Notícies

A més de les notícies, podeu consultar la selecció de vídeos relacionats amb la gestió muncipal i intervencions de membres del Consistori a Actualitat informativa de l'Ajuntament, així com altres notícies de Sant Pere de Ribes a canalblau.alacarta.cat.

 
Dona

11/03/2024 10:03

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones i el Servei d’Atenció Integral (SIAD-SAI) de Sant Pere de Ribes fa un any que es va traslladar a l’edifici de Can Salvador Miret després d’haver adequat l’edifici. L’alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, i la regidora d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+, Sandra Shimazu, han valorat aquest divendres, 8 de març, “molt positivament” aquest any al nou emplaçament, atès que és un equipament preparat i adequat a les necessitats. En aquest sentit, l’alcaldessa ha remarcat que s’ofereix “un assessorament directe a les dones en un espai tranquil, d’acolliment i més discret”. Anteriorment aquest servei es trobava ubicat a les dependències municipals de la Masia Can Puig.

L’alcaldessa també ha explicat que en el cas de les dones que tenen alguna situació de risc “veuen que en aquest espai poden tenir una atenció personalitzada i un acompanyament, i ens ha millorat moltíssim l’atenció”. També ha volgut tenir unes paraules per la celebració del Dia Internacional de la Dona que posa “la mirada en el procés d’empoderament de la dona, però encara veiem quantes diferències tenim, quanta lluita tenim per estar en igualtat. No és una lluita contra els homes, sinó contra un sistema que discrimina a la dona i, per tant, traslladem aquesta conscienciació i sensibilització a la ciutadania”. Per la seva part, la regidora d’Igualtat ha recordat que el SIAD està adreçat a totes les dones majors de 18 anys del municipi en l’àmbit de l’atenció i la intervenció, així com a les persones, entitats o col·lectius que treballen “per la igualtat entre dones i homes en la vessant de la formació i la sensibilització”. Aquestes instal·lacions ofereixen més confidencialitat, millor atenció i un major confort a les persones usuàries, en tractar-se d’un espai diferenciat d’altres departaments i equipaments municipals que permet atendre-les millor.

El SIAD és un recurs municipal que té com a objectiu principal eliminar les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones per raó de sexe en situacions del dia a dia; donar resposta a les diferents demandes d’informació i atenció de les dones i potenciar els seus processos d’autonomia. Es va posar en marxa al juny de 2010 i l’any 2021 es va adherir també a la xarxa SAI (Servei d’Atenció Integral) per atendre persones en risc de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. El servei també presta atenció a les dependències municipals de la plaça de la Vinya d’en Petaca a les Roquetes per a les persones que no es poden desplaçar.

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes està compromès amb la igualtat de gènere i d’oportunitats, tal com recull el Pla Local per la Igualtat de Gènere. Així ho reconeix també el distintiu internacional per la igualtat de gènere “SG City 50-50”, que certifica els compromisos assumits l’any 2021 amb la finalitat de reduir les desigualtats de gènere. El nou pla permetrà continuar avançant en l’ampliació i incorporació de noves polítiques públiques feministes en els propers dos anys als municipi.

Dades SIAD-SAI

L’any 2023 el SIAD ha atès en total 267 persones, de les quals 210 són dones adultes (tant entrevistes de primera acollida, assessorament jurídic, suport psicològic i altres visites d’atenció i informació). La principal via d’accés al servei és a través de Serveis Socials, seguit dels cossos policials. El servei d’atenció psicològica per a dones ha atès un total de 86 dones i el d’infants-juvenil, a 55 (infants/adolescents), 21 dels quals eren derivacions del Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) Garraf-Penedès. Durant el 2023 el SAI ha intervingut en 8 casos: 6 d’atenció social per donar suport per canvi de nom en les targetes sanitàries i informació de recursos, acompanyament a familiars en el procés de transició dels fills i filles menors d’edat, i 2 casos d’homofòbia.

Serveis

El SIAD i SAI atenen amb cita prèvia llevat d’urgències en què si cal es desplacen. L’horari d’atenció és de dilluns a divendres de 9h a 14h.

Es pot demanar cita:

  • Per correu electrònic:

siad@santperederibes.cat
sai@santperederibes.cat

  • Presencialment a les OAC
  • Telefònicament al 93 896 56 39 - 662 32 92 77

Els serveis que ofereix el SIAD- SAI són:

  • Servei de primera acollida. Assessoria d'informació i orientació:

Informació sobre recursos, documentació i consulta pel que fa a qualsevol temàtica que tingui a veure amb les dones i els seus drets i persones del col·lectiu LGTBI.
Atenció i assessorament en situacions de discriminació per raó de sexe.
Assessorament, orientació i atenció en situacions de violència masclista.

  • Assessoria jurídica.
  • Suport psicològic per a dones adultes.
  • Suport psicològic per a infància i adolescència que viuen o han viscut situacions de violència masclista.