Visualització del contingut web Visualització del contingut web

 

 

Els espais naturals són escenaris privilegiats des d’on promoure, en col·laboració amb diversos sectors, salut i benestar de la societat.

Sant Pere de Ribes compta amb més de 4km de Parc del Garraf dins del seu terme municipal. El Parc del Garraf acull una vegetació on destaca el margalló, l’única palmera autòctona d’Europa. El paisatge està dominat per la formació de coves, avencs, dolines i rasclers. Les masies disseminades pel territori es troben, molts cops, envoltades per barraques de vinya i murs de pedra seca.. Aquest original resultat és un dels principals atractius ecològics del parc.

Des de Sant Pere de Ribes es poden realitzar rutes a peu per conèixer l’entorn. Existeixen recorreguts senyalitzats que mostren la riquesa del patrimoni natural i cultural del Parc. Partint del nucli de Ribes s’arriba al peu del puig Montgròs, de 358 m, el pic més alt de la comarca. 

El Parc del Garraf organitza al llarg de l’any un seguit d’activitats per a tota la família que apropen aquest espai natural als veïns i veïnes de Sant Pere de Ribes i a la resta de persones visitants. Cada cap de setmana es pot gaudir d’excursions guiades, itineraris naturalístics guiats per bons coneixedors del territori adreçats al públic general; activitats familiars com tallers, jocs de descoberta o passejades de curta durada i baixa dificultat, adreçades especialment als infants, i diversos tipus de tallers, visites adreçades al públic general que inclouen un taller pràctic.

Així mateix hi ha d’altres propostes programades per descobrir els parcs veïns d’Olèrdola i el Foix, com taller d’animalons, observacions astronòmiques, coneixement de plantes i de la natura en general.

En el cas del Parc del Garraf, es compta amb moltes d’aquestes implicacions i elements, des del mateix ajuntament de Sant Pere de Ribes, passant per la Carta Europea de Turisme Sostenible, la coordinació amb Salut Pública de la mateixa Diputació, programes com Parc a taula, Poesia als parcs, Opera als parcs, equipaments com Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts, l’Observatori astronòmic de Can Grau, o itineraris sensorials i iniciatives com la Fundació Miranda i la gestió de cavalls en llibertat...

Els espais naturals protegits, com el cas del Parc del Garraf, proporcionen escenaris per a la pràctica de l’esport, són una oportunitat per la recuperació física i mental, són una experiència per la millora de l’autoestima, alhora que col·laboren en la difusió d’hàbits saludables com ara consumir productes locals. Aquests espais són oberts a tots públics, són font de creativitat i coneixement, de connexió amb la natura.

Tot plegat, genera  equilibri entre la gestió activa per a la conservació del patrimoni natural i cultural, l’ús social i un desenvolupament econòmic sostenible.

Tant Sant Pere de Ribes com la Diputació de Barcelona aposten per la seva posada en valor i la seva integració en els vincles entre espai protegit i societat, ja sigui per a la població local com per al visitant, i d’aquesta manera continuar avançant per tal d’oferir un servei de qualitat i poder treballar per un interès comú, unificant així esforços i obtenir, per tant, millors resultats.