Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Promoció econòmica

05/10/2023 12:34

El 13è Mercat del Cava i la Tapa de Sant Pere de Ribes torna els dies 21 i 22 d’octubre als carrers de Roger de Flor i dels Grallers de les Roquetes i per segon any consecutiu coincidirà amb la tercera Jornada de Solidaritat i Cooperació. La fira és un esdeveniment del tot consolidat al municipi amb la qual es pretén potenciar l’oferta agroalimentària i de restauració de proximitat amb la presència de restauradors i productors del territori. Aproximadament la fira rep uns 6.000 visitants durant el cap de setmana.

El regidor de Comerç Local i Consum, Juan García, i la regidora de Turisme, Ana Herrera, han presentat aquest dimecres aquesta nova edició del Mercat del Cava i la Tapa i de la Jornada de Solidaritat i Cooperació, acompanyats dels diferents representants de les associacions de comerciants i d’artesans locals -UCER, Fem Ribes, DO Ribes i Mercat Municipal La Sínia- i de l’Associació de Festes Populars de les Roquetes del Garraf, entitats que col·laboren i participen en aquesta mostra.

El regidor ha explicat que enguany participen un centenar d’empreses entre restauradors, entitats, empreses col·laboradores, comerç local, artesans, entitats de cooperació, etc. amb l’objectiu, per una banda, de “realçar la restauració del territori i el producte de proximitat” i, per l’altra, que es pugui conèixer “la feina que fan les entitats de cooperació del municipi als països del tercer món”. Juan García ha remarcat que la ciutadania “tornarà a gaudir en una gran terrassa a l’aire lliure de la gastronomia i els productes de la terra” amb gairebé més de 6.000 degustacions.

Una de les novetats d’aquesta edició és la sortida al carrer de dues parades del Mercat Municipal La Sínia. El president de l’associació de comerciants del mercat, Xavi Alonso, considera que aquesta iniciativa és “molt bona” per mostrar el producte que ofereix el mercat, atès que el client tindrà l’oportunitat de conèixer “un altre tipus de producte: elaboracions pròpies i de proximitat”. Marta Bartomeu, dinamitzadora de la UCER, també ha destacat que el Mercat del Cava i la Tapa atrau un gran afluència de visitants de diferents perfils i per als establiments suposa “un aparador” al carrer de tot el que ofereix el municipi.

En definitiva, es tracta d’un esdeveniment festiu i dinamitzador dels sectors econòmics del territori, que també compta amb el suport de Node Garraf i la Diputació de Barcelona.

Programa

El programa del 13è Mercat del Cava i la Tapa i la III Jornada de Solidaritat i Cooperació ofereix tot un seguit d’activitats per a tot tipus de públic, com tallers gastronòmics, actuacions musicals de grups propers en diferents horaris (vermuts musicals, concerts de nit, la cloenda... ), conta-contes, jocs de fusta, etc. Com a novetat, en aquesta edició s’oferiran un taller de vi i pintura, que combinarà l’art i el vi amb un tast sensorial; un altre sobre la importància de reduir el malbaratament alimentari;  i es mantindran el de la cervesa artesana del territori.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes apostarà un any més per la sostenibilitat de la fira oferint material reciclat i una copa de vi de vidre, punts de recollida selectiva i prioritzant el format digital del programa. Pel que fa a l’espai, aquest es redistribuirà als carrers per crear punts d’ombra aconseguint que sigui una zona agradable per a la degustació i el gaudi de les diferents activitats.

Nova placa de cava

Aquest any la imatge es correspon amb la xemeneia de la Bòbila, “Bòbila Roca”, fent referència a l’antiga fàbrica dedicada a la producció de material de construcció i motiu de l’extracció de les argiles de la Bòbila coneguda per les seves troballes d’època prehistòrica des dels anys 40. La placa es podrà adquirir a la carpa d’informació de la fira per 1 euro.

III Jornada de Solidaritat i Cooperació

La tercera Jornada de Solidaritat i Cooperació també se celebrarà el cap de setmana del 21 i 22 d’octubre i tindrà un espai específic anomenat l’Àgora. Serà un espai de trobada de les entitats de cooperació del municipi i on es donarà a conèixer la seva feina en països del tercer món.

La jornada d’enguany tindrà com a fil conductor la importància del sanejament de l’aigua i l’accés a l’aigua potable, fent referència a un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest sentit, s’inclouran accions de sensibilització i conscienciació sobre els serveis bàsics i la gestió dels recursos del territori. Així, al voltant d’aquest tema s’han organitzat activitats lúdiques, familiars i cooperatives, com teatre, conta-contes o exposicions.

La zona estarà ambientada amb haimes i aquesta àgora central on es desenvoluparà un programa ple de propostes, com tallers de circ del món, bosses d’olor o exposicions temàtiques relacionades amb la solidaritat i la cooperació.

L’horari de la fira serà d’11 a 14h i de 17h a 23h, el dissabte 21; i d’11h a 15h, el diumenge 22.

 

Altres activitats

El Mercat del Cava i la Tapa també compta amb altres activitats incloses en el programa La Llotja 2023, que promou l’Agència de Desenvolupament Node Garraf. Així, estan previstes una ruta gastronòmica i de paisatge centrada en la visita al Castell de Ribes el diumenge 5 de novembre; dos tallers showcooking sobre la reducció del malbaratament alimentari, el dimecres 22 de novembre al mercat setmanal de les Roquetes, i el divendres 24, al mercat setmanal de Ribes. Més informació a la pàgina web de La Llotja.