Festa Major de Sant Pau

L'origen de la festa major de Sant Pau (25 de gener) es remunta als aplecs que celebraven els habitants del poble a l'ermita. Aquests aplecs han anat evolucionant fins a convertir-se en la festa que coneixem avui, en la que els balls populars, les peces de bestiari, els ciutadans i els representants municipals pugen fins a l'ermita pel camí de terra que passa entre les vinyes. Actualment és l'única mostra popular d'aquestes característiques que es troba a la zona del Penedès.

Els actes més destacats són:

  • Dissabte anterior a Sant Pau: pregó i correfoc.
  • Diumenge anterior a Sant Pau: anada i baixada infantil de l'ermita.
  • 24 de gener (la vigília): traca d'inici de festa, llançament de morterets i repic de campanes, ballada de bastons per les masies de Ribes, cercavila de vigília.
  • 25 de gener (Sant Pau): cercavila matinal, anada i baixada de l'ermita.

La Festa Major de Sant Pau ha estat inclosa el 2019 en el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya.

 

 

ACTIVITATS SANT PAU 2022

 

 

 

ES MANTENEN LES ACTIVITATS DE L’AGENDA CULTURAL DE SANT PAU I SANTA EULÀLIA

Malgrat la suspensió de les festes majors i els actes de cultura popular, algunes activitats culturals es podran fer amb l’estricte compliment de les mesures vigents.

Les restriccions aprovades per la Generalitat de Catalunya per a contenir la propagació de la COVID, vigents de moment fins el 24/01/21, suspenen les festes majors i els actes de cultura popular, per la qual cosa no es duran a terme les tradicionals cercaviles ni rues, correfocs, traques ni actuacions de balls populars de la Festa Major de Sant Pau de Ribes i de Santa Eulàlia de les Roquetes.

Amb l’objectiu de mantenir l’activitat cultural, el caliu i la tradició -en la mesura del possible- d’aquestes dates, alhora que respectar les necessàries mesures sanitàries, el Servei de cultura ha decidit mantenir l’organització de les activitats de l’agenda cultural que habitualment es duen a terme al voltant d’aquestes festivitats. Aquestes activitats s’adequaran a les condicions permeses per la normativa vigent. Es duran a terme en recintes amb aforament controlat i reserva prèvia d’entrada.  La decisió s’ha adoptat també seguint les línies marcades pel Pla de Reactivació Cultural Local, una de les apostes decidides del Consistori per mantenir la contractació preferent d’artistes i professionals locals i del territori, tot ajudant al sector econòmic cultural en la dura situació actual que també està patint. És en aquest sentit que es duran a terme actuacions amb artistes locals com Itziar Espinar i Hèctor Valls, Andreu Miret, David Puertas, Esteve Molero o Meritxell Galan. També s’han programat actuacions comarcals, com la Cobla Maricel, i catalanes com l’Improshow, l’espectacle de la companyia Tutatis, Gisela o els Capdevila.

Per tal de donar suport a la tasca que les escoles realitzen en quant a la difusió i vivència de les festes majors per part de tota la població infantil, s’han volgut mantenir també algunes activitats que en reforcin el seu paper i mantinguin la presència de les festes, tot i la situació actual. Així, l’envelat de les Roquetes acollirà una exposició dels balls populars que els centres educatius podran visitar i a Ribes es durà a terme també la lectura dels pregons infantils, acompanyada d’una mostra dels versos de les colles de balls populars adultes.

Finalment, la Parròquia ha decidit mantenir també els actes religiosos que celebren habitualment vinculats a aquestes celebracions.

Entitats, colles, músics i grallers, sector pirotècnic, persones voluntàries, ADF i Ajuntament són conscients que ara per ara és fonamental preservar la salut dels nostres veïns i veïnes.

No hem d’oblidar, a més, que les reunions i trobades familiars i “de caràcter social” estan limitades a un màxim de 6 persones i 2 bombolles de convivència i que és vigent la recomanació de limitar les sortides del domicili en la mesura que sigui possible.