Diades internacionals

8M Dia de la dona

El patriarcat i la seva ideologia, el masclisme, continuen ben vius a la nostra societat. El gènere, juntament amb altres eixos d’opressió, és encara avui un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques. A través de les relacions de poder de gènere, el patriarcat reprodueix quotidianament estereotips, rols socials i jerarquies d’estatus que coarten la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones.

Per això reivindiquem el 8M com un dia com un dia de reivindicació de la lluita per la nostra participació en la societat i pel nostre desenvolupament íntegre com a persones de plens drets

 

 

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha programat diverses activitats. Durant la setmana es realitzaran al municipi diversos actes commemoratius i reivindicatius amb el dimecres com a jornada central. L’Ajuntament, com és habitual, farà la lectura d’un manifest institucional davant la Casa de la Vila (Ribes) i l’edifici institucional de la plaça de la Vinya d’en Petaca (les Roquetes), el dimecres 8 de març, a les 12h. Als balcons de les seus del consistori lluiran unes pancartes commemoratives i, a partir del vespre, romandran il·luminades les façanes de color lila.

 

El 7 de març tindrà lloc a la sala Josep-Lluís Palacios, a la plaça de la Vila de Ribes, la xerrada El paper de la dona a l’estètica ritual, a càrrec de la Lucía Madrid. La Lucía ha viatjat durant tres anys per diferents indrets del món i ens parlarà de modificacions corporals tant rituals com estètiques que fan les dones en diferents cultures.

 

El dissabte 9 de març, a les 11.30h, podreu participar en un Escape Room Feminista al carrer. Inicia a les 11.30 a la plaça de la Vinya d'en Petaca. Consisteix en un joc de pistes geolocalitzat pel ncarrer. Es juga en grups de 3-5 persones, sense límit d'edat i cal inscripció prèvia a igualtat@santperederibes.cat

En acabar, a la mateixa plaça, la Colla Castellera de Les Roquetes dinamitzarà l'activitat Empodera't amb la cultura, i en finalitzar duran a terme un Pilar de Dones.

 

          

 

Finalment, el dissabte 9 de març a la tarda Casa Andalucía de la Comarca del Garraf amb el suport de la Federación Andaluza de Comunidades i la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes, organitza l'activitat Dones Creant Ponts. L'activitat gira entorn la conferència Creant Aliances: dones i homes treballant junts a càrrec de la Ryma Sheermohammadi. L'activitat s'acompanyarà d'actuacions de flamenc i en acabar hi haurà un petit refrigeri.

 

25N Dia internacional per l’eliminació de la violència vers la dona

El 25 de novembre es commemora el dia internacional per l’eliminació de la violència vers la dona. La violència masclista és una greu vulneració dels drets de les dones i és un impediment perquè aquestes puguin assolir la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat.

Des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes lluitem activament per eliminar aquesta xacra de les nostra societat i amb motiu d'aquesta jornada, l’Ajuntament condemna les actituds o qualsevol altre acte violent vers les dones pel sols dret de ser-ho.

Enguany l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha organitzat per a la ciutadania diferents activitats al llarg del mes amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania en l’àmbit de les violències contra la dona, en especial, la violència sexual. Per a més informació cliqueu en la següent imatge:

 

 

  • Dilluns 20/11 – Xerrada Violències sexuals- desmuntant mites. A càrrec d’ AADAS.

Sala Polivalent (Pl. de la Vinya d'en Petaca Les Roquetes) 17.30h -19.30h. Servei de canguratge

  • Dimecres 22/11 – Xerrada per a famílies sobre prevenció de l’Abús sexual infantil. A càrrec de la Fundació Vicky Bernadet.

Sala Josep Lluís Palacios (Pl. de la Vila, Ribes) 17.30h-19.30h. Servei de canguratge. Cal inscripció prèvia.

  • Dissabte 25/11 (11-12.30h) - Xerrada amb entitats esportives sobre violència masclista a l’esport. A càrrec de la Judith Solanas.

Sala Polivalent (Pl. de la Vinya d'en Petaca Les Roquetes) 11.00h-12.30h. Servei de canguratge.

  • Dissabte 25/11 – Espectacle Sota Teràpia , Teatre La Bòbila (Les Roquetes). Entrades disponibles a Teatre La Bòbila.
  • Dissabte 25/11 – Marxa nocturna per Les Roquetes. Inici de la marxa davant el Poliesportiu municipal Miguel Meca Torres.
  • Diumenge 26/11 – Teatre Fòrum “Un tema de gènere” de La Xixa Teatre + activitats infantils a càrrec de La Mesa Negra.

Plaça Marcer (entrada lliure). De 10.30h-13.30h

Servei de canguratge a demanda a igualtat@santperederibes.cat

 

A banda d'aquestes activitats obertes a tota la ciutadania, també es duran a terme durant el mes de novembre:

  • Formacions a Policia Local sobre Seguretat amb perspectiva de gènere i LGBTI a càrrec de Consultoria MiT
  • Formació per entitats culturals sobre violències sexuals en entorns d'oci nocturn i gestió de punts liles a càrrec de Noctàmbules.
  • Tallers de prevenció de l'Abús Sexual infantil a escoles municipals. A càrrec de la Fundació Vicky Bernadet.
  • Xerrades a instituts “Cómo crecen las violaciones de los derechos humanos de las mujeres en todo el mundo y el papel crucial de los jóvenes”. A càrrec de la Ryma Sheermohammadi.

 

Treballem per una societat igualitària, justa i lliure de violències.

 

 

 

 

 

CAMPANYA INTERCOMARCAL

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones l'any 2023, diverses administracions de la comarca de l’Alt Penedès i del Garraf van elaborar una campanya de sensibilització de la situació actual de les dones, que encara a dia d’avui és imprescindible reivindicar.

Aquesta campanya, neix de la intenció de treballar conjuntament entre administracions d’ambdues comarques que constantment treballem amb i per a les dones. És per això, que hi ha hagut la voluntat d’unir esforços i elaborar aquest recull de cartells per il·lustrar aquest dia.

L’eix vertebrador d’aquesta campanya és el lema 8M·24hores·365dies.