surtin de la ciutadana per avançar cap els Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb la mirada posada en l’assoliment dels compromisos de l’Agenda 2030.

L’alcaldessa en funcions, Abigail Garrido, ha explicat que aquest “és un projecte vinculat a un objectiu sostenible” i per aquest motiu les propostes que es presentin tenen “un requisit important de selecció” com és que compleixin amb almenys un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest sentit, han de ppromoure la justícia social, la tolerància, la distribució de recursos, la transversalitat, la imparcialitat i la màxima transparència; aprofundir i fer pedagogia de la democràcia participativa i de la responsabilitat de la gestió dels recursos municipals; detectar i prioritzar les necessitats de la ciutadania; donar protagonisme a la ciutadania i al teixit social en la gestió del pressupost municipal; i generar capital social i implicació de la ciutadania, així com, respecte per allò acordat.

Finalitzat el termini de presentació de propostes, seguidament es portaran a terme les fase de validació de projectes (del 4 de setembre al 2 d’octubre) i de presentació d’esmenes (del 4 al 23 d’octubre). La votació dels projectes acceptats i que compleixin els requisits recollits en les normes reguladores del projecte dels Pressupostos participatius 2023 es durà a terme del 25 d’octubre al 8 de novembre i els resultats es donaran a conèixer el 10 de novembre.

Tot el procés de participació es farà a través del web municipal, amb el suport presencial a les OAC. També hi ha previstes sessions públiques de participació i de presentació de projectes que s’anunciaran a través dels perfils de l’ajuntament a les xarxes socials.

El 2022 es van presentar un total de 44 propostes i es va registrar un total de 2.040 vots emesos, unes xifres similars a l’edició del 2021.