El municipi

Sant Pere de Ribes és un municipi de la comarca del Garraf que, amb una extensió de 40,71 km², limita al nord amb els termes de Canyelles i d'Olivella; a l'est, també amb el d'Olivella; al sud, amb el de Sitges i la petita franja de la Mediterrània; i a l'oest, amb el municipi de Vilanova i la Geltrú. Dels 26 km de costa que té la comarca, una petita part de 658 m corresponen a Sant Pere de Ribes.

El municipi es divideix en diferents nuclis de població, sent Ribes i les Roquetes els més poblats, tot i que també hi ha Puigmoltó i la Vilanoveta. A més, cal afegir un important conglomerat d'urbanitzacions com Mas Parés de Dalt, Els Cards, Mas Alba, Vallpineda, Can Pere de la Plana, Els Garrofers, Rocamar, Can Lloses-Can Marcer, Viñedos-Can Macià, Mas d'en Serra i els Colls.

L'any 1995 Sant Pere de Ribes comptava amb 18.538 habitants, que es convertiren en 21.439 el 1998 fins arribar, a principis del 2001, a la xifra de 23.256 habitants. Tot això ha anat en augment els darrers anys, arribant al nombre actual d'habitants 31.418 (Dades del Padró municipal actualitzades el 2019).

El nucli de Ribes celebra la Festa Major de Sant Pau o d'Hivern el 25 de gener, i la de Sant Pere o d'Estiu el dia 29 de juny. Per la seva banda, les Roquetes duu a terme la seva festa major de Santa Eulàlia o d'Hivern el 12 de febrer, i la de Sant Joan o d'estiu el 24 de juny. El nucli de Puigmoltó organitza la seva festa major durant el cap de setmana més proper a Sant Jaume, el 25 de juliol. També el barri del Palou, pertanyent al nucli de Ribes, celebra la seva festa pròpia a l'estiu, pels volts de Santa Maria, el 15 d'agost. Així mateix, les diverses urbanitzacions del terme municipal acostumen a fer les seves pròpies festes a l'agost.