Web Content Display Web Content Display

Dia Mundial del Consumidor

“El consum responsable és a prop teu”
Amb la campanya del Dia Mundial del Consumidor d’enguany volem reivindicar el consum local i de proximitat com un consum responsable, conscient i sostenible que genera una acció transformadora als municipis i ciutats de la demarcació.Davant la proliferació de les grans superfícies i les compres per internet que tant han crescut els darrers anys, amb la campanya del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores d’enguany volem reivindicar el poder transformador de consumir allò que tenim a prop de casa. Volem posar en valor el consum de proximitat com un consum responsable i conscient que és més sostenible, genera riquesa local, teixeix vincles comunitaris i transforma els nostres pobles i ciutats.

Clica aquí per més informació.

 

L'Agència Catalana del Consum posa en marxa una campanya per difondre els beneficis de fer un consum planificat, reflexiu i de proximitat.  

 

Més info a l'Agència Catalana de Consum. 

 

El marc normatiu vigent atorga una sèrie de drets com a persones consumidores, entre els quals destaca el d’accessibilitat i no discriminació en les relacions de consum. Així, per exemple, quan contractem un viatge hem de saber que tenim dret a que l’empresa tingui en compte les nostres capacitats cognitives i a que s’hi adapti en cas de necessitat.

La campanya del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores incideix en la importància de que els materials de difusió que utilitzen els serveis públics municipals de consum siguin accessibles, facilitant que estiguin a l’abast de tothom. Per això la campanya utilitza sistemes de lectura fàcil i adapta les formes de comunicació a les necessitats dels col·lectius amb capacitats cognitives diverses.

 

Recomanacions en el consum de subministraments bàsics:

 

Aigua

Guia de consells d'estalvi d'aigua a les llars. 

Aquest 2023 la Generalitat de Catalunya proposa una nova campanya d'estalvi i conscienciació en l'us de l'aigua "L'Aigua no cau del cel, estalviar-ne és cosa de tots", per tal d'optimitzar al màxim el recurs que tenim disponible, perquè l'aigua que estalviem avui és la que tindrem per demà.

 

Gas

- Com estalviar gas a la llar

Si voleu contractar el servei de subministrament del gas, abans compareu preus i serveis. 

                                                                                    

                                                                         Comparador de tarifes de mercat lliure 

 

Llum

- Com estalviar llum a la llar

Abans de contractar podeu triar entre 2 alternatives de contractació:

 • - Preu regulat o PVPC (Preu Voluntari per al Petit Consumidor), amb la tarifa fixada pel Govern.
 • - Tarifes de mercat lliure (les comercialitzadores de mercat lliure venen l'energia amb les tarifes que fixen elles mateixes, a les quals poden sumar descomptes i promocions per fer-les més atractives).

 

Accedeix a la Guia interactiva per entendre la factura de la llum.

 

 

Pobresa energètica

Informeu-vos aquí si teniu dret al bo social.

 

 

    

 10 consells per evitar fraus en les compres a internet: 

 

 • Procura que el teu equip o dispositiu estigui actualitzat i protegit. 

 

 • Utilitza una connexió segura, evita comprar connectat a xarxes wifi públiques. 

 

 • Identifica amb claredat el portal on estàs comprant, verifica l'autenticitat dels enllaços en missatges o anuncis. 

 

 • Informa't sobre el comerç on compres: qui són, on tenen la seu social i com posar-s'hi en contacte. Cerca comentaris a la xarxa. 

 

 • Compara preus i desconfia d'ofertes massa atractives. 

 

 • Valora comerços amb adhesió al sistema arbitral de consum o a segells de confiança.

 

 • Revisa la política de privacitat, facilita només les dades personals imprescindibles. 

 

 • Utilitza exclusivament mitjans de pagament segurs: targetes amb límit de crèdit, virtuals o a través d'intermediaris com ara PayPal.

 

 • No oblidis que si el comerç té seu a la UE, disposes d'un termini de 14 dies per retornar el producte i una garantia de dos anys; conserva els comprovants de compra. 

 

 • I sobretot: si tens dubtes sobre la fiabilitat d'una botiga en línia, és millor descartar la compra, sempre podràs trobar altres alternatives. 

 

Consulta aquí les recomanacions per evitar els fraus en les compres a internet.