19/11/2024 12:34
L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha organitzat diferents activitats per commemorar el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra el dilluns 25 de novembre. L’objectiu de la jornada és generar consciència, des d’una vessant lúdica, sobre la magnitud de la violència masclista i la seva presència a tots els nivells socials. Això implica trencar el silenci i les barreres que envolten la violència masclista, contribuint a fer visible una realitat que sovint es normalitza o es nega.
Enguany, les activitats adreçades a la ciutadania es concentraran el diumenge 24 de novembre amb diferents propostes artístiques i lúdiques que convidin a la ciutadania a reflexionar sobre la violència masclista i la igualtat entre homes i dones. Així, s’ha preparat la jornada “Juntes som més fortes: construint comunitat” que tindrà lloc de 10.30h a 14.30h a la plaça Marcer de Ribes amb les següents activitats:
- Escape Room “Salvem el món” a càrrec de La Vandida- Núria Sorribes. És una activitat de sensibilització en l’àmbit de la igualtat per reflexionar sobre la violència masclista. A través del reconeixement de les violències masclistes i de la consciència col·lectiva que genera tant l'escape room com el posterior debat, es vol fomentar un canvi en les actituds individuals i col·lectives. Aquest tipus d'experiències poden incentivar la denúncia, la solidaritat amb les víctimes i l'adopció de comportaments respectuosos i igualitaris. Hi haurà dos torns: a les 10.30h i a les 13h (grups fins a 20 persones amb inscripció per ordre d'arribada).
- Punts liles amb jocs de dinamització a càrrec de MiT. A partir d’activitats diverses que promouen el debat a peu de carrer amb nois i noies, es treballa la deconstrucció dels mites al voltant de la violència masclista i s’ofereix informació per identificar diferents formes de violència sexual, aprenent les diferents cares del masclisme.
- Taller de pintura infantil a càrrec de Castellers de Les Roquetes. Els nens i nenes podran pintar un dibuix en el qual també podran escriure un missatge que es podrà penjar a un mural participatiu.
- Mural Participatiu.
- Exposició “Atenta a les Red Flags” de Marevents. Tòtems amb missatges sensibilitzadors per fomentar un canvi en les actituds individuals i col·lectives i que la ciutadania estigui informada sobre com actuar en cas de trobar-se en una situació de violència masclista. Aquest tipus d'experiències donen eines a les persones per poder fer una detecció més precoç d’una possible situació de violència masclista així com eines per sortir de la relació o interposar una denúncia.
En acabar, sobre les 12.45h, els Castellers de les Roquetes farà un pilar de dones reivindicatiu i la Dragoneta i el Drac Petit de Ribes faran un homenatge de foc amb bengales liles.
A nivell institucional, el 25 de novembre, es farà la lectura del manifest consensuat entre la Generalitat, les Diputacions provincials, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya, a les 12h davant la Casa de la Vila (Ribes) i l’edifici institucional de la Vinya d’en Petaca (les Roquetes). Als balcons dels dos edificis institucionals, il·luminats amb focus lila, s’hi penjarà la pancarta institucional del 25-N.
Al vespre, a partir de les 20h, es durà a terme una marxa nocturna, organitzada des de l’Espai Jove de les Roquetes, que sortirà del pavelló poliesportiu Miquel Meca Torres de les Roquetes i finalitzarà a la sala polivalent de l’edifici de a Vinya d’en Petaca amb un acte de record a les víctimes de violència masclista.
Des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes es treballa de manera continuada per promoure la convivència i la igualtat entre les persones com a valors fonamentals d’integració i cohesió social, independentment del gènere, el sexe o la creença. En especial, s’estan executant les accions recollides en el Pla d’Igualtat Municipal 2020-2025, en col·laboració amb les associacions i xarxes per a la igualtat del municipi (creació de punts lila, clàusules de gènere en els contractes, tallers de sensibilització als instituts, revisió dels protocols i ús de llenguatge no sexista, entre d’altres). A més, es desenvolupen accions de sensibilització en matèria LGTBIQ+ i polítiques contra l’homofòbia i la transfòbia, així com contra la violència masclista.