Diades internacionals

25N Dia internacional per l’eliminació de la violència vers la dona

El 25 de novembre es commemora el dia internacional per l’eliminació de la violència vers la dona. La violència masclista és una greu vulneració dels drets de les dones i és un impediment perquè aquestes puguin assolir la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat.

Des de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes lluitem activament per eliminar aquesta xacra de les nostra societat i amb motiu d'aquesta jornada, l’Ajuntament condemna les actituds o qualsevol altre acte violent vers les dones pel sols dret de ser-ho.

Enguany l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha organitzat per a la ciutadania diferents activitats al llarg del mes amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania en l’àmbit de les violències contra la dona, en especial, la violència sexual. Per a més informació cliqueu en la següent imatge:

 

 

  • Dilluns 20/11 – Xerrada Violències sexuals- desmuntant mites. A càrrec d’ AADAS.

Sala Polivalent (Pl. de la Vinya d'en Petaca Les Roquetes) 17.30h -19.30h. Servei de canguratge

  • Dimecres 22/11 – Xerrada per a famílies sobre prevenció de l’Abús sexual infantil. A càrrec de la Fundació Vicky Bernadet.

Sala Josep Lluís Palacios (Pl. de la Vila, Ribes) 17.30h-19.30h. Servei de canguratge. Cal inscripció prèvia.

  • Dissabte 25/11 (11-12.30h) - Xerrada amb entitats esportives sobre violència masclista a l’esport. A càrrec de la Judith Solanas.

Sala Polivalent (Pl. de la Vinya d'en Petaca Les Roquetes) 11.00h-12.30h. Servei de canguratge.

  • Dissabte 25/11 – Espectacle Sota Teràpia , Teatre La Bòbila (Les Roquetes). Entrades disponibles a Teatre La Bòbila.
  • Dissabte 25/11 – Marxa nocturna per Les Roquetes. Inici de la marxa davant el Poliesportiu municipal Miguel Meca Torres.
  • Diumenge 26/11 – Teatre Fòrum “Un tema de gènere” de La Xixa Teatre + activitats infantils a càrrec de La Mesa Negra.

Plaça Marcer (entrada lliure). De 10.30h-13.30h

Servei de canguratge a demanda a igualtat@santperederibes.cat

 

A banda d'aquestes activitats obertes a tota la ciutadania, també es duran a terme durant el mes de novembre:

  • Formacions a Policia Local sobre Seguretat amb perspectiva de gènere i LGBTI a càrrec de Consultoria MiT
  • Formació per entitats culturals sobre violències sexuals en entorns d'oci nocturn i gestió de punts liles a càrrec de Noctàmbules.
  • Tallers de prevenció de l'Abús Sexual infantil a escoles municipals. A càrrec de la Fundació Vicky Bernadet.
  • Xerrades a instituts “Cómo crecen las violaciones de los derechos humanos de las mujeres en todo el mundo y el papel crucial de los jóvenes”. A càrrec de la Ryma Sheermohammadi.

 

Treballem per una societat igualitària, justa i lliure de violències.

 

 

 

8M Dia de la dona

El patriarcat i la seva ideologia, el masclisme, continuen ben vius a la nostra societat. El gènere, juntament amb altres eixos d’opressió, és encara avui un element central de les estructures i les relacions socials, econòmiques i polítiques. A través de les relacions de poder de gènere, el patriarcat reprodueix quotidianament estereotips, rols socials i jerarquies d’estatus que coarten la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones.

Per això reivindiquem el 8M com un dia com un dia de reivindicació de la lluita per la nostra participació en la societat i pel nostre desenvolupament íntegre com a persones de plens drets

 

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha programat diverses activitats. Durant la setmana es realitzaran al municipi diversos actes commemoratius i reivindicatius amb el dimecres com a jornada central. L’Ajuntament, com és habitual, farà la lectura d’un manifest institucional davant la Casa de la Vila (Ribes) i l’edifici institucional de la plaça de la Vinya d’en Petaca (les Roquetes), el dimecres 8 de març, a les 12h. També es disposaran en els dos edificis institucionals estructures simbòliques amb forma d’arbre dels quals hi penjaran cartells de dones defensores de la igualtat de gènere, la cronologia del 8 de març i l’agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides en relació amb la Igualtat de Gènere. Als balcons de les seus del consistori lluiran unes pancartes commemoratives i, a partir del vespre, romandran il·luminades les façanes de color lila.

 

Des del 27 de febrer i fins al 5 de març, al Centre Cívic l’Espai de les Roquetes, es pot visitar l’exposició fotogràfica “Dones trencant barreres. Transformant les ciutats mediterrànies”, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Una mostra que recull 10 imatges i històries seleccionades de dones protagonistes que s’arrisquen a anar en contra de les normes establertes, sacsegen l’ordre imposat i representen un paper primordial i transcendental per construir les ciutats del i amb futur: igualitàries, feministes i democràtiques.

El 8 de març tindrà lloc a la sala Josep-Lluís Palacios, a la plaça de la Vila de Ribes, la Jornada de Testimonials “Dones que inspiren”, un espai de trobada per inspirar-se en altres dones del municipi. A la jornada participaran Aurélie Berger, Helena Franch Pavia, Laura Estil·las i Anna Goixens, totes elles dones vinculades al municipi.

El divendres 3, el diumenge 5 i el dimecres 8 de març es projectarà al Teatre la Bòbila la pel·lícula Simone. La dona del segle, on es fa un retrat de la vida de Simone Veil, política francesa i supervivent de l’Holocaust, que va ser també la primera dona presidenta del Parlament Europeu.

El dissabte 11 de març, a les 17h, es farà una classe magistral d’autodefensa feminista emocional, a Can Salvador Miret (Ribes), on s’ensenyaran tècniques de recuperació després d’haver patit un fet traumàtic.

 

CAMPANYA INTERCOMARCAL

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, diverses administracions de la comarca de l’Alt Penedès i del Garraf han elaborat una campanya de sensibilització de la situació actual de les dones, que encara a dia d’avui és imprescindible reivindicar.

Aquesta campanya, neix de la intenció de treballar conjuntament entre administracions d’ambdues comarques que constantment treballem amb i per a les dones. És per això, que hi ha hagut la voluntat d’unir esforços i elaborar aquest recull de cartells per il·lustrar aquest dia.

L’eix vertebrador d’aquesta campanya és el lema 8M·24hores·365dies.